“We zullen jullie missen, lieve pelgrims” – afscheid van een graag geziene gastgever

, ,

Annet Kooijmans gaf jarenlang met haar man aan honderden pelgrims gastvrijheid op een van de mooiste stukjes van de Walk of Wisdom. In Groesbeek, vlakbij ons Filosofenbankje en een weggetje dat ondanks de hemelse omgeving gek genoeg de Hel wordt genoemd. Annet en haar man verhuizen. Als afscheid schreef ze onderstaande indruk als “gastgever”. We hopen dat Annet je aansteekt om ook gastgever te worden! Mail ons.

De weg toont zich door hem te gaan…” Dit is mijn motto en zo heb ik geleefd en hoop ik nog lang te leven. Als ‘vriend op de fiets’ zijn mijn man en ik begonnen met gastvrijheid te verlenen, daarna via Bed & Breakfast en via het boekje en de website van de Walk of Wisdom. We stoppen ermee, in september, onze weg toont zich naar een rustiger bestaan in Zutphen. Graag deel ik met jullie de ervaringen van een gastgever.

De een noemt zich pelgrim, de ander wandelaar, de een is ervaren, de ander een absolute beginner. De een loopt in de winter, de ander in hoogzomer, de een loopt alleen, de ander met een partner of vriend. Ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Je hebt er die maanden van tevoren alles al boeken, je hebt er die op de gok lopen en aanbellen met de vraag of er misschien plaats is.

Veel te volle rugzakken, goed gevulde rugzakken, ouwe schoenen, nieuwe schoenen, veel water of liever een biertje. Pelgrims echt in alle soorten en maten. Ik herinner me een jonge vrouw. Ze is zeker 20 kilo te zwaar. Met een rood hoofd en een veel te zware rugzak staat ze voor de deur. Ik bekijk het geheel met twijfel. Ze past niet in het plaatje van de gemiddelde wandelaar. Na een uurtje uitrusten schuift ze bij ons aan voor de maaltijd. Ik bekijk haar met licht opgetrokken wenkbrauwen en vraag me af hoe ze deze tocht verder gaat doen. Dan kijkt ze me aan: ‘Dat ik dit toch doe! Ik kan eigenlijk niets alleen, ik heb bij alles hulp nodig, ik ga over een maand trouwen maar nu wil ik eerst bewijzen dat ik best iets kan’. Wat een lieve, bijzondere vrouw, ik weet zeker dat ze het kan.

In ons gastenboekje lees ik over de heerlijke plek die we hebben, met ‘zingende vogels, paardenhoeven en loeiende koeien’. Een ander schrijft, ze heeft nu 1 dag gelopen: “Wat een afwisselende tocht. Je denkt aan van alles en daar is het me ook om te doen”. Iemand anders wil deze week over haar relatie nadenken de volgende over zijn werk. Iemand moet de dood van een geliefde verwerken en een volgende loopt omdat hij graag loopt. De rugzakken zijn soms letterlijk, soms figuurlijk te zwaar.

Waldgraaf

Na 20.7 km staat de een stralend aan de deur, de volgende een beetje boos en weer een ander in tranen. Soms was de polder kletsnat en moest er omgelopen worden. Het ellendige voetveertje in de Ooijpolder roept diverse reacties op, en ook het moerasachtige gebied waarin je voet na voet wegzakt is niet ieders beste vriend. Natte, modderige schoenen, voeten met blaren, zere kuiten of helemaal niets aan de hand. Pelgrims in alle soorten en maten. Iemand schrijft: ‘De wow brengt mij het inzicht dat ik het goed naar mijn zin heb met mezelf en het ook in je uppie genieten is.”

Wij stoppen ermee en we zullen jullie missen, lieve pelgrims. Jullie zijn allemaal echt fijne gasten, wij hebben oprecht geen slechte ervaringen met onze wow-gasten. Wellicht heb ik één kritische noot. Er zijn pelgrims die niet boeken maar op de gok een slaapplaats zoeken. Dan staat er zo’n vermoeide rugzakker voor de deur voor wie ik geen plek heb, maar die ik toch ook moeilijk de deur kan wijzen. Dan wordt het probleem van die ander opeens mijn probleem en dat vind ik niet prettig.

Ik sluit af met de woorden van een pelgrim: ‘ik wens jullie een mooi pad…’ en voeg daar vol overtuiging aan toe ‘…… een pad dat zich toont door hem te gaan.’

Annet Kooijmans
Waldgraaf 3 in Groesbeek.

Waldgraaf

Gastgezin worden of je tuin beschikbaar stellen voor een tentje?

Woon je aan de route en wil je net als Annet en haar man “gastgever” worden van onze pelgrims? Dat zouden we fijn vinden. Met name in de omgeving van Berg en Dal/Groesbeek zoeken we plek.

Als “gastgever” bepaal je zelf het tarief: van vrijwillige bijdrage, vrienden op de fiets of tarieven van een B&Bs van €35,- tot soms wel €100,- per nacht. Je hebt immers pelgrims in alle soorten in maten. De een is tevreden met een trekkershut of een stukje gras voor een tent en een kraan om zich te wassen. De ander leeft op van luxe en heeft het liefst een kasteel, oude molen of 17e eeuwse bedstee.

Hoe werkt het? Wij plaatsen alle adressen gratis op een digitale lijst die pelgrims krijgen nadat ze zich inschrijven voor een startpakket. Adressen die ons willen sponsoren, komen ook in de routegids en/of op de website. Mail ons om te overleggen of meld je aan: [email protected]. Zonder overnachtingsadressen geen Walk of Wisdom!