Vredesmarathon Valkhofkapel

Valkhofkapel

Bij de opening van de Walk of Wisdom in 2015 kregen we een mijnwerkerslamp cadeau met een vlam die was aangestoken met levend vuur overgevlogen uit alle continenten: de wereldvredesvlam. De vlam brandt in Nederland o.a. permanent in Den Haag, Arnhem en Nijmegen.

In de nationale vredesweek van 17 t/m 23 september hebben we verschillende mensen gevraagd een programma in te vullen rondom de vlam in de sfeervolle, Nijmeegse Valkhofkapel. Het is een ‘marathon voor de vrede’ geworden: lichtvoetig, muzikaal en meditatief. De toegang is vrij. ’s Ochtends is er vaak yoga of t’ai Chi, dus voor wie gaat lopen een mooie start van de route: de Valkhofkapel ligt precies op de route, een kilometer vanaf startpunt de Stevenskerk.

Klankopening en dichtersmarathon

De marathon wordt op zaterdag 17 september om 20.30u ingeluid met een klankopening o.l.v. Zwaan de Vries met na afloop een (bijna) volle maanwandeling over een kort deel van de Walk of Wisdom. De week wordt feestelijk afgesloten met een tango op vrijdag 23 september.

Iedere ochtend is om 09.00u yoga of ’t ai Chi. Van 19.30u tot 20.00u is muziek of zang. Er is een lichtviering door centrum de Appel, uiteenlopende groepen komen mediteren en een groep kloosterzusters komt speciaal uit Zuid-Holland om voor de vrede te bidden.

De Raad van Levensbeschouwing en Religie waakt de hele nacht rondom de vlam (dinsdag 20 september) en stadsdichter Frouke Arns verzorgt een dichtersmarathon (donderdag 22 september).

Er zijn die week nog meer activiteiten rondom de vrede. Het programma in Nijmegen wordt officieel geopend op zaterdag 17 september om 19.30u bij het Titus Brandsma Memorial aan het Keizer Karelplein, tegenover het centraal station. Daar wordt de lamp aangestoken en vertrekt een stoet voor de klankopening in de Valkhofkapel.

Bekijk het programma: https://walkofwisdom.org/vredesmarathon

Meer over de overkoepelende vredesweek: http://www.vredesweeknijmegen.nl/

Foto: Willem Kienhuis, t’ai Chi Nijmegen, Valkhofkapel vredesweek 2015

Foto tango: Andé Derksen, Valkhofkapel vredesweek 2015

Tango valkhofkapel