Veelgestelde vragen

Vragen over inschrijving en startpakket

Inschrijven voor de Walk of Wisdom gaat door een eenmalige donatie aan de stichting. De stichting verstrekt daarop het startpakket. Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt en hoe je de tocht invult.

In het startpakket zitten o.a. de routegids, een 99mm speld van het symbool van de route en de pelgrimsveter: een schoenveter met daaraan het vogelringetje met je unieke inschrijfnummer. Aan de schoenveter verzamel je 11 vogelringetjes met de namen van de gemeenten aan de route als bewijs dat je de route hebt gelopen.

Je kunt je inschrijven voor één pelgrim, voor iemand anders als een cadeau of voor meerdere pelgrims. Minderjarige kinderen betalen minder inschrijfgeld.

Na inschrijving en betaling krijg je het startpakket toegezonden. Aan de hand van de routegids en de overnachtingsadressen kun je zelf je tocht inplannen. Tip: kom naar een van onze (gratis) vertrekceremonies: agenda.

In de Stevenskerk wordt een deelnemerslijst bij gehouden van iedereen die de Walk of Wisdom start en uitloopt (ons ‘grote boek’). Om hierbij te worden geschreven, kun je je bij terugkomst melden bij de beheerder tijdens openingstijden. Bij terugkomst wordt hier ook je pelgrimscertificaat getekend worden de ontbrekende vogelringetjes aangevuld.

Kerk gesloten?
Wanneer de Stevenskerkkerk gesloten is, kun je aanbellen bij Stevenskerkhof 62. Doet niemand open, dan kun je een mailtje sturen naar [email protected] om te worden bijgeschreven in de deelnemerslijst.

De Walk of Wisdom met alleen een routegids?

Nee, dat gaat niet. Als je een mooie wandeling wil, zijn er in Nederland mogelijkheden genoeg. Wij willen de pelgrimsroute laten uitgroeien tot meer dan alleen een wandelroute. De routegids is daarom onderdeel van het startpakket voor pelgrims met daarin ook de andere kenmerken van de tocht.

Kijk op wandelnet.nl naar mooie wandelroutes, bv. naar het Streekpad Nijmegen op welke de Walk of Wisdom is geïnspireerd en die een vergelijkbare lijn volgt rondom Nijmegen: link!

Als je geen verzendkosten wil betalen, kun je bij inschrijving kiezen voor ‘Ophalen in de Nijmeegse Stevenskerk’.

Let op:

  • Dit geldt alleen voor startpakketten voor één pelgrim. Startpakketten voor meerdere pelgrims kun je alleen via de post krijgen. Dit om het voor de vrijwilligers van de Stevenskerk overzichtelijk te houden.
  • Je moet het pakket dan binnen één week ophalen.
  • Je krijgt een email ter bevestiging van betaling. Dit is je afhaalbewijs. Je kunt het op je telefoon laten zien.
  • Kijk hier voor de actuele openingstijden van de Stevenskerk: link. Vraag binnen naar beheerder Rens (meestal tussen elf en vier aanwezig).
  • Kerk gesloten? Probeer aan te bellen bij Stevenskerkhof 62.
  • De beheerder is een vrijwilliger en heeft soms een opa-dag! Tip: ga eerst naar de Stevenskerk en schrijf je in als hij er is via je mobiel. Je krijgt meteen een bevestigingsmail.

In de pelgrimswinkel van het Vlaams Compostella genootschap in Mechelen (B.) is het op het moment niet meer mogelijk.

Kinderen hebben de wijsheid! Zegt men. Daarom betalen kinderen minder inschrijfgeld wanneer ze samen lopen met een volwassene. Kijk bij het startpakket voor twee of meer personen via deze link.

Je kunt je aanmelden als een groep van twee of drie personen via deze link. Voor meerdere personen, neem contact met ons op: link.

Wil je lopen met een groep van zes pelgrims of meer? Bestel dan meerdere pakketten tegelijk of neem even contact op met ons (link). Kijk op onze digitale overnachtingslijst voor groepsaccommodaties. Deze lijst zit in de bevestigingsmail van je inschrijving als je deze via de website regelt of vraag ernaar bij ons pelgrimsbureau op [email protected].

