Pelgrimsboek Seizoenen van het Leven

Marjoke SchultenIn Seizoenen van het Leven vertellen bekende en inspirerende Nederlanders over een levenservaring die hen een stukje wijzer heeft gemaakt of nog steeds inspireert. Hun bijdragen worden afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderingen) rond universele thema’s. De originele kunstwerken zijn inmiddels gebundeld tot één uniek pelgrimsgetijdenboek.

Over de volgende editie wordt nagedacht.

Populaire editie is uitverkocht.

Inspiratiebron: de Middeleeuwse getijdenboeken

Getijdenboek MiddeleeuwsHet pelgrimsgetijdenboek is geïnspireerd op de Middeleeuwse getijdenboeken die de Nijmeegse gebroeders van Limburg maakten voor de Franse hertog de Berry. Net als andere edellieden liet de hertog begin 15e eeuw persoonlijke gebedenselecties uitgeven. De gebeden werden afgewisseld (‘verluchtigd’) met miniaturen over het leven van Christus, zonden en deugden, heiligenlevens, etc. Ook de opdrachtgever zelf komt terug in één van de schilderijen.

Het pelgrimsgetijdenboek van de Walk of Wisdom probeert het verlangen onder de Middeleeuwse getijdenboeken te vertalen naar de `zelf- zoek spiritualiteit` van deze tijd. De exclusief christelijke boodschap is losgelaten en in plaats daarvan wordt inspiratie gezocht in velerlei bron: niet alleen religie of spiritualiteit, maar ook liefde en vriendschap, kunst en sport, de ervaringen van mensen.

Unieke uitgave Seizoenen van het Leven, TV Gelderland

Als eerste pelgrimsgetijdenboek volgt Seizoenen van het Leven (2015) het ritme van de seizoenen. Elk maand kent zeven dagen met overwegingen van symbolische voorlopers – ambassadeurs – van de Walk of Wisdom. Het tweede pelgrimsgetijdenboek (verwacht 2020) volgt het ritme van de pelgrimsroute zelf: bij elk van de 34 routekaarten komt een overweging van een pelgrim die hem of haar verder bracht in het leven, moed, steun of inspiratie gaf.

Wil je ook een inzending doen? Een inzending mag max 220 woorden bedragen of 2/3 van een pagina uit de gids. Ook foto’s, tekeningen of schilderingen zijn toegestaan.

Bronnen

De eerste afbeelding heet Constellatie en is van de kunstenares Marjoke Schulten die meedoet aan de Seizoenen van het Leven. Ze leerde hiervoor een speciale snijtechniek om kleine prenten (kartondruk/linoleumdruk) te kunnen maken. Meer informatie op de website van Intermedi-Art.

De tweede afbeelding komt uit Les Belles Heures en is van de Nijmeegse gebroeders van Limburg in opdracht van de duc de Berry. Meer informatie bij de stichting Gebroeders van Limburg.