Steenuilenkast voor de Koekoeksgaard

Met veel plezier hebben we een steenuilenkast gedoneerd aan Alberthe en Paul van de Koekoeksgaard in de Ooijpolder. Als dank kregen we een prachtige kist met 6 rode wijnflessen uit hun ecologische wijngaard.

Landschapsbijdrage aan Koekoeksgaard
Paul Spierings (Koekoeksgaard) en Ivan Beemster (onze webvrijwilliger)

De Koekoeksgaard

Vrijwel pal aan onze route in de Ooijpolder ligt de Koekoeksgaard”: een stukje land bij een eeuwenoude, voormalige Hervormde Kerk. De kerk is omgebouwd tot woonhuis waar o.a. twee van onze pelgrims wonen: Alberthe Papma en Paul Spierings. Ze beheren hun landje ecologisch en hebben er o.a. fruitbomen en -struiken, een drachtplantentuin compleet met natuurbouw bijenkasten en een door Alberthe gevlochten hangkorf, een bloemenweide en een mini wijngaard.

Alberthe is de bijenhoeder. Een koppeltje zeldzame Castlemilk Moorit schapen fungeert als lichtvoetige ‘grasmachine’. Paul’s passie is de wijngaard, die hij typeert als een ‘uit de hand gelopen hobby.’ Maar het wijnmaken wordt wel met toewijding gedaan, vanuit een duidelijke filosofie die zelfs tot uitdrukking komt in de naam van de wijn en het beeld op het etiket (zie onder).

Landschapsbijdrage

Aan zo’n mooie plek vol liefde voor de natuur aan onze route dragen we graag bij. We gaven dan ook een steenuilenkast kado. Met marterbescherming, zodat de jonge uiltjes niet worden opgepeuzeld. De marter vindt vast ander voedsel. De kast hebben we betaald van onze landschapsbijdrage: een spaarpotje dat gevuld wordt met donaties van pelgrims. Van elke donatie voor een startpakket leggen we hiervoor €1,- op zij. Meer weten wat we met dit geld doen? Kijk hier.

Web van verbinding

Koekoeksgaard

De “Kvintesenco” wijn van de Koekoeksgaard is niet te koop. De opbrengst is klein maar fijn; voor privégebruik en om te delen met vrienden. Extra bijzonder dat wij daar nu 6 flessen van hebben. Om bij een bijzondere gelegenheid open te trekken. Of kado te doen aan mensen die iets speciaals voor de Walk of Wisdom hebben gedaan.

Zelf word ik blij van dit soort hartelijke uitwisselingen. Het soms zo onzichtbare web van verbinding tussen mensen en met de natuur werd weer even zichtbaar voor mij. Dat is toch waar ik het werk voor de Walk of Wisdom voor doe. Op die hartelijkheid en onze gedeelde liefde voor de natuur hef ik graag met anderen een keer het glas. Met de rode wijn van de Koekoeksgaard uiteraard. Ik ben benieuwd…!

Meer over (de wijn van) de Koekoeksgaard

Alberthe Papma: “Kvintesenco is een woord in het Esperanto en verwijst naar het Latijnse Kwintessens (quinta essentia): dat waar het in wezen om gaat, het hart, het niet-materiële, het vijfde element.

Het doorgronden van het samenspel tussen mens, druivenstokken en de verschillende elementen is een levenslang leerproces. Het naar boven halen van de essentie van de druif, een al even boeiende zoektocht. Paul wil de druif recht doen en zijn streven is het maken van een zo zuiver mogelijk rode (amfoor)wijn. En na jaren wijn maken begint langzamerhand een eigen signatuur te ontstaan. Dat alles wilden we vangen in één woord. En dat werd Kvintesenco.

De universele taal van de natuur en van wijn én het universele verlangen naar de essentie uitgedrukt in het Esperanto, de universele taal die verschillen overbrugt. Kvintesenco, met de naakte, winterse druivenrank als beeld. De eerste twee letters een ode aan de ‘kvevri’, de amforen uit Georgië, bakermat van de wijncultuur. En tegelijkertijd aan de amforen die hier zijn ontstaan, uit klei van eigen grond, waarin een deel van onze wijn wordt geboren.”

Koekoeksgaard Ooijpolder

Naar de website van de Koekoeksgaard: link.