Eigen vertrekceremonie

In overleg kunnen we voor groepen een eigen vertrekceremonie organiseren, een moment om samen de start van de tocht te markeren. Voor stichtingen doen we dit als het even kan gratis. Voor bedrijven en particuliere coaches vragen we een bijdrage voor de Valkhofkapel en de muzikant en evt. de ceremoniemeester. De hoogte hangt af van het type organisatie.

Je kunt als groep ook altijd aansluiten bij onze maandelijkse vertrekceremonie op iedere derde zaterdag, deze is gratis. Neem wel even van tevoren contact op in verband met eventueel beperkt aantal plaatsen.

Vragen over route en overnachtingen

De route is overal gemarkeerd met uitzondering van het Reichswald in Duitsland, waar we geen toestemming hebben. Je kunt de route echter ook daar vrij gemakkelijk lopen dankzij de routegids met 34 detailkaarten en puntsgewijze beschrijving.

Toch bang om te verdwalen in het Reichswald?

GPS op apparaat of mobiel

Voor pelgrims is een GPS-track beschikbaar. Heb je die nog niet? Vraag deze op via [email protected] onder vermelding van je inschrijfnummer.
Heb je geen gps-apparaat dan kun je bv. de app gpx viewer downloaden (Android) of maps.me. Vraag voor deze laatste app naar de aparte gps track in KML formaat.

Alternatieve route

B&B In den Elsen in Kranenburg heeft een alternatieve route door het natuurgebied de Bruuk. Je mist dan (grote) delen van het prachtige Reichswald, maar als je dat liever hebt, kun je de eigenaar John mailen voor hulp: [email protected].

John heeft ook een overzichtskaart van het Reichswald naar ons toegemaild, dat is onderverdeeld in genummerde, rechthoekige percelen (“Jagen”). Je vindt op veel kruispunten vaak witte stenen met die nummers in het bos. Als je bang bent om te verdwalen, kun je aan de hand van deze overzichtskaart je weg weer terug vinden. Je kunt de kaart via deze link downloaden: link.

Loop de route aaneengesloten: dat is ons advies! Dan kom je het beste los van ‘de dagelijkse dingen’ en ervaar je het pelgrimsgevoel van onderweg zijn.

Wil je het om wat voor reden ook anders doen, moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten. Patricia Akkermans maakte een OV-schema om aan het eind van elke etappe weer met openbaar vervoer naar huis te gaan: link.

Hoe deel ik mijn trajecten in?

Dat laten we graag aan de pelgrims zelf. Het hangt af van je conditie, temperament, de tijd die je hebt en de manier waarop je de Walk of Wisdom wilt lopen. Ons advies: doe het rustig aan, dan heb je meer tijd voor jezelf en geniet je meer van de omgeving. Ter informatie:

  • Vooral de eerste 60 kilometer wordt als zeer mooi en afwisselend ervaren, met on-Nederlandse hoogteverschillen en absolute top natuurgebieden waar je met plezier in blijft hangen.
  • Die eerste helft is dan ook meteen het zwaarst met behoorlijk wat klimmen en dalen over voornamelijk onverharde paden. Weinig geoefende lopers doen er dan ook goed aan hier voorzichtig te plannen. Plan bv. de eerste dagen maar korte trajecten van 15 kilometer. Of overnacht de eerste nacht in de Ooijpolder, direct uit het centrum van Nijmegen. Dan ben je de volgende dag al een stuk op pad. Na 60 kilometer wordt het vlakker en met verharde stukken.
  • Neem halverwege een rustdag en blijf dan twee nachten ergens om wat te schrijven, tekenen, lummelen.
  • Inclusief gastgezinnen zijn er veel overnachtingsplekken in Nijmegen en Ooij op 7 kilometer, op 11-17 kilometer (Ubbergen/Beek), 25-30 kilometer (Kranenburg/Reichswald), 50-55 kilometer (Mook/Malden), 63-68 kilometer (Hatertse Vennen), 80 kilometer (o.a. het 18e eeuwse klooster in Velp), daarna verspreid en weer veel rond Beuningen (125-128).
  • Bij Laatste nieuws staat een OV-schema voor wie in étappes wil lopen en aan het eind van elk traject met OV terug.

