Schrijfster Désanne van Brederode

desanne van brederode door Levien Willemse

desanne van brederode door Levien WillemseDe schrijfster Désanne van Brederode schrijft een bijdrage voor ons getijden- en pelgrimsboek en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

Désanne van Brederode is filosofe en verzorgde regelmatig columns voor het tv-programma Buitenhof. Haar thema’s zijn vaak levensbeschouwelijk van aard en ze spreekt zich regelmatig uit tegen de druk van de oppervlakkigheid die volgens haar steeds meer de toon van de tijd is geworden: in haar pamflet Modern Dédain (2006) noemde ze dit de “minachting voor de verdieping van de geest”.

In haar creatieve betrokkenheid kwam ze met het concept “wankelmoed”: de durf om te twijfelen aan je standpunten, levenskeuzes of het idee wie je bent. Het woord is een schitterende definitie van de modus van een pelgrim: wanneer je echt op pad gaat en niet alleen een mooie wandeling maakt, durf je uit je dagelijkse denkpatronen te stappen en ze opnieuw aan te kijken. Leef ik nog zoals ik wil leven? Besteed ik mijn tijd aan de dingen die ik waardevol vind?

We zijn dan ook verheugd dat Désanne van Brederode precies over wankelmoed een bijdrage wil schrijven. 

Foto: Levien Willemse

Bronnen: