Projectontwikkelaar en filantroop Fred Matser voorloper

Fred Matser

Fred Matser 2008De filantroop en voormalig projectontwikkelaar Fred Matser gaat een pagina schrijven voor ons getijden- en pelgrimsboek en wordt voorloper van de Walk of Wisdom.

Fred Matser nam op jonge leeftijd het bedrijf van zijn vader over dat veel projecten ontwikkelde in de omgeving van Utrecht, zoals het Galgenwaard stadion. Maar een echte zakenman voelde hij zich niet: „Ik vond het spel wel leuk, maar ik vind dat de knikkers uiteindelijk niet van mij zijn. Ik was van mening dat ik het geld slechts in beheer had. Dat was ook de opvatting van mijn vader, die ondanks de welstand altijd is blijven wonen in de helft van het dubbele huis waar het gezin in 1948 was ingetrokken. In stilte hielp hij mensen die hulp nodig hadden.”

Fred Matser verkocht uiteindelijk het bedrijf en is zich in gaan zetten voor goede doelen over de hele wereld. Hij noemt zich liever een ´humanitarian´ dan filantroop en laat zich inspireren door de gedachte dat het goddelijke oneindig in en om ons aanwezig is. Volgens hem is chaos in de wereld een weerspiegeling van chaos in ons hoofd – wanneer we ons hart bevrijden, lossen we ook de problemen in de wereld op.

Fred Matsers gevoel voor humor en positieve instelling blijken uit zijn ´Twinkling eyes´ club´: naar eigen zeggen de enige non-exclusieve club in de wereld omdat iedereen er lid van kan worden net zoals alle mensen onderdeel zijn van het leven op aarde. Met de Fred Foundation richt hij zich op kleinschalige projecten in mileu en gezondheidszorg waarbij hij steeds kijkt hoe hij een afhankelijkheidsrelatie kan voorkomen.

„Ik zag in Afrika de Duitsers en de Amerikanen rondrennen in een poging de mensen daar te helpen. En ik was toen ook één van dat rondrennende legertje hulpverleners. We hadden zo veel haast, want we móesten helpen. Daar heb ik geleerd dat je geduld moet hebben, dat je mensen pas echt kunt helpen als je respect voor ze hebt, als je hen in gelijkwaardigheid wilt zien. Pas dan zijn mensen in staat informatie uit te wisselen en interventies te accepteren. Dat heeft alles te maken met wederzijds vertrouwen.”

We zijn blij dat iemand die zo zijn eigen weg durft te gaan en materiële rijkdom inzet voor immateriële doeleinden iets van zijn inspiratie met ons wil delen.

Foto: Sjaak Ramakers

Bronnen:

Recensie en interview in Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/1637457/2008/08/11/Van-zakenman-tot-inspirator-voor-weldoeners.dhtml
Website Fred Foundation
Website Fred Matser