Voor pelgrims is een GPS-track beschikbaar. Heb je die nog niet? Vraag deze op via [email protected] onder vermelding van je inschrijfnummer. Hierin zit ook een GPS track in KML-formaat voor als je geen GPS apparaat hebt en op je telefoon een app wilt downloaden.

Pelgrims adviseren: de app gpx viewer of organic maps (Android én I-phone) of maps.me (Android).

Let op: download of update en installeer de app vóórdat je de GPS track downloadt anders werkt het niet. Wat ook kan helpen: download de track en mail deze dan naar je zelf. Vaak kun je de track dan wel openen. Het is nu geen link meer naar het bestand, maar het bestand zelf.

Kom je er niet uit? We hebben een groep op facebook ‘pelgrims van de Walk of Wisdom’ die helpt je graag. Hier de uitleg van een van de pelgrims:

Een andere uitgebreide handleiding hoe je de track in maps.me importeert, vind je hier: link.

Overzicht overnachtingsadressen

In het startpakket zit een routegids met adressen van B&Bs die ons sponsoren inclusief campings en hotels langs de route. Een gesponsorde lijst met B&Bs staat ook op de site (link).

Wil je de volledige lijst inclusief gastgezinnen? In de bevestigingsmail van je inschrijving staat een  uitprintbare lijst met alle adressen, inclusief gastgezinnen waar je kunt overnachten tegen vrijwillige bijdrage of tarief vrienden op de fiets.

Groepsaccommodatie

Zoek je overnachtingsadressen voor groepen? Op de volledige lijst staat ook aangegeven waar je met groepen terecht kunt, gebaseerd op ervaringen van coaches en andere groepen.

Weinig budget?

  • Maak gebruik van de gastgezinnen via bovengenoemde uitprintbare adreslijst.
  • Word lid van vrienden op de fiets. Voor maar €8,- heb je een grote voorraad van +- 75 gastgezinnen aan de route waar je voor weinig geld met ontbijt bij mensen thuis kunt slapen.
  • Een andere optie: couchsurfing. Dit is gratis.

Mail [email protected] met vermelding van je inschrijfnummer als je de bevestingsmail niet (meer) hebt om de adreslijst te krijgen.

Overnachten op klein budget

  • Verschillende slaapadressen geven korting aan pelgrims op vertoon van hun pelgrimsveter. Ook zijn er speciale gastgezinnen voor WoW pelgrim. Gebruik hiervoor de digitale adreslijst die je na inschrijving krijgt inclusief gastgezinnen. Heb je de lijst niet? Mail [email protected] onder vermelding van je inschrijfnummer.
  • Word lid van Vrienden op de Fiets en Couchsurfing. Er zijn +- 75 adressen van Vrienden op de Fiets onderweg en lid worden, is minder dan een tientje.
  • Ga kamperen of zet een tent op camping de But in Groesbeek en kom hier elke dag terug. Eigen stukje bos en tot laat in de avond goed te bereiken met OV (bus 5 Nijmegen-Groesbeek).
We krijgen regelmatig de vraag of je overnachtingen het beste van tevoren kunt regelen of tijdens het lopen zelf. Het antwoord is: dit is een stijlverschil! De een vindt het fijn om tijdens het lopen de zekerheid en rust van een betaalbare overnachtingsplek te hebben. De ander loopt in vertrouwen en vrijheid dat het goed komt en wil op de dag zelf kijken waar die eindigt.
Een paar overwegingen:
  • in de zomer en tijdens festivals of vakanties is de stijl van overgave en vertrouwen soms lastig. Alle overnachtingsmogelijkheden zijn dan vol geboekt. Check van tevoren of er drukke evenementen of festivals zijn. Let in ieder geval op wanneer de Vierdaagse is (juli).
  • pelgrims die tijdens het lopen zelf de overnachtingen regelen, doen dat bijvoorbeeld tijdens lunchtijd. Dan hebben ze nog genoeg tijd om wat verder te lopen of eerder te stoppen afhankelijk van de plek die ze vinden.
  • maak altijd gebruik van onze adressenlijst inclusief gastgezinnen.
  • word voor een paar euro lid van Vrienden op de Fiets of het gratis couchsurfing. Dan heb je meer mogelijkheden (bij Vrienden op de Fiets zo’n 75 gezinnen). Gastgezinnen geven soms wel aan dat ze liever hebben dat je een dag van tevoren boekt, dan zijn ze voorbereid.
  • het OV rondom Nijmegen is goed, je bent op veel plekken dichtbij een verbinding naar de stad, waar vaak wel een plek zal zijn.
  • vraag eventueel aan een overnachtingsadres – lief – of ze je willen ophalen als je ergens bent gestrand. Een engelenservice die ze in geval van nood vaak leveren! Je kunt het natuurlijk niet eisen en een vrijwillige kilometervergoeding is wel zo netjes.
  • je kunt ook de hele nacht doorlopen als je niks kunt vinden. Geen grap: een van onze pelgrims deed dit en had een magische ervaring.
  • Je kunt ook een tent of caravan zetten op een vaste plek en er aan het eind van de dag met OV naar toe reizen. O Of ze tip: camping de But in Groesbeek. Een hele rustige camping die elke dag tot meestal middernacht goed te bereiken is vanaf Nijmegen CS met OV (bus 5).
  • je kunt ook een B&B boeken in Nijmegen voor een hele week voor een gevoel van thuis terwijl je op pad bent. Vlieg uit en kom terug wanneer je zin hebt…

