We zijn allemaal mensen: over de magie van een pelgrimstocht – door David Wen

David Wen

Eind mei organiseren David Wen en Robert Spieker een groepspelgrimage over de Walk of Wisdom. David Wen beschrijft hoe de magie van de Camino-pelgrimstocht hem inspireert om dit werk te doen.

Velen begrijpen niet waarom ik 100 kilometer loop op vakantie… Maar vanuit mijn ervaring is pelgrimeren het meest transformerende klaslokaal voor persoonlijke groei. Laat me je een paar verhalen vertellen over de Camino de Santiago…

Ik liep met een Canadese vrouw – al 2 jaar bedlegerig door een burn-out – die 800 km liep om zichzelf uit te dagen en te genezen. Een Nederlandse advocaat – ontslagen wegens een handicap – die liep om de betekenis te herontdekken. En veel zakelijke professionals die liepen en besloten hun carrière te veranderen.

Wat mijzelf betreft, wandelen heeft me geholpen om te rouwen. Laat los wat me niet diende. En meer van mijn ware zelf worden. Een plek waar CEO’s dineren met bedelaars – er zijn geen labels. Wij zijn één.

Wandelaars van tegengestelde kanten – oorlog, politiek, religie – lossen hun geschillen op. Wij zijn mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat pelgrimstochten, zoals de Camino, grote, blijvende gevolgen hebben voor het welzijn en de tevredenheid met het leven.

Niet verrast. Het is ook groepstherapie, coaching, mentoring en reflectie in het meest psychologisch veilige klaslokaal… Gooi er wat octopus in Galicische stijl, Spaanse rode wijn en een paar trotse blaren bij…

Het is de beste metafoor die ik heb gezien voor wat een goed leven maakt. En het is vrij eenvoudig. Wandelen. Praat. Aansluiten.
David Wen

Foto door Robert Spieker

Meer over David Wen

David Wen en Robert Spieker organiseren eind mei een Walk of Wisdom groepspelgrimage. Meer: link.