Verbeter de wereld en begin met een worstebroodje

Velp-NB-klooster--door-Saskia-Janssen.jpg

Richard Engelfriet is adviseur van de stichting Walk of Wisdom. Hieronder een column van zijn hand.’

Ongeveer drie jaar geleden was ik dagvoorzitter bij een inspirerende bijeenkomst van de GGzE (een instelling voor geestelijke gezondheidszorg). Allerlei medewerkers presenteerden daar hun ideeën over de verbetering van zorg. De onbetwiste winnaar was het idee van John Swaneveld, een medewerker van de afdeling voor spoedeisende psychiatrie. Hij werkt met zeer verwarde en vaak ook agressieve cliënten. Het komt voor dat er wel zes medewerkers nodig zijn om 1 patiënt in bedwang te houden. Soms is er geen andere mogelijkheid dan iemand in een separeercel te zetten.

Het zat John niet lekker. Zijn organisatie pretendeert mensgericht te zijn, maar met zijn zessen bovenop iemand gaan zetten en deze persoon vervolgens in een kaal hok opsluiten heeft daar weinig mee te maken. En dus bedacht John, samen met een collega, een briljant plan.

Stelt u zich de situatie voor: een agressieve patiënt waarvan alle stoppen zijn doorgeslagen. Potige medewerkers er letterlijk bovenop. En dan komt John binnen. Hij kijkt de patiënt in de ogen en stelt met onvervalst Brabants accent de vraag: ‘Lusde gij een worstenbroodje?’. En geloof het of niet, het overgrote deel van de patiënten smelt weg. Vergeet niet dat sommigen soms dagen niet hebben gegeten, en dat ze tot dusver alleen maar agressie hebben ontmoet. En dan biedt iemand ineens op een vriendelijke manier iets te eten aan. Het resultaat is verbluffend: het gebruik van de isoleercel is drastisch afgenomen – soms staat deze zelfs weken leeg.

Ik zoek meer Johns!
Regelmatig verzorg ik sessies waarin ik mensen uitdaag voor hun eigen werk een ‘worstenbroodje’ te bedenken. Een simpel plan met verbluffend resultaat. Dat blijkt voor veel mensen echter heel moeilijk te zijn. Het kost ons merkwaardig genoeg geen enkele moeite om pagina’s vol te schrijven met structuurvisies, toekomstbeelden, knelpunten en oplossingsrichtingen. Maar vraag mensen om met een eenvoudig plan te komen waar we morgen mee aan de slag kunnen en ze klappen volkomen dicht. Moeilijk doen is blijkbaar heel simpel, terwijl simpel doen heel moeilijk is.

En daarom wil ik met deze column een oproep doen. Ik ben op zoek naar alle Johns van Nederland. Mensen die niet iedere dag in de spotlights staan, maar die wel op een simpele manier het verschil maken. Ik wil ze een podium bieden om hun verhaal te doen. En zo maken we Nederland met elkaar gewoon een beetje simpeler. Ik ben er wel aan toe ;-)

Richard Engelfriet

http://richardengelfriet.nl/

 

Foto: Klooster Velp (NB) door Els Groffen. Meer over de route van de Walk of Wisdom