Stiltewandelingen – verslag Hans Peerden

Hans Peerden loopt samen met een groep andere pelgrims in tien étappes de Walk of Wisdom rond. Hij schreef onderstaand verslag van de vierde étappe Plasmolen-Heumensoord. Meedoen met de rest van de reeks van 6 wandelingen of met een losse stiltewandeling? Kijk hier: link.

Zondag 5 mei, de dag na dodenherdenking. In mijn hoofd zijn er de gedachten aan het verdriet over alle mensen, die overleden zijn als gevolg van geweld. Dit was in de Tweede Wereldoorlog, maar de oorlogen gaan nog steeds door. Een triest en naar gevoel. Maar ook voel ik de intentie om geweld niet te laten overheersen.

Op de zondagochtend schijnt dan de zon, de wereld is open, het prachtige bos nodigt ons uit. Ik lees een gedicht voor van een overleden vriend, zodat hij toch weer bij ons is. Ook de mensen, die er niet meer zijn, vormen onze ervaring.

Het is goed

Als ik dood ben, blijf ik bij je.
Nog meer dan voorheen.
Ik loop niet weg meer,
als je kwaad wordt.
Ik ben overal bij je.
Dus omkijken hoeft niet meer.
En het allerbelangrijkste is,
dat je niet bang meer hoeft te zijn,
dat je me verliest.

Hans Ridden

Vandaag gaan we met 10 mensen op stap, door veel mooie plekken in ons land: Plasmolen, Zevendal, Mookerhei, Mookseschans, Begraafplaats, Jachtslot, Mulderskop, Heumensoord. Bij het Jachtslot en het Zweefvliegveld zijn veel mensen tegelijk: wat leuk dat iedereen op pad gaat, de natuur in, maar wat een contrast met de rust, die er in de bossen zelf is. Uit die drukte is het heerlijk om weer onder de bomen te lopen, de stilte in. 

In deze stiltewandeling was het weer bijzonder om het stil-zijn te ervaren. Het geeft mij rust in mijn hoofd. Ik hoef nu niet met de ander bezig zijn. Ik heb meer ruimte om het jonge groen te zien, vogels te horen, het ritme van het lopen te voelen. Op de plekken waar meer mensen zijn, voel ik ook meer het contrast met stil zijn. Het gepraat van andere wandelaars is dan meer hoorbaar. Ook de aanwezigheid van een hond maakt de stilte en het ritme weer anders. Deels is het gezellig en fijn om contact met anderen te hebben. Deels is het verschil ook goed merkbaar met in je eigen ritme zijn.

De intentie om verbinding te voelen en verbonden te zijn komt vandaag goed naar voren. Mooi dat we als vrijwilligers van de Walk of Wisdom dit zo kunnen opzetten en delen.

Hans Peerden

Loop mee met Hans

Meelopen met Hans en de andere vrijwilligers? Kijk hier om mee te doen met de rest van de reeks. Je kunt meedoen met een losse wandeling of de hele resterende reeks van 6 stiltewandelingen. Link.