Wat is de overkant?

Vincent Cantrijn is kaartjesverkoper op de veerpont tussen Ravenstein-Niftrik, iets over de helft van de Walk of Wisdom route rondom Nijmegen. Hij zette al menig pelgrim aan de overkant; sommigen vaarden wel drie keer op en neer om hun verhaal te vertellen. Vincent schreef een boek naar aanleiding van zijn ervaringen:

WAT IS DE OVERKANT?

Sinds mijn pensionering ben ik vrijwilliger op het pontje over de Maas tussen Ravenstein en Niftrik. Al zes seizoenen geniet ik iedere keer met volle teugen van dit vrijwilligersbaantje. Onbekende mensen vertellen soms hun hele hebben en houwen in de nog geen tien minuten durende overtocht. Het is niet voor niets dat een collega – kaartjesverkoper bij aanvang van mijn eerste seizoen tegen mij zei: “Wat je allemaal meemaakt als kaartjesverkoper op een pontje. Je zou er een boek over kunnen schrijven.”

Die collega heeft gelijk gekregen. Ik heb er een boek over kunnen schrijven met als titel: “Wat is de overkant? De zoektocht van een kaartjesverkoper naar het mysterie van de overkant.” De titel is onbedoeld bedacht door een vrouw die met enige vertwijfeling in haar stem deze vraag stelde toen ze met haar fiets bij mij op het pontje stapte.

De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Maar zo eenvoudig is dat niet. De overkant kent vele mysteries die niet gemakkelijk te doorgronden zijn. Noud, de hoofdpersoon in dit boek, weet er alles van. Hij is zijn leven lang gefascineerd door allerlei facetten van de overkant. Zijn overtochten over de Maas als kaartjesverkoper op een klein pontje zorgen voor flashbacks die herinneringen oproepen over de overkant. Als manneke van acht jaar vroeg hij zich al af wat de echte overkant was. Maar hij maakt zich ook zorgen over de toekomst. Bestaat er een wereld zonder overkant? Naar zo’n wereld gaat hij uiteindelijk op zoek.

Ik heb me bij het schrijven van het boek laten inspireren door de verhalen van al die onbekende mensen die door mij zijn overgezet. Ook Walk of Wisdomlopers komen op mijn pontje. In ieder geval in de zomermaanden. Ik vraag iedere pelgrim die op het pontje komt waarom hij of zij de tocht loopt. Dat levert altijd verrassende antwoorden op. Daarom is er een hoofdstuk dat over de Walk of Wisdom gaat met als titel: Stoere stilte. Maar net zoals in het hele boek gaan ook in het hoofdstuk Stoere Stilte werkelijkheid en fantasie naadloos in elkaar over. Het is aan de lezer om te ontdekken wat waar is en wat verzonnen. Wordt het niet ontdekt dan is er nog geen man overboord. Een pontje komt altijd aan de overkant. Die wijsheid is een zekerheidje.

Het boek eindigt in 2020 als Noud op weg is naar een wereld zonder overkant. Letterlijk en figuurlijk. Voor hem is de cirkel dan rond. Waar hij als manneke van acht jaar van droomde, komt dan uit. Wijsheid komt met de jaren; aldus het spreekwoord. Maar ik heb ervaren dat de wijsheid ook in de paar minuten van de overtocht op het pontje kan komen. Kom een keer langs. Ik breng u met liefde en plezier naar de overkant.”

Vincent Cantrijn

Meer over het boek: link