Terugblik maand opruimen zwerfafval

6088e3e5-b0c5-443a-810d-424a6b5d7154

6088e3e5-b0c5-443a-810d-424a6b5d7154De pioniersroute van de Walk of Wisdom eindigt op de prachtige Waalstranden van Nijmegen. Omdat daar een groot probleem met zwerfvuil was ontstaan, zijn we een maand geleden actie schone Waal gestart. Hieronder een verslag. 

Schone stranden, maar … hoe lang?

Na een vakantie deed ik afgelopen vrijdag weer mee met opruimen. Ik liep achter drie vrijwilligers en genoot van wat ik zag: zand, stenen en groen. Hier en daar een peuk of blikje, maar die verdwenen hop de zak in en we liepen over een heerlijk schoon strand. Op de terugweg werden we ingehaald door een groep paarden en ik besefte plots wat we met pakweg 80 vrijwilligers hebben bereikt: wat een vervuild recreatiegebied dreigde te worden, is weer wat het was: een schitterend stuk natuur.

Daarmee heeft actie schone Waal haar voornaamste doel bereikt: schone Waalstranden. Mooi om daarbij te ontdekken dat het ook gewoon leuk is om te doen: een uurtje opruimen met mensen die je niet kent tegen de achtergrond van de Waal die zachtjes meeklotst. Bepaald “geen straf” zoals iemand opmerkte.

Mijn gezicht verandert van uitdrukking als ik kijk naar de statistiek van de actie: ondanks het slechte weer en 15 keer opruimen, haalden we om de dag 1 tot 3 grote zakken vuil op. In totaal bijna 52 zakken met 15 keer opruimen. Dat noopt tot de nuchtere conclusie dat de stranden zonder vrijwilligers zo weer vol troep liggen. En al helemaal als de zon schijnt.

Kortom: hoe verder? Wat mij betreft gaan we door. In de herfst en winter minder vaak, maar volgend seizoen gewoon weer opnieuw. We zoeken er meer mensen bij – van 80 naar 300 bijvoorbeeld – en organiseren ludieke acties om onze medeburgers te verleiden medeverantwoordelijkheid te nemen voor een prachtig gebied. Doe je mee?

Met opgeruimde groet, Damiaan,
voorzitter pelgrimsroute Walk of Wisdom, Actie schone Waal

Hier een link naar de volledige nieuwsbrief met o.a. een statistiek van de actie en fraaie Zwerfies: creatieve foto’s met een stuk zwerfvuil dat je opruimt.