Verlies en schoonheid op de vierde stiltewandeling

,

Afgelopen zondag liepen we de vierde étappe in de reeks van tien stiltewandelingen ‘de Walk of Wisdom in een jaar rond.’ Het thema was augustus oogstmaand met de uitnodiging om eens de balans op te maken en te oogsten: wat leerde je tot nu over jezelf? Wat heeft je winst of verlies gebracht? Welke lessen kun je hier uit trekken? Het werd een prachtige zomerétappe met 27 graden, geen regen en de verkoelende schaduw van de bossen op de route van Plasmolen naar Malden.

Halverwege hielden we pauze bij café Lagom in het Jachtslot Mookerheide van Natuurmonumenten.  In het licht van het thema een saillante keuze: het jachtslot werd naar verluid door Jan Jacob Luden gebouwd om een liefje te imponeren. Jan Jacob (1877-1936) heeft niet kunnen oogsten, zijn poging was vergeefs! Toch stonden we met zijn allen bij het slot te genieten: zijn ‘mislukking’ had een fraai landgoed opgeleverd.

Het was mooi stil in de groep, met hartelijke uitwisselingen in de pauzes. In de achterhoede werd zwerfafval ingezameld – de oogst: een volle boodschappentas. We hebben de wereld daarmee iets mooier achter gelaten. Met ieder zijn of haar eigen gedachten en een gedeeld gevoel van tevredenheid, wat het al met al een heerlijke mini-pelgrimage door prachtige natuur (Sint Jansberg, Mookerheide, Mookerschans, Mulderskop, Heumensoord).

De vijfde stiltewandeling in de reeks is zondag 9 september door de Hatertse Vennen: link.

Stille groei

Je hoeft niet anders te zijn
dan wat je nu bent
Je hoeft nergens anders te zijn
dan waar je nu bent
Je hoeft niets anders te doen
dan wat je nu doet

Want alles is zoals het hoort te zijn
je bent perfect zoals je nu bent
Het accepteren van jezelf
precies zoals je nu bent
is de eerste stap naar bloei

(Tekst uit:  Stil, Uitgeverij Terra. Van de serie: De kunst van het zijn)

Foto’s: Margriet Hendrikse.

Met dank aan Lidy van Lie Peters en Anja van Wegen voor de voorbereiding. De wandeling werd begeleid door René van Nieuwkuijk met medewerking van Damiaan Messing (verslag).