Bruggen bouwen!

DSC_9345.JPG

4 mei 2016. Meestal ben ik deze dag op het Nijmeegse Trajanusplein. Tezamen van vele stadsgenoten de doden herdenken. Deze avond waren met zijn 2’en, Damiaan en ik. Na al een heerlijke wandeling over het Walk of wisdom pad gewandeld te hebben, besloten we de twee minuten stilte te houden bij deze brug. De Filosofenbrug, gelegen vlakbij de route in het schitterende natuurgebied Duivelsberg bij Berg en Dal. Bij de Duivel de doden herdenken en dat de dag voor Hemelvaart? Het moment was bijzonder, de ervaring en plek des te meer.

Je kan niet anders dan tot stilstand komen op deze plek. Stilstand, even niet maar door- en doorgaan, maar tijd nemen voor reflectie. Volgens de overlevering trok vele jaren terug menig Romeins filosoof zich terug naar deze plek om zijn gedachten over zaken te laten gaan zoals alleen filosofen dat lijken te doen. Maar dat is niet waar. Op weg naar jouw (eigen)wijsheid vormt dit bruggetje en haar omgeving de ideale plek om even halt te houden, het leven te beschouwen of juist te denken aan even helemaal niets.

Tenzij die brug instort natuurlijk en dat dreigt te gebeuren. Staatsbosbeheer heeft door bezuinigingen geen geld om de 10.000 euro voor een nieuwe brug te betalen. Net op het moment dat wij aan het nadenken waren hoe we hier een bijdrage aan konden leveren, kwamen vanuit de andere kant vanuit het dal een man en een vrouw aanlopen. Krachtig werden onze blikken naar elkaar getrokken en na een korte uitleg over ons voornemen werd de portemonnee getrokken. Deze gulle gevers deelden onze gevoelens bij deze plek op het bruggetje dat niet alleen twee kanten van een kloof verbindt, maar ook de verbinding tussen ons vieren legt.

Als ambassadeur wil ik mij inzetten voor de renovatie en het behoud van deze Filosofenbrug. Alleen met ieders bijdrage kunnen we deze brug en hiermee een unieke plek in onze jachtige samenleving behouden. Een plaats waar je rustig even alleen kunt zijn met je gedachten, maar ook een die op een avond als deze verbroedert en verbindingen slaat. Kom over de brug en sponsor de Filosofenbrug Samen kunnen we deze wijze, oude brug een toekomst geven. Als het lukt, mogen we een inspirerende of filosofische uitspraak op de brug ‘vereeuwigen.’

Ik sta dan ook helemaal achter de volgende spreuk die door de twee wandelaars werd voorgesteld om ter overdenking op de brug te plaatsen:

Samen zijn we een brug 

Ja, ik sponsor de Filosofenbrug!

Hans van de Louw
Ambassadeur Zomerpelgrimage Walk of Wisdom

Meer over de Filosofenbrug: link

Meer over de Zomerpelgrimage sponsorloop: link