Een hart vol genoeg – verslag stiltewandeling Rob van Sprang

,

Op 9 April vertrok ik voor een stiltewandeling in onze reeks ‘de Walk of Wisdom in een jaar rond‘ vanuit het tuinhuisje van de Veroovering in Ravenstein (zie foto). De wandeling onder begeleiding van Nathalie Roovers was bij het vorige rondje in 2020 mijn ‘high’ van het jaar (verslag stiltewandeling, deel 1). Nu circa 1,5 jaar later had ik anderen dan ook actief uitgenodigd om juist deze wandeling mee te gaan. Niet te veel, want zoveel mensen passen er niet in het kleine kerkje dat in deze wandeling een speciale rol speelt….

stiltewandeling
Foto Marja Hakkoer

Bij de kennismaking vroeg Nathalie nu naar een woord, een woord dat jou typeert. Ik luisterde aandachtig (en verrast) naar anderen en dacht onderwijl na over het woord dat bij mij paste. Ik word vaak de (grote) beweger genoemd, maar ja of ik dat nou zelf ook zo vind… Goed, toen ik aan de beurt was, riep ik het uit: “beweger!” Nathalie keek me aan, draaide haar kin opzij en vroeg me: van jezelf of van anderen? Ik liet dit in het midden en keek verwachtingsvol naar de persoon rechts naast me.

Op weg naar het kerkje van Johannes de Doper in Neerlangel liepen we ter voorbereiding op het mystieke Latifa gebed de stilte in. Deze keer wist ik wat me te wachten stond en verlangde om weer naar het moment, de beleving van het gebed, terug te gaan: door te aanvaarden, te verlangen, te hopen, te vertrouwen, door me over te geven aan de liefde en ten slotte aan mijn wil.

Tijdens het gebed worden 7 menselijke eigenschappen ‘aangeraakt’, als het ware: ‘wakker gemaakt’. Elke latif, eigenschap, heeft een eigen plek op het lichaam (en de organen die daar zitten) waar je een kwaliteit ontsluit in jezelf en luistert hoe deze zich in jou manifesteert. Deze beleving wordt versterkt door tijdens het gebed met de linkerhand je rechterhand op deze plek neer te leggen.

In het gebed bleef ik hangen bij het 6e Latif, het hart. Nathalie zei dat het woord liefde ook wel ‘genoeg’ betekent: “jij bent genoeg”. Ik brak, voelde dat ik mijn hart veel te hart liet werken, en besefte me dat het woord dat ik had gekozen deze beweging aanjoeg. Ik, de (grote) beweger, was klaar: het was genoeg. Tijdens de stilte had ik maar één wens en dat was: die energie terugbrengen tot de essentie, mijn essentie, tot liefde.

Drie uur verder kon ik tijdens de koffiepauze bij de vuur wensbol in Wijchen het woord beweger terugveroveren op mezelf en het woord “rust” als tegenhanger erbij voegen. Niet dat ik nu niets meer in beweging ga zetten (ik neem mezelf nog steeds overal mee), maar ik ga het eerder in de gaten krijgen en zal me er niet volledig in verliezen. Genoeg.

Met grote dank voor de begeleiding van deze stiltewandeling door Nathalie Roovers van coachpraktijk “De Veroovering” en Ine Van Gaalen “TerrAzul“, de locatie van de Vuurbol wensbol. Op naar deel 3 :). Ook een keer mee wandelen met een stiltewandeling? Kijk in onze agenda.