Tip voor moderne pelgrims: Museumpark Orientalis

Onze 136 kilometer lange route rondom Nijmegen mist één bijzondere plek waar we ‘moderne pelgrims’ graag op wijzen: Museumpark Orientalis en de Heilige Landstichting. Net over de grens van Nijmegen in Berg en Dal.

Museumpark Oriëntalis

De Heilig Landstichting is 100 jaar geleden gebouwd door een kunstenaar, architect en kapelaan na een pelgrimage naar Palestina. Hun doel: een replica van “het heilige land” om mensen met weinig geld of tijd ook een pelgrimstocht te gunnen. Er verrees een woonwijk, een schitterende begraafplaats en dito kerk – opgenomen in “Het Grootste Museum van Nederland” – en een monumentaal Museumpark. De creatie als geheel is als uniek voorbeeld van oriëntalisme in de Nederlandse cultuur aangewezen als rijksmonument.

Hoewel het project onderdeel was van de emancipatie van het katholieke volksdeel, richt met name het Museumpark zich nu op zin- en cultuurzoekers van allerhande snit. Centraal thema is de zoektocht naar ‘de pelgrim in jezelf’. Het museumpark als plaats om na te denken over de zin van het leven, bijvoorbeeld door in aanraking te komen met verschillende culturen, geloofstradities en levensbeschouwingen. Het museumpark ligt in een heuvelachtige omgeving met veel natuur. Het groeit uit tot een ‘park van waarden’ met ook activiteiten voor nieuwe Nederlanders en aandacht voor de belevingswereld van kinderen.

Wensboom Museumpark Orientalis

Routewijziging?

We kregen wel eens de vraag waarom we onze route niet verleggen langs Museumpark Orientalis en de Heilig Landstichting. We hebben hier serieus naar gekeken. Pelgrimeren vandaag gaat over het ritme van het lopen in contact met je lijf, de natuur en wie of wat toevallig op je pad komt. Dat kan ook een bijzonder Museumpark zijn, waar je vrij bent om aan voorbij te lopen of in te gaan. Qua waarden van openheid, ontmoeting en bezinning sluiten we bovendien goed bij elkaar aan.

Toch hebben we uiteindelijk niet voor een routewijziging gekozen. Onze 136 kilometer lange route heeft een mooie, natuurlijke loop die door de wijziging een vreemde knik zou krijgen. Het traject is na jaren zoeken en vinden ontstaan en rijgt verstilde paden en verschillende soorten natuurgebieden aan elkaar. We passen de route dan ook alleen aan als het niet anders kan (definitieve wegversperring) of bij een tip die een lelijk stuk met veel asfalt overbodig maakt. Hoe meer pelgrims dezelfde tocht nu maken, hoe meer betekenis de weg krijgt: inmiddels al dik 14.000.

Wat we wel doen, is Museumpark en Heilige Landstichting van harte voor een bezoek aanbevelen: bij deze!

Openingstijden Museumpark Orientalis en Heilig Landstichting

Museumpark Orientalis is tot en met 4 juni geopend van 11.00u-17.00u. Vanaf 22 juli t/m 10 september ook, evenals van 14 oktober t/m 29 oktober en 16 december t/m 7 januari, wanneer er waarschijnlijk ook weer een feest van licht gevierd wordt. Meer.

De bijzondere begraafplaats van de heilige landstichting is dagelijks open van 09.00u t/m 18.00u en de indrukwekkende Cenakelkerk is open van donderdag t/m zondag van 14.00u t/m 16.30u (en ook op eerste pinksterdag).

Heilig Landstichting
Heilig Landstichting Nijmegen, door Roger Veringmeier (creative commons)
Andere foto’s: Museumpark Orientalis (copyright)