Wijsheid komt als er verbinding is

,

Een van onze hartelijkste gastadressen is die van Ryon Groenen in Mook. Pelgrims kunnen er voor een vrijwillige vergoeding overnachten (‘donativo’).

Ryon haalt pelgrims meestal op bij het bankje op de Mookerschans: een heuvelig stukje hei omzoomd door bomen. Van het bankje naar haar huis is het een paar honderd meter. Het gastenboek staat vol met uitroeptekens en hartelijke woorden voor haar gastvrijheid en openheid. Grappig: een pelgrim dankt haar voor de tip hoe je een das breit zonder dat ie krult…

Wijsheid is bij mij niet van het verstand, maar van het gevoel. Zoals ik van de oude mensen heb ervaren die ik twintig jaar lang verzorgde. Ik herinner me een vrouw die me zag rondsjouwen en op eens tegen me zei: “je bent de hele tijd maar in de weer meid, kom toch eens even hier, gewoon zitten.”

Vanuit die rust en verdieping ontstaat wijsheid. Wijsheid en diepgang hebben dus met elkaar te maken. Voor verdieping heb je de ander nodig. Om spiegeling te krijgen, om gezien en gehoord te worden en ervaringen uit te wisselen. Die uitwisseling kan heel praktisch zijn: hoe je een berg oploopt zonder uitgeput te raken bijvoorbeeld. Maar ook hoe je in een gesprek je grenzen aangeeft zonder de ander te beledigen.

Verdieping ervaar ik ook vaak als ik alleen ben. Ik kan uren op het bankje van de Mookerschans zitten om naar de bomen te kijken, vooral in de herfst, al die kleuren… Ik val dan zo zen-achtig stil… Ik word rustig als ik thuis op de bank aan mijn spinwiel zit en voel hoe de garen door mijn handen gaan. Ik mag er dan voor mijn gevoel helemaal zijn. Wanneer ik op zo’n moment aan de mensen in mijn leven denk, voel ik dat die er óók helemaal mogen zijn. Dat de boom buiten er mag zijn. Ja, elkaar er laten zijn – dat gevoel ervaar ik als wijsheid. 

Ieder heeft natuurlijk wel zijn eigen wijsheid. Voor mij ‘klopt’ het leven wanneer het simpel is. Geen nodeloos dure bank als je tien jaar tevreden kunt zijn met eentje van de kringloop. Maar tegenover me wonen mensen heel bling bling, alles nieuw elk jaar opnieuw. Toch hebben we op straat soms leuk contact en is er verbinding. Dat is ook wijsheid, van beide kanten.

Wijsheid ontstaat waar verbinding is met jezelf of met de ander. Als je gezien, gehoord en ervaren wordt en dat ook de ander gunt. Dan kun je doen wat juist is.   

Woon je vlakbij de route en heb je belangstelling om ook gastadres te worden? Kijk hier.

“Vooral tijdens het wandelen staat de tijd stil en voel ik mezelf vrij, met mijn eigen gedachten. Daar is dan ook tijd voor, waardoor je inzichten krijgt wat er allemaal om je heen gebeurt en wat het met jezelf doet”. Ryon Groenen.