Rituelen en symbolen

Het hart van de route is het symbool Pelgrim. Dit symbool staat voor de verbondenheid tussen mens en aarde en is ontworpen door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas.

De kunstenaars roepen de mens op tot medeverantwoordelijkheid voor de schepping. Door je zelf tot bloei te laten komen, geef je mede vorm aan de ontwikkeling van het grotere geheel. Door mee zorg te dragen voor het grotere geheel, koester je de omstandigheden waarin jezelf tot bloei kunt komen. “Alle mensen zijn een zaailing van Moeder Aarde met ieder een eigen, unieke kiemkracht.” 

Het symbool komt terug als routemarkering en iedere pelgrim die zich inschrijft, krijgt een speld van het symbool voor op de tas of jas. De speld is sinds 2020 gemaakt van stevig bamboe Meer.

Pelgrimsveter

Het tweede symbool van de Walk of Wisdom is de pelgrimsveter: een schoenveter waaraan je tijdens het lopen elf vogelringetjes verzamelt. In elk van de 11 gemeenten krijg je een vogelringetje met de naam van de gemeente. De ringetjes samen zijn het bewijs dat je de route hebt gelopen.

Aan de pelgrimsveter zit een uniek metalen vogelringetje met je inschrijfnummer. We begonnen op 21 juni 2015 met nummer 1. De veter is sinds begin 2020 van soepel kurk. Ontwerp: Manja Bente.

Telefoon op onbereikbaar

Pelgrims worden uitgenodigd hun telefoon zoveel mogelijk op onbereikbaar te zetten. Noem het een moderne manier van vasten. “Tijd om je eigen batterij op te laden” – aldus dichter Frouke Arns (meer).

Het geeft je de mogelijkheid om ervaringen en inzichten wat te laten rijpen en er niet meteen commentaar van anderen bij te krijgen of te zoeken.

Vervolg: zie onder.
Door Herman en Yvonne Meijer
Pelgrim Carly van Kempen

“De indrukken die ik opgedaan heb, zitten in mijn hart en ziel. Daarom heb ik geen foto’s gemaakt. Dus ga zelf deze ervaring aan, om te ervaren hoe mooi het is.” – Carly van Kempen