predikant van de Liefde: in memoriam Christiane Berkvens-Stevelinck

“Een zee van dromen ging in mij tekeer” – deze woorden stonden bij het overlijdensbericht van onze ambassadeur van het eerste uur Christiane Berkvens-Stevelinck.

Christiane schreef voor de opening van de route een bijdrage voor ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het LevenDie bijdrage ging over de Liefde, voor welke ze haar leven in dienst stelde als predikant bij de Remonstranten. God heette die Liefde voor haar, een woord waar ze overigens niet aan vastzat. Remonstranten zijn een zeer vrijzinnige christelijke geloofsgemeenschap die ook inspiratiebronnen aanvaarden buiten het Christendom.

Ik zal nooit vergeten hoe hartelijk Christiane ons in 2014 ontving in haar appartement in het centrum van Rotterdam. Ik kende haar als freelance ritueel begeleider voor een breed publiek (Moeder Overste) en van het boekje Vrije rituelen: vormgeven aan het Leven (link). Ze wilde – con amore – meedenken hoe we de Walk of Wisdom ritueel konden vormgeven.

Met zes aspirant pelgrims trokken we naar Rotterdam waar ze ons binnenhaalde alsof we inderdaad binnenkort op pelgrimstocht zouden gaan. Ieder van ons sprak uit waar we op dat moment in ons leven mee bezig waren. Christiane dacht vol belangstelling en met veel ruimte mee over hoe je dat dan betekenisvol vorm kon geven tijdens een pelgrimstocht.

Haar advies: kies sleutelmomenten op je tocht waar je bewust stil staat bij wat erin je omgaat. Samen kwamen we er op vijf: (1) Ruim voordat je vertrekt. (2) Bij het vertrek zelf. (3) Ergens halverwege. (4) Aan het eind. (5) Een tijd nadat je de route hebt volbracht.

Een wijs advies, dat we nog niet ten volle hebben benut. De vertrekceremonies zijn een begin, net als het logboek halverwege bij de Mariakapel van Alverna. Wordt vervolgd Christiane, we zijn onderweg!

Bedankt voor je warme belangstelling
Bedankt voor je opbouwende berichtjes nu en dan
Bedankt voor je ambassadeurschap voor de Walk of Wisdom
Bedankt voor je ambassadeurschap voor de Liefde – met wat voor taal of teken dan ook.

Je was een mooi mens!

Meer over Christiane op Wikipedia: link
Meer over de Remonstranten:  link