Er zijn veel campings aan de route, zie onze overnachtingslijst. Wil je een camper of tent op een vaste plek en daar steeds naar terug? Tip: camping de But in Groesbeek. Zeer rustige camping met eigen stukje bos en tot laat in de avond goed te bereiken met OV (bus 5 Nijmegen-Groesbeek).

Om je een beetje op weg te helpen, hier een kort overzicht (d.d. 27 juli 2021)

Lijst met campings 

  • Ooijpolder (routekaart 4): camping de Weijde Blick.
  • Duivelsberg (routekaart 6+7): mini camping Wylerberg.
  • Groesbeek – Kranenburg (kaart 8 en 9): diverse.
  • Groesbeek/Reichswald (routekaart 11 en 12): camping de Zoete Aagt en de Geuldert, de Diepen.
  • Hatertse Vennen (routekaart 18): camping Sint Walrick en de Eijkelaar.
  • Ravenstein (routekaart 23), kampeerterrein NCC.
  • Hernen (routekaart 25): camping Zus en Zus.
  • Bergharen (routekaart 28): camping de Morgenster.
  • Winssen (routekaart 31): camping de Muk (ligt iets uit de route).
  • Beuningen (routekaart 31): B&B de Sprokkeltuin, tent in de tuin.
  • Interessante nieuwe: Slijk-Ewijk (routekaart 31, alleen als het voetveer vaart): camping de Camping.

Een niet volledige lijst op basis van tips (update juli 2020). Mail ons voor aanvullingen!

  • Ubbergen: de Elegast (voormalig meisjesinternaat). Fraai met pelgrimskorting en biologisch ontbijt-
  • Beek: hotel Sous Eglises, meerdere aparte kamers, ook twee personen . Met volkscafe. Goede ervaringen eerdere groepen.
  • Beek: Pastorie Beek, drie twee persoonskamers elk uit te breiden met 1 bijzet bed, dus 9 in totaal. Zeer mooi verzorgd met prachtige tuin en eetruimte. Kan via bevriende B&B nog meer gasten plaatsen en hotel Sous Eglises is om de hoek.
  • Groesbeek: glamping Bij Ons, net voordat je Kranenburg ingaat, bij de voormalige spoor baan, prachtige luxe opgezette tenten, tipis en wagens inclusief beddengoed kampvuurmogelijkheden, natuurgebiedje, eigenaar regelt eventueel ontbijt
  • Kranenburg: Rivendel, retraite centrum, aan renovatie toe volgens sommigen
  • Groesbeek: camping Zoete Aagt, aan eind Reichswald of vlakbij Jansberg/Plasmolen. Hebben paar fraai verzorgde huisjes/pipowagens en prachtige orangerie voor ontbijt
  • Groesbeek: camping op de stuwwal, nabij Mookerheide, vakantiehuis goede ervaringen eerdere groep
  • Mook: herberg t Zwaantje, familie restaurant/herberg vierde generatie, rand van het bos, luxe ontbijt je kunt er ook eten en op terras zitten, boskapel in eigen beheer, halteplaats Walk of Wisdom,
  • Groesbeekbij Zweefinn Malden, conferentiecentrum De Poort, prima verzorgd, midden in de bossen , kunt er ook avond eten
  • HatertseVennen, camping de Drie Linden, tevens trekkershutten en groepsaccommodatie met eigen keuken, goede ervaringen eerdere groep
  • Velp, bij Grave, 18e eeuws klooster Avant Spirit/bij de kapucijnen, veel goede ervaringen mooi eigen kloosterbos, tot een van de drie stilste plekjes van Nederland gekozen in 2011
  • Herpen (bij Ravenstein) Het Voorhuis Alleen van maandag t/m donderdag voor 1 nacht, anders min. 2. nachten. Uit de route, maar halen je op als je het tijdig aangeeft.
  • Ravenstein, stadsherberg de Keurvorst, halteplaats Walk of Wisdom, midden in het fraaie historische stadje met restaurant en terras
  • Niftrik, hotel Hoogeerd, halteplaats Walk of Wisdom
  • Hernen, B&B de Terp, vlakbij kasteel Hernen, hartelijke eigenaren

