Vrede: het delen van de stilte

Dag-6-Overdracht-het-Pad-naar-Manja.jpg

Dag-6-Overdracht-het-Pad-naar-Manja.jpg

Vrede,

Mijn vader was als kind ook een vluchteling tijdens de tweede wereldoorlog net als de Syrische vluchtelingen met niet meer dan een koffer onderweg. Zijn huis gebombardeerd. Zijn vader doodgeschoten in deze oorlog.

Het was een gesloten boek voor hem, maar wij wisten en voelden het als kinderen wat hij met zich meedroeg. Hij heeft er nooit vrede mee kunnen vinden.

Mijn dochter woont sinds 2 jaar in een klooster waar ze elke dag met tientallen jonge zusters voor het goede bidden en voor vrede op deze aarde.

Ondertussen komen er elke dag vluchtelingen aan die net als mijn vader weten wat het is als er haat en oorlog heerst.

Ik heb tijdens de vredesweek veel in de valkhofkapel gezeten en gekeken naar de vlam die daar stond. Een vlam verenigd met alle vlammen van de wereld. De verbinding tussen alle mensen op deze aarde.  Het straalt het goede uit wat in ieder mens te vinden is.

Er waren veel ontroerende momenten. Het goede lieten mensen hier zien. Er is veel gemediteerd en er hebben veel ontmoetingen plaatsgevonden. Mooie, liefdevolle ontmoetingen. De hartelijkheid waarmee de vrijwilligers van de kapel deze plek met ons deelden. De inzet van alle groepen die ook ‘s nachts vaak waakten bij de vlam van vrede.

Ondertussen stierven er mensen van de honger, vrouwen werden verkracht, er werden mensen dakloos.

De dualiteit in de wereld is groot. Het verwijst ook naar de dualiteit in mezelf, wanneer ik vind dat ik gelijk heb, wanneer ik boos ben en er allerlei gevoelens door me heen gaan.

Wat is voor mij dan vrede? Na een week daarmee bezig te zijn geweest denk ik dat het voor  mij  het delen van de stilte is,  waarmee je uit de dualiteit kunt stappen en waar liefde kan zijn.

Ik hoop dat al die kleine druppeltjes van vrede die er zijn  licht kunnen schenken aan al het leed in de wereld.

Manja

Foto: overdracht vredesvlam aan Manja namens vertegenwoordigers van Het Pad.
Onder: avondeten en foto’s lichtceremonie in de Tempelhof, het atelier van het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas, de ontwerpers van ons logo. Manja droeg de vlam over aan Femmigje Kortekaas, hun dochter. 
Foto´s daaronder: Valkhofkapel door Willem Kienhuis en meditatie door Rigpa Nijmegen.

b2ap3_thumbnail_Dag-6-avond-eten-Tempelhof.jpgb2ap3_thumbnail_Dag-6-lichtjes-ceremonie-Tempelhof-33.jpg
b2ap3_thumbnail_Dag-6-Overdracht-Tempelhof.jpgb2ap3_thumbnail_Valkhof-chi-dinsdag.jpgb2ap3_thumbnail_Valkhof-vrijdag.jpg