Voor de vrede en mijn vader

20141008_131930.jpg

20141008_131930.jpg

Moniek Huijding draagt op zondag 20 september de vredesvlam van Huize Wylerberg in Beek-Ubbergen naar de Hel/het Canadese Oorlogskerkhof. Hieronder vertelt ze waarom. Meelopen? Kijk hier

Op 8 oktober 2012 overleed mijn vader, Gerard Huijding. Na zijn crematie ben ik op zoek gegaan naar een mooie plek om zijn as uit te strooien. Een aantal dingen die voor mijn vader van groot belang zijn geweest in zijn leven, wilde ik daarin terug vinden.

Op de eerste plaats was mijn vader geboren en getogen Nijmegenaar, met een grote liefde voor zijn stad. Wandelen was één van zijn grootste passies. Hij liep tien maal met succes en veel plezier de Nijmeegse Vierdaagse en het lopen van het Pieterpad was één van de mooiste belevenissen van zijn leven. Over deze dingen vertelde hij vaak, ook nog tijdens de laatste acht jaar van zijn leven, waarin zijn wereldje door dementie steeds kleiner werd.

Ik ben de etappes van het Pieterpad in de buurt van Nijmegen gaan lopen, met het doel een plekje te vinden waar ook een herinneringsbankje voor mijn vader geplaatst kon worden. Op het stuk Pieterpad tussen Groesbeek en Berg en Dal vond ik achter de Canadese begraafplaats een bankje op een plaats die nog meer betekenis bleek te hebben: zittend op het bankje langs het Pieterpad kijk je richting Nijmegen én naar de Zevenheuvelenweg, waar jaarlijks het hele vierdaagselegioen voorbij komt. 

Een ander passie van mijn vader, de Tweede Wereldoorlog, die hij als jonge jongen in Nijmegen had meegemaakt, kwam er daar nog extra bij: de historische plek van het Canadese kerkhof! Geen twijfel dus of dat moest zijn plekje worden (en een bankje stond er al)!

Toen ik de zomer erna zelf de Nijmeegse Vierdaagse liep (het bloed kruipt waar het niet gaan kan), nam ik me voor om de donderdag een stukje van de route af te wijken en langs het plekje van mijn vader te lopen. Die dag echter viel het lopen me erg zwaar en besloot ik toch de gewone route te volgen, papa zou dat wel begrijpen…. Vlak voor het begin van de Zevenheuvelenweg werden echter zonnebloemen uitgedeeld aan de wandelaars. Nóg een passie van mijn vader: voor zijn ziekte was hij jarenlang zeer actief voor Vereniging de Zonnebloem. Dat kon niet anders dan een ’teken van boven’ zijn…

Ik heb het extra stukje naar ‘zijn’ bankje gelopen, de zonnebloemen daar voor hem neergelegd en heb even pauze genomen met zicht op het vierdaagselegioen dat voorbij trok… Een hele bijzondere ervaring, na uren in de muziek en geroezemoes gelopen te hebben, hier absolute rust, met ‘het feest van de wandelaars’ op afstand in zicht. Wat zou hij ervan genoten hebben!

Daarom dus dat ik graag deze etappe loop en de vlam draag, voor de vrede en voor mijn vader!

Moniek Huijding.

Meelopen met Moniek op zondag 20 september? Verzamelen ruim voor 12.00u bij Villa Wylerberg. De tocht is ongeveer 7 kilometer. Na afloop kun je doorlopen naar Groesbeek of Wyler voor de bus (2 kilometer). Kijk hier
b2ap3_thumbnail_20141008_131938.jpg