Wie niet met het OV wil komen, maar met de auto kan deze op een paar manieren gratis parkeren. De tips komen van onze Facebook-groep ‘pelgrims van de Walk of Wisdom’, een goede plaats voor de meeste recente info, tips en hulpaanbod.

  • Parkeer de auto bij de Limoskazerne aan de Groesbeekseweg in Nijmegen. Vanaf daar 1,5 kilometer naar de Stevenskerk of bus 5 naar het centrum.
  • Nijmegen-Oost is de veiligste buurt van Nijmegen, je kunt je auto op een aantal plekken waar nog geen betaald parkeren is met weinig risico een week kwijt en met de bus of lopend naar het centrum (overzicht betaalzones).
  • Parkeer je auto bij station Ravenstein en reis met de trein naar Nijmegen.

De Walk of Wisdom met een hond

Op drie plekken na kun je de route overal lopen met een hond al zul je die in natuurgebieden in de broedtijd (maart-juli) wel moeten aanlijnen. Kijk bij de ingang van elk gebied goed op het bordje van de natuurbeheerder. Houd bij routekaart 4 na het verlaten van de Ooijpolder en het oversteken van de voetgangersbrug sowieso graag je hond aangelijnd tot en met de Rijksstraatweg.

Wanneer je langs weilanden loopt waar koeien grazen, lijn je hond dan ook aan en ruim de poep op. De uitwerpselen van honden kunnen een bacterie dragen (neospora) die misgeboorten veroorzaakt bij drachtige koeien, daar wil je als pelgrim niet de aanstichter van zijn.

Uitzonderingen voor de hond

Er zijn drie plekken waar je een stukje moet omlopen omdat de hond niet welkom is:

  • Routekaart 3, bij bolletje 7 kun je niet het klaphek door. Ga hier rechts en de eerste straat links (Kruisstraat). Bij een tweesprong links aanhouden (Koudedijk) en rechtdoor bij de viersprong. Hier kom je samen met de route (kaart 4, bolletje 5) en loop je naar het voetveer.
  • Routekaart 22, bij natuurgebied Keent is een tijdelijke hondenverbod bij de begrazingsgebieden voor de oerrunderen. Je kunt wel door Keent lopen, maar blijf op de doorgaande (rustige) weg en ga dus niet struinen. Bij bolletje 5 ga je niet links het voetpad op, maar blijf je rechtdoor over de weg lopen. Je komt dan langs een informatiecentrum en een café/terras. Blijf de weg volgen, die overgaat in de Keentseweg (bolletje 6).
  • Routekaart 27, bij bolletje 10 mag je niet links door het heggetje. In de Elzent zijn geen honden toegestaan. Blijf daarom rechtdoor lopen op de Elzendweg. De route komt hier weer uit bij routekaart 28, bolletje 3.

Overnachtingen met de hond

In de digitale lijst met gastgezinnen die je na inschrijving krijgt, staat geregeld aangegeven bij welk adres een hond welkom is. Heb je die niet? Mail dan naar [email protected] onder vermelding van je inschrijfnummer als pelgrim.

