Vruchtbare Aarde – hoe worden we goede voorouders? Verslag.

,

Het blad Vruchtbare Aarde probeert door te dringen tot de ‘binnenkant van de dingen’. In het afgelopen nummer stond een verslag van pelgrim Herman Heijstek over zijn Walk of Wisdom. Meer.

Vruchtbare Aarde omslag Elyzeese Velden door Siemen Dijkstra
Vruchtbare Aarde omslag Elyzeese Velden door Siemen Dijkstra

Het overkoepelende thema van dit nummer van Vruchtbare Aarde was hoe worden we goede voorouders? Een vraag die de Engelse filosoof Roman Krznaric recent stelde in zijn gelijknamige boek. Krznaric appelleert aan het beste van de mens die in de geschiedenis heeft laten zien in staat te zijn om vooruit te denken, over de schaduw van de eigen generatie heen. Van piramides tot kathedralen of de verzorgingsstaat, we kunnen als mensheid werken aan een toekomst die boven ons zelf uitstijgt. Met diezelfde horizon kunnen we onze samenleving duurzaam maken, stelt Krznaric. Nu leven als een goede voorouder voor zeven generaties verder.

Een mooie manier van denken. Onze vrijheid hangt met onze verbondenheid samen. Alleen dankzij alles wat generaties voor ons hebben opgebouwd, kunnen we in de welvaart leven waarmee we in Nederland zijn opgegroeid. Dankzij het voedsel dat mensen elders voor ons zaaien en oogsten, dankzij de natuur die de energie van de zon in eetbare materie omzet, kunnen we bestaan. Laten we proberen iets goeds bij te dragen, zodat het web van het leven sterker wordt.

Lees het artikel van Herman Heijstek. Hierin gaat het niet zozeer over goed voorouderschap, maar over “vertragen”.