Valkhofkapel: monumentaal intiem

Valkhofkapel.JPG

Zaterdag 18 maart houden we onze vertrekceremonie voor pelgrims in de monumentale Valkhofkapel. De achthoekige kapel is klein en intiem en meer dan 1.000 jaar oud. Er zijn zelfs tegels in verwerkt die terugvoeren tot de tijd van de Romeinen. Een van de vrijwilligers die de kapel openhoudt, vertelde mij eens een fantastisch verhaal.

De kapel zou in de tijd van Napoleon hetzelfde lot beschoren zijn als de omliggende burcht: afgebroken, via schepen in brokstukken afgevoerd ten behoeve van de kades van Amsterdam. De Nijmegenaren wisten naar verluid de bezetters echter te overtuigen dat de kapel een Romeinse geschiedenis had – en alles van Rome was heilig voor de toenmalige grootheerser van Europa. De kapel werd gespaard.

Een collega van de vrijwilliger – ik vermoed iets preciezer van aard – corrigeerde dit verhaal later. De kapel werd gespaard omdat de stad haar terug wist te kopen. Geld bleek uiteindelijk overtuigender dan een goed verhaal. Hoe dan ook is de kapel sindsdien jarenlang gebruikt als opslagplaats voor de plantsoenendienst! 

De kapel is weer in ere hersteld en vrij toegankelijk voor bezoekers. Het bestuur van de beherende vereniging, is elke keer zeer gastvrij als we vragen om haar te gebruiken voor een ceremonie. Zaterdag 18 maart dus om 11.00u met na afloop de eerste stiltewandeling in de serie “De Walk of Wisdom in een jaar rond”: meer.   

Denk eens aan Nijmegen als je de volgende keer over de kade in Amsterdam loopt, je wandelt mogelijk over een stukje Nijmegen. En wie in de buurt van Nijmegen woont: de kapel zoekt vrijwilligers die de kapel open houden: link

Meer over de geschiedenis van de Valkhof- of sint-Nicolaaskapel: link.
Meer over de vacature als gastheer/gastvrouw: link.