Als je Facebook hebt: word dan lid van ‘pelgrims van de Walk of Wisdom’. Hierop kun je van eerdere ervaringen lezen of pelgrims die al gelopen hebben vragen stellen.

Foto in de Stevenskerk

Veel pelgrims willen een foto van zichzelf voor het 2,2 meter hoge beeld van ons symbool dat tegen de binnenmuur van de Stevenskerk staat gespijkerd. Officieel mogen er geen honden de kerk in, maar sommige vrijwilligers knijpen een oogje dicht. Vraag het even beleefd en als het niet mag, heb dan respect voor de plichtsgetrouwheid van de dienstdoende vrijwilliger: dankzij hem of haar is de kerk ueberhaupt open!

Binnenweg

De Walk of Wisdom is bedoeld als een pelgrimsroute: wat er in je omgaat is belangrijker dan wat er buiten je te zien is.

Dat neemt niet weg dat we volgens velen een prachtige route hebben. Je gaat door drie provincies en twee landen, van nieuwe wildernis in de Ooijpolder tot on-Nederlandse hoogteverschillen in Berg en Dal, een uitgestrekt woud (Reichswald), een van de mooiste bossen van Nederland (Jansberg), de Mookerhei, de moerassen van de Hatertse Vennen en oude vestingstadjes als Grave en Ravenstein en de heerlijkheid Leur en Hernen.

Een van de weinige kastelen in Nederland die nooit is belegerd (Hernen) ligt aan de route net als een bijzondere openlucht kruisgang van kunstenaar Jac Maris (Bergharen). Begin- en eindpunt is de zelfverklaarde oudste stad van Nederland: Nijmegen. Het gezicht van die stad is ons begin- eindpunt: de Middeleeuwse Stevenskerk. Ga er vooral op zoek naar een heilig verklaarde vrouw met baard (sint Ontcommer) en een grote uitvoering van ons symbool Pelgrim, die tegen een muur staat geschroefd.

Meer informatie over de route.

Er zijn pelgrims die omwille van beperkingen of voor het comfort vragen naar bagagevervoer. Hieronder een aantal tips:

  • Neem een week je intrek bij een B&B of gastgezin in Nijmegen. Vanaf veel plekken op de route kun je gemakkelijk terug met de bus naar het centrum van Nijmegen. Scheelt bagage en je hebt een gevoel van thuis komen. In de gids staat op elke kaart waar een OV halte is.
  • BnB Veldzicht in Horssen bij Bergharen en Maria van den Heuvel in Hernen halen je overal op de route op. Je kunt daar ook mee eten. Bij andere B&B’s staat soms ook een ophaalservice aangeboden.
  • Zet een tent of caravan op camping de But in Groesbeek. Deze is tot laat in de avond goed te bereiken met OV, bus 5 Nijmegen-Groesbeek, uitstappen halte Dekkerswald.

Bagagevervoer

Voor een klein bedrag brengen sommige B&Bs je bagage naar het volgende adres. Let op: het is geen recht, maar een service als het uitkomt! Stem dus van tevoren even af, ook over de kosten.

  • Beek (routekaart 5) B&B Pastorie Beek.
  • Mook (routekaart 13 en 14) Herberg ’t Zwaantje.
  • Mook en Malden (routekaart 14- 17) B&B Aan de Bagijnstraat.
  • Malden (routekaart 15 en 16) B&B Malden bosrand.
  • Ravenstein (routekaart 23) Stadsherberg de Keurvorst.
  • Beuningen (routekaart 31) B&B de Sprokkeltuin.

Andere vragen

Ons eerste hoofdstuk van het nieuwe getijdenboek Op weg naar wijsheid is een PDF. Dit bestandsformaat kan vaak niet zomaar gelezen worden op een e-reader. Het is echter wel degelijk mogelijk:

  •  Lees hier hoe als je een Kobo e-reader hebt.
  • Kijk voor andere e-readers naar de tips op de Online Bibliotheek.

