Bijna 1.500 pelgrims in 2018

Walk of Wisdom groeit. Dan hebben we het niet over de 136 kilometer die je loopt (al kan die op momenten natuurlijk langer aanvoelen). Maar steeds meer pelgrims weten ons te vinden.

Een terugblik in cijfers: In 2017 schreven 1187 pelgrims zich in. Ieder jaar komen er meer bij. In heel 2018 waren dat er al 1433, een recordaantal. Inmiddels staat de totale teller van wandelaars op 3900.

Het doet ons goed dat dit ritueel steeds breder gedeeld wordt. Dat wat we doen resoneert bij zoveel wandelaars. Ontdekken dat je de stilte nodig hebt. 136 kilometer geen afleiding, en ruimte voor bezinning. Het is, zoals pelgrim Robert vorig jaar schreef: jezelf trainen in traagheid. Oefenen in de tijd nemen. Zijn verhaal lees je hier.

Veel pelgrims berichten ons van mooie onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen. Soms in een gezamenlijke ervaring, zoals gebeurde tijdens de Stiltewandelingen die we vorige jaar voor de tweede keer organiseerden. Maar de meesten wandelen alleen. Ook pelgrim Mieke wandelde vorig jaar: ‘Zes dagen was ik alleen op pad en geen moment had ik me ‘allenig’ gevoeld. De dagen vulden zich met ogenschijnlijk minuscule zaken – een waarneming in de natuur, een fijn gesprek, een relativerend inzicht – die met elkaar uitgroeiden tot een kostbaar juweel.’

Ook pad? Het starterspakket bestel je hier. Van elke inschrijving gaat €1,- naar het landschap waarin je loopt. In 2018 hebben we zo bijna €1500,- terug geven. Onder meer de Stevenskerk, Natuurmonumenten, het Gelders Landschap en de lokale Vogelbescherming waren de begunstigden.

Foto’s: Rianne Kaspers (pelgrim 2957)