Zingevingscoach Maria Mazarakis in ons nieuwe getijdenboek

, ,
Maria Mazarakis

Nadat we inspiratie als een thema kozen voor ons nieuwe getijdenboek, kwamen we in contact met Maria Mazarakis. Maria is socioloog en zingevingscoach en organiseert in Arnhem al jaren het Inspiratiepodium. Hier laat ze mensen spreken met wie ze van tevoren het levensverhaal ontrafelt. Omdat ik net bezig was om een verhaal te schrijven voor ons getijdenboek, besloot ik met Maria te gaan praten. Misschien kon ik wat van haar leren.

Een verhaal als gevangenis

Onderweg naar Maria merkte ik dat ik vrij kritisch was. Die levensverhalen leken me een gevangenis; een mal waarin je je vrije, spelende ik klem zette in een plot. Het leven bestond toch uit meer dan een verhaal? En zeker meer dan één verhaal? Ik was niet alleen Damiaan op weg naar Maria voor een kennismaking, maar ook Damiaan die op een zonovergoten dag door een prachtig stukje oud Arnhem liep. Damiaan die naar de bomen keek. Naar de bloemen in de tuinen. Die genoot van een onverwachte, bont versierde schommel in een nauwe opening tussen twee panden. Ja, dat vrije spel, dat zijn zonder verhaal: was dat niet juist het echte leven…?

Mijn kritische zelf kalmeerde snel toen ik bij Maria binnenstapte: een warme, spontane vrouw in een huis dat barste van creativiteit en openingen naar nieuwe vergezichten. Kunst, veel kunst, natuur binnen en ook buiten in haar tuin, weelderig en speels, niet aangeharkt en toch verzorgd. Zelfs op het toilet waren spreuken die mijn verbeelding prikkelden: “Wat je zoekt, zoekt ook jou – Rumi.”

In ons gesprek bleek Maria graag met levensverhalen te werken, niet om iemand vast te zetten, maar om mensen te bevrijden. Maria: “Levensverhalen geven inzicht en helderheid en zetten mensen in hun kracht. Ze wijzen je de weg terug naar huis.” Door mensen in een persoonlijk gesprek hun levensverhaal te laten vertellen, probeert ze de vaak verborgen levenslessen van iemand zichtbaar te maken en te toetsen aan iemands diepste waarden en verlangens. Vanuit dat inzicht ontstaat nieuwe inspiratie om een nieuw, meer eigen verhaal te vertellen. Een levensverhaal waarvan je veel meer zélf de schrijver bent in plaats van dat je ‘geschreven ‘ wordt door de omstandigheden en de loop van de gebeurtenissen.

Het beviel me wel wat Maria vertelde. Ik ben vervolgens later zelf bij haar op levensgesprek gegaan. Het werden een drietal boeiende uren, waarbij Maria met veel aandacht doorvroeg naar een aantal sleutelervaringen in mijn leven en de lessen die ik daaruit leerde. Ze hield me ook een spiegel voor: stond ik nog steeds achter die lessen?

Een levensverhaal op de Walk of Wisdom

Bankje vlakbij Walk of Wisdom
In kasteel Hernen, Walk of Wisdom

Ik heb vaak aan het gesprek met Maria terug gedacht toen ik in juni de Walk of Wisdom liep. Maria had haar aantekeningen voor mij gefotografeerd; telkens als ik even pauze hield en er zin in had, pakte ik ze erbij. In de luwte van de tijd, weg van alle te doen dingen, rijpte zo een nieuwe versie van mijn levensverhaal. Een deel ervan heb ik opgenomen in ons nieuwe getijdenboek Op weg naar wijsheid. Het eerste hoofdstuk van dit boek presenteren we op 3 september, in de vorm van een e-boek (PDF).

Maria heeft zelf intussen ook op onze uitnodiging de Walk of Wisdom gelopen. Naar aanleiding van die tocht schreef ze mee aan ons boek. We dromen nu voorzichtig over een Inspiratiepodium in een van de halteplaatsen of gastadressen aan onze route. Het levensverhaal is gewoon een mooi onderwerp voor een pelgrimstocht. En hoe fijn kan het zijn om daar in de geborgen setting van een halteplaats met andere pelgrims over uit te wisselen. Hopelijk binnenkort meer.

Meer over de presentatie van ons nieuwe getijdenboek Op weg naar wijsheid, hoofdstuk 1.

Meer over Maria Mazarakis

Kijk op haar website of facebook-groep ‘de kracht van jouw verhaal’.