De Stevenskerk is niet alleen een kerkgebouw, maar ook een inspirerend en cultureel trefpunt in een van de mooiste monumenten van Nijmegen. Er worden concerten gegeven en de Radboud Universiteit houdt hier haar plechtigheden. Wanneer je er geweest bent, begrijp je waarschijnlijk vanzelf waarom we het hebben uitgekozen als centrum van de route.

We zochten iets dat verbindt over de grenzen van cultuur en land en tegelijk uitnodigt tot verdieping. Dat is wijsheid geworden. Iedereen heeft een bron van wijsheid: je intuitie en ervaring, de mogelijkheid om te leren van anderen of de natuur. Wijsheid ontstijgt aan puur eigen belang en is tegelijk niet zweverig. Niemand kan voor een ander beslissen wat wijsheid is, dat is afhankelijk van de persoon en de situatie. Je kunt de wijsheid niet afdwingen, ze heeft ruimte nodig. Een pelgrimstocht is zo’n ruimte.

We gebruiken een Engelstalig woord, vanwege onze ambitie een wereldwijde route te laten groeien. Het Engels is de ‘lingua franca’ van deze tijd. Wat wijsheid in het Chinees is, weten we nog niet.

Overigens hebben we een solide Nederlandse ondertitel: ‘pad van je eigen wijsheid’.

We krijgen wel eens de vraag of de route veilig is om te lopen als vrouw alleen. Vooral tegen het alleen lopen in het uitgestrekte Reichswald (routekaart 10-12) zien sommige vrouwen op. Als stichting kunnen we alleen tips geven om hiermee om te gaan. Het lopen van de tocht is je eigen verantwoordelijkheid en je zult naar eigen inzicht moeten handelen zoals ook bij andere gelegenheden. Tot nu toe zijn ons geen grote incidenten bekend.

Tips voor als je je niet veilig voelt:

  • neem een fluitje mee.
  • neem een wandelstok mee of zoek een tijdelijke, grote stok in het bos.
  • houd een mobieltje op zak.
  • vraag een vriend of vriendin om een stuk met je mee te lopen.
  • vraag in onze facebookgroep ‘pelgrims van de Walk of Wisdom’ of je mee kunt lopen met anderen.
  • Loop mee via de serie stiltewandelingen ‘de Walk of Wisdom in een jaar rond’ of een begeleide wandelweek (zie agenda, onderaan).
De natuur is prachtig, maar niet alleen lief: ook rond Nijmegen loop je het risico van een beet door de kleine bloedzuiger genaamd teek. Een teek kan besmet zijn met Lyme en je ziek maken als je haar niet binnen 24 uur verwijdert.
Enkele tips
  • Teken vallen niet uit bomen, maar klimmen vanuit de grond op naar hoog gras en struikgewas. Controleer je zelf goed als je hier doorheen bent gelopen.
  • Draag een lange broek en doe de pijpen in je sokken. De teek klimt over je broek omhoog, vindt geen vlees om zich in vast te bijten en laat los (daag!).
  • Aan de WoW route kom je hoog gras tegen met name in de Ooijpolder, na de Duivelsberg (Groesbeek) en in het Reichswald

Waar eiken staan, komt de processierups voor en dat is ook op veel delen van de Walk of Wisdom.

Je kunt veel informatie vinden op Wikipedia: link.

Bedenk dat niet iedereen er evenveel last van heeft en dat de kans op overlast het grootste is als de wind waait, want dan verspreiden de haartjes zich door de lucht. Hier een paar tips van B&B in den Elsen in Kranenburg, vlakbij het Reichswald:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups

  • loop daar waar de nesten zitten zo veel mogelijk met lichaamsbedekkende kleding
  • kijk voordat je gaat pauzeren eerst of er niet in de buurt eiken met nesten zitten. Houd ook rekening met de wind. De haartjes worden ook door de wind verspreid. Ook verlaten nesten bevatten brandhaartjes. Deze blijven tot wel 7 jaar actief.
  • mocht je toch jeuk krijgen, ga dan niet krabben maar gebruik plakband om de (onzichtbare) haartjes te verwijderen en douche je daarna. Spoel ook kleding uit.
  • ondanks plakband en douche toch nog jeuk? Gebruik dan mentholzalf.

Foto’s Wikipedia.
Hieronder eikenblad door Roger Griffith (Wikipedia)