Pionierspad informeel goedgekeurd
De ambitie van de Walk of Wisdom is een pelgrimsroute die de hele wereld overgaat: hoe kan het anders voor een route die uitgaat van de gedachte dat iedereen onderdeel is van dezelfde aarde. Maar de wereld is vrij groot, daarom beginnen we met een pioniersroute van ongeveer 136 kilometer om de identiteit van de route te ontwikkelen tezamen met onderscheidende pelgrimsrituelen.
Kandidaat Pioniersroute
We hadden een kandidaat pioniersroute: het Streekpad Nijmegen rondom – inderdaad – Nijmegen. Het is een diverse route met zowel uiterwaarden, weilanden, heuvels, een stukje buitenland (Kranenburg, Duitsland) en veel cultuurhistorische aanknopingspunten. Nijmegen staat bovendien bekend als een stad waar duurzaamheid ertoe doet en dat is een van de kernwaarden van de Walk of Wisdom.
Aardig is ook dat de stad een historie kent van spiritualiteit door de aanwezigheid van o.a. een pelgrimshospitaal in de Middeleeuwen en de vele kloosterordes in de 20e eeuw waarvan de monniken studeerden aan de vroegere Katholieke Universiteit Nijmegen. Het is tevens de stad van de beroemde gebroeders van Limburg die 600 jaar geleden beroemde getijdenboeken boeken maakten in opdracht van rijke edellieden – een boek waarop we gaan variëren met de Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden- en pelgrimsboek (meer).
Eigenaar Wandelnet: informele toestemming
Maar nu dan het nieuws: stichting Wandelnet in Utrecht beheert de route en haar routecommissie heeft ons informeel laten weten dat we het Streekpad Nijmegen mogen gebruiken als pionierspad voor de Walk of Wisdom. Ze sturen nog een officiele bevestiging. Deze wachten we nog even af, maar wat we door de telefoon vernamen klonk goed: ook als we nog geen geld hebben om de route over te nemen, mogen we haar gebruiken.
Als de route gaat lopen en onze stichting inkomsten krijgt van vriendenbijdragen, kunnen we gaan praten over een zogenaamde `transitie` van Streekpad naar pelgrimsroute.
De weg is vrij
De goedkeuring van stichting Wandelnet scheelt ons veel tijd: er zijn al vele routes in Nederland en het duurt jaren voordat je van landeigenaren toestemming hebt over hun terrein te lopen. Nu zijn we van die goedkeuring verzekerd – het voorwerk is al door Wandelnet verricht – en lopen we met onze pelgrimsroute niemand in de weg.
Omdat de Walk of Wisdom nog geen geld heeft, kunnen we dankzij de voorlopig kosteloze toestemming bovendien toch aan de slag om de route te ontwikkelen. En dat is goed nieuws.