Onze pelgrimsveter wordt van kurk

Pelgrimsveter Walk of Wisdom

Verduurzaming startpakket Walk of Wisdom: Medewikkelaar Manja Bente legt uit waarom we in 2020 overgaan op een nieuw, duurzamer materiaal voor de oorspronkelijk leren pelgrimsveter.

Het is ongeveer 6 jaar geleden dat ik de armband met vogelringetjes heb ontworpen. Ik vond leer een mooi en natuurlijk product. Mijn gedachte toen was dat leer gewoon te verteren is door de natuur en door gebruik vaak mooier wordt.

Vrienden worden?

Op een gegeven moment zag ik een documentaire waarin te zien was hoe leer gelooid werd. Dit wordt gedaan met stoffen die helemaal niet milieuvriendelijk zijn en ook de werkomstandigheden van de arbeiders zijn vreselijk. Ze ademen continu de giftige stof in en sterven jong. Het vreemde is dat als je je op een gegeven moment ergens van bewust wordt er geen weg meer terug is. Hierdoor werd ik in twijfel gebracht of het wel zo’n goed idee is dat we veters hebben van leer..

Pelgrimsveter Walk of wisdom door Paul Spierings
Pelgrimsveter Walk of wisdom door Paul Spierings

Het lastige was dat ik op zoek wilde naar iets dat zeker net zo mooi was en in de kwaliteit er niet op achteruitging. Ook wilden we dat de prijs per veter niet de pan uit rees aangezien het startpakket dan te duur zou worden.

Een ding wist ik: nep leer werd het zeker niet aangezien het vaak gemaakt is van milieu onvriendelijke producten en ook hou ik gewoon niet van nep. De eerste gedachte voor een alternatief was ananas leer. Hier worden bijvoorbeeld schoenen van gemaakt, maar veters konden we van dit materiaal niet vinden.

Mijn dochter opperde toen dat kurk misschien wel wat zou kunnen zijn. In eerste instantie leek me dat niet sterk genoeg, maar na een aantal weken testen met een veter van een creatieve en behulpzame leverancier zijn we eruit: het wordt een kurken veter. Wel wat duurder, maar als organisatie willen we achter een goede keuze van eerlijke materialen staan. En: het ziet er mooi uit!

De eerste 1.000 meter aan veters is inmiddels besteld dus spannend om met nieuwe veters het nieuwe jaar in te gaan. We hebben besteld bij Corque in Nederland, die de producten van kurk uit Portugal importeert en ook tassen en andere producten van kurk heeft als (vegan) alternatief voor leer. Meer.

Volgende stap: een duurzamere variant van de stalen speld van ons symbool Pelgrim in het startpakket. Wordt vervolgd!

Manja