De Walk of Wisdom als wandelretraite

Wandelretraite
Walk of Wisdom Bergharen, door Martine van Vliet

Wat is een wandelretraite?

Een wandelretraite is een lange afstandswandeling om je dagelijkse beslommeringen los te laten en je te bezinnen. Het woord retraite komt van terugtrekken, en is “een afzondering voor (spiritueel) zelfonderzoek en geestelijke oefening”. Het gebeurt nog steeds veel in kloosters en speciaal daarvoor opgerichte retraitecentra (Wikipedia). Vroeger waren retraites vaak gericht op verdieping van het geloof. Tegenwoordig zijn retraites niet meer per se religieus.

Interessant is dat sinds de jaren 80 van de 20e eeuw ook veel mensen het lopen van een pelgrimsroute als een vorm retraite hebben ontdekt. Van oorsprong religieuze routes als de Camino naar en in Spanje of de Henro in Japan worden elk jaar door honderdduizenden mensen gelopen. Vaak voor heel persoonlijke redenen op sleutelmomenten in iemands leven. Even weg uit de hectiek van het moderne leven. Een wandelretraite dus.

Vanuit die ontwikkeling is de Walk of Wisdom ontstaan.

Een moderne pelgrimsroute, los van een religie

Walk of Wisdom door Mayke Dijkman

De Walk of Wisdom is geïnspireerd door de natuur en opgezet als een meerdaagse wandelretraite. Het is een tocht van 136 kilometer – ongeveer een week lopen – in de omgeving van Nijmegen. Weg van de drukte van de Randstad. Tijd om tot rust en bezinning te komen. Je bepaalt zelf hoe je de tocht loopt: wanneer, met wie. Overnachtingen kies je zelf uit een uitgebreide lijst die je krijgt na inschrijving. Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je maakt een wandelretraite die bij je past en onze ervaring is dat dit heel verschillend kan zijn!

Er zijn pelgrims die alleen op pad gaan en er zijn pelgrims die samen lopen, bijvoorbeeld met een vriend of zus die ze anders weinig zien. De ene pelgrim plant zijn overnachtingen ruim van tevoren en de ander laat zich verrassen en boekt op de dag zelf. Er zijn pelgrims die voor de hele week één slaapadres boeken om daar iedere dag naar terug te reizen: een gevoel van thuiskomen. Andere pelgrims lopen in étappes, verspreid over de seizoenen. Vanuit vrijwel de hele route is goede verbinding met trein of bus.

Ons advies: loop de route aaneen gesloten. Pas dan wordt een mooie wandeling ook een wandelretraite, waarbij je een beetje los komt van je dagelijkse routine. De ervaring leert dat dit meestal wel een paar dagen nodig heeft. Pelgrims die de route in étappes van een dag liepen, zeggen vaak achteraf dat ze het toch liever aaneengesloten hadden willen doen.

Lees een paar verslagen van pelgrims hier.
We hebben een gratis handleiding voor de moderne pelgrim geschreven om je te helpen bij de voorbereiding.

Vertrekceremonies voor en door pelgrims

Vertrekceremonie Walk of Wisdom door Yolanda van Diepen
Vertrekceremonie Valkhofkapel – Yolanda van Diepen

Vrijwilligers van onze stichting organiseren elke maand twee (gratis) vertrekceremonies, als uitnodiging tot een weg naar binnen.

Op de eerste zaterdag van de maand is een vertrekceremonie bij zonsopgang: de pelgrimslauden. Een kwartier na zonsopgang maak je in stilte een rondgang door de 750 jaar oude Stevenskerk, het hart van Nijmegen en al eeuwenlang de spirituele huiskamer van de stad. In het midden van het indrukwekkende gebouw leest een voorlezer een tekst uit het pelgrimsgetijdenboek van de Walk of Wisdom: Seizoenen van het Leven. Dit boek verscheen bij de opening van de pelgrimage in 2015. Het bevat teksten van bekende én onbekende Nederlanders over een belangrijke levenservaring. Het boek is al lang uitverkocht, maar er staat nog één exemplaar van in de kerk. Een bijzonder exemplaar met alle originele kunstwerken er in gebonden.

