We zijn allemaal mensen: over de magie van een pelgrimstocht – door David Wen

David Wen

Eind mei organiseren David Wen en Robert Spieker een groepspelgrimage over de Walk of Wisdom. David Wen beschrijft hoe de magie van de Camino-pelgrimstocht hem inspireert om dit werk te doen.

Veel mensen begrijpen niet waarom ik 100 kilometer loop op een vakantie… Maar in mijn ervaring is pelgrimeren het meest transformerende klaslokaal voor persoonlijke groei. Ik geef je een paar herinneringen van mijn tocht naar de Camino de Santiago…

Ik liep met een Canadese vrouw – al twee jaar bedlegerig door een burn-out – daagde zich zelf uit om 800 km te lopen. Ze genas. Een Nederlandse advocaat – ontslagen wegens een handicap – liep om opnieuw betekenis in zijn leven te ontdekken. Veel zakelijke professionals die liepen, besloten na afloop hun carrière te veranderen.

Wat mijzelf betreft: wandelen heeft me geholpen om te rouwen. Ik liet los wat me niet diende. En kon voor mijn gevoel meer van mijn ware zelf worden.

Een pelgrimstocht is een plek waar CEO’s dineren met bedelaars – er zijn geen labels. We zijn één. Wandelaars van tegengestelde kanten – oorlog, politiek, religie – lossen er hun geschillen op. We zijn allemaal mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat pelgrimstochten, zoals de Camino, grote, blijvende gevolgen hebben voor het welzijn en de tevredenheid van mensen met het leven.

Ik ben niet verrast. En zie het ook als een vorm van groepstherapie, coaching, mentoring en reflectie in het meest psychologisch veilige klaslokaal dat je je kan wensen… Gooi er wat octopus bij in Galicische stijl, wat Spaanse rode wijn en een paar trotse blaren…

Pelgrimeren is de beste metafoor die ik ken voor wat een goed leven maakt. En het is vrij eenvoudig. Wandelen. Praten. Aansluiten.

David Wen

Foto door Robert Spieker

Meer over David Wen

David Wen en Robert Spieker organiseren eind mei een Walk of Wisdom groepspelgrimage. Meer: link.