Pioniersfase met een jaar verlengd
Leuke berichten van Manja die ons pelgrimsbureau beheert: er schrijven zich iedere week tien tot soms wel twintig nieuwe pelgrims in. We zijn inmiddels de 1.200 pelgrims gepasseerd en pelgrims blijken van steeds verder te komen.
We zijn hartstikke blij met dit succes en beseffen tegelijk dat je daarmee nog geen nieuwe bezinningstraditie hebt. Zoiets moet groeien en heeft tijd nodig. Die tijd willen we nemen: het bestuur van de Walk of Wisdom heeft in december besloten de pioniersfase met een jaar te verlengen tot eind 2018.
Pioniersfase?
De Walk of Wisdom is op 21 juni 2015 geopend na een pioniersfase van een half jaar en een verkenningsfase vanaf eind 2011. Het fundament is een scriptie voor het vak Ritueel Ontwerp, die pionier Damiaan schreef voor de faculteit Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit.
De pioniersfase is bedoeld om de identiteit en basisrituelen van de Walk of Wisdom te ontwikkelen, waarna deze geleidelijk wordt uitgelegd naar andere landen met behulp van lokale partners. De pioniersfase stond oorspronkelijk gepland van begin 2015 tot eind 2017 (link).
Waarom met een jaar verlengd?
De identiteit van de route lijkt steeds steviger wortels te krijgen dankzij het symbool Pelgrim van Huub en Adelheid Kortekaas en de vogelringetjes die pelgrims sparen aan hun pelgrimsveter. Het uitzetten van de telefoon en sinds een jaar ook de vertrekceremonies lijken door steeds meer pelgrims te worden opgepakt. De routecamera is inmiddels met een derde rondje bezig.
Een van de beoogde hoofdrituelen is echter nog onderontwikkeld: het pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven. In dit boek willen we iets van de wijsheid van pelgrims van de Walk of Wisdom laten zien én samenkomen: iedere pelgrim die de route uitloopt, mag een pagina insturen ter selectie voor het boek.
De eerste editie verscheen in 2015 met bijdragen door bekende en onbekende ‘symbolische voorlopers’ over een belangrijke levenservaring. Hedendaagse kunstenaars maakten miniaturen (kleine schilderingen) over universele thema’s.
Het boek is een variant op de Middeleeuwse getijdenboeken van de beroemde Nijmeegse gebroeders van Limburg, maar laat de Christelijke thematiek los en sluit aan op de moderne zin-zoek spiritualiteit.
Mei: pelgrimsgetijdenboek
2017 wordt daarom een belangrijk jaar voor de ontwikkeling van het pelgrimsgetijdenboek. In mei presenteren we een unieke uitgave met alle originele kunstwerken, samen met de eerste pagina van de tweede editie: een geselecteerde inzending van een pelgrim.
Het pionieren gaat dus nog even door. Wordt vervolgd!
Meer over Seizoenen van het Leven: link
Lees hier het Ritueel Ontwerp/Strategisch Plan 2015-2017: link
Lees hier de Engelstalige scriptie: link of de Nederlandstalige samenvatting: link