Iedere derde zaterdag van de maand is om 09.45u de vertrekceremonie in de Nijmeegse Valkhofkapel. Een intieme, meer dan 1.000 jaar oude kleine kapel waar je onder begeleiding van een muzikant en een ceremoniemeester wordt uitgenodigd een intentie uit te spreken voor je tocht. Je wordt uitgezwaaid!

De vertrekceremonies zijn een mooie manier om van je wandeling een bezinningstocht te maken. Bekijk hier de agenda.

Stiltewandelingen

Als je de wandelretraite (grotendeels) in stilte loopt, creëer je je eigen stilteretraite. Stilte is een kracht om je innerlijke stem te horen en contact te maken met je essentie en natuurlijke zijn. Doe je dat al wandelend dan laat je zo de schoonheid van de natuur extra meewerken in jouw proces. Zo’n wandel retraite of een stiltewandeling werkt heilzaam. Neem een schrift mee en laat je gedachten spreken. Schrijf een gedicht. Teken. Laat los – of leeg.

Op de Walk of Wisdom worden ook geregeld stiltewandelingen met een groep georganiseerd, dus je kunt aansluiten.

Voorbereid op pad met een pelgrimscoach

Wandelretraitie
Door Yolanda van Diepen

Bij de Walk of Wisdom werken we samen met een coach die een kort bezinningstraject heeft. Hierbij heb je voor en na je wandeling een gesprek over thema’s die in je leven belangrijk zijn. Het luisterend oor van deze ervaren coach nodigt je uit je innerlijke monoloog aan te kijken en je verlangen uit te spreken. Vervolgens kun je met dat verlangen tijdens en na de tocht aan de slag. Dat kan voor verrassende wendingen zorgen: lees bijvoorbeeld het verslag van Laura: goed voorbereid op pad met een pelgrimscoach.

Meer informatie over de pelgrimscoaching.

Bezinningswandeling in een groep

Er zijn ook regelmatig bezinnings- of coachingswandelingen op de Walk of Wisdom in een groep. Daily pilgrim en Go Camino verzorgen begeleide Walk of Wisdoms. De Comenius Leergangen hebben zelfs een hele leiderschapstraining er rond ingericht: de Comenius wandeling.

Kleine handleiding voor de moderne pelgrim
Illustratie: Petra van Bloemendaal in onze handleiding voor de moderne pelgrim

Wandel op weg naar wijsheid

Met een wandelretraite kom je tot bezinning, zeker als die plaatstvindt in de diverse natuur van het Rijk van Nijmegen, waar de Walk of Wisdom door heen loopt. De vele verschillende landschappen raken je telkens nét even anders. Van rivieren tot bossen, moerassen tot heuvels (ja, in Nederland). Door te gaan wandelen kom je letterlijk in beweging. Je gaat stappen zetten en op weg. Dat betekent dat je je huidige plek los laat en nieuwe wegen inslaat. Door in beweging te komen, maak je verbinding met je eigen weg.

Het grootste deel van de Nijmeegse Walk of Wisdom is onverhard en de contouren van de route lijken op een vliegende vogel. Begin- en eindpunt is het meest geliefde gebouw van Nijmegen: de Stevenskerk uit 1273. Je loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten. Je loopt dus een rondje: je hoeft niets te bereiken, het gaat om de ervaring van de tocht zelf. Een geslaagde pelgrimstocht brengt je dichter bij wat het leven voor jou betekenisvol maakt. Hoewel de route als erg rustig wordt ervaren, ben je niet alleen: meer dan 10.000 wandelaars hebben de tocht al gelopen.

In ongeveer een week maak je er een mooie bezinningsvakantie van en heb je je eigen wandelretraite in Nederland ;-).