De Walk of Wisdom is opgezet vanuit liefde voor de natuur. De mens stamt af van de natuur, is onderdeel van de natuur. De natuur biedt troost en rust. Haar creativiteit is een grote bron van inspiratie en levenskracht.
Vanuit die liefde willen we ruimte maken voor bezinning en uitdragen dat mensen ten diepste met elkaar en de wereld verbonden zijn. Dat doen we met een pelgrimsroute die in potentie de hele wereld overgaat en via een paar rituelen en symbolen.
De mens: zaailing van de wereld
Ons belangrijkste symbool is Pelgrim. Het is een verbeelding van de mens als zaailing van de wereld, een plantje dat ontkiemt. Het werd speciaal voor ons ontworpen door Huub en Adelheid Kortekaas.
Pelgrim is onze markering en dus je gids onderweg. Een 2,2 meter hoog beeld ervan staat aan ons begin- en eindpunt. In ons startpakket zit een 99mm speld van het symbool in bamboe.
“De indrukken die ik opgedaan heb, zitten in mijn hart en ziel. Daarom heb ik geen foto’s gemaakt. Dus ga zelf deze ervaring aan, om te ervaren hoe mooi het is.” – Carly van Kempen
Pelgrimsveter
Het tweede symbool van de Walk of Wisdom is de pelgrimsveter. Een schoenveter van kurk, waaraan je vogelringetjes verzamelt met de gemeenten op de route. In het startpakket krijg je de veter met een metalen vogelringetje met daarop je uniek inschrijfnummer.
Grappig: pas later ontdekten we dat onze Nijmeegse pelgrimsroute op een vliegende vogel lijkt. Ontwerp: Manja Bente.
Telefoon onbereikbaar
Ons advies: zet je telefoon tijdens het lopen op onbereikbaar. Dat geeft rust en ruimte. “Tijd om je eigen batterij op te laden” – aldus dichter Frouke Arns, van wie een gedicht in ons startpakket zit.
Je gps blijft werken. Thuisfront? In de meeste telefoons kun je aangeven dat bepaalde telefoonnummers toch doorkomen. Je kunt het ding natuurlijk ook gewoon thuislaten, als je durft!
Vertrekceremonies voor en door pelgrims
Vrijwilligers van de Walk of Wisdom organiseren twee keer per maand vertrekceremonies. Een bezinningsmoment los van een religie. Deelname is gratis, je hoeft je alleen aan te melden (agenda).
- Iedere eerste zaterdag een vertrekceremonie bij zonsopgang: de pelgrimslauden. We maken een stille omgang door de verlaten 750 jaar oude Nijmeegse Stevenskerk en luisteren naar een verhaal uit het boek dat verscheen bij de opening van de Walk of Wisdom: Seizoenen van het Leven (zie onder).
- Iedere derde zaterdag een vertrekceremonie met gelegenheid een intentie uit te spreken. We verzamelen bij het beeld van Mariken van Nimweghen op de Nijmeegse Grote Markt om in stilte naar de 1.000 jaar oude Nicolaaskapel te lopen. In deze intieme kapel is live muziek.
Foto’s: Yolanda van Diepen
Pelgrimsgetijdenboek
Bij de opening van de Walk of Wisdom in 2015 werkten we samen met een kunsthandel: Intermedi-Art Kunstzaken. Deze bracht een moderne variant uit van de Middeleeuwse getijdenboeken. Destijds waren dat gebedenselecties, aangevuld met kunst. Zo ‘verluchtigden’ de Nijmeegse schilders de Gebroeders van Limburg een paar beroemde edities, die nu topstukken zijn in het Louvre en the Met.
Het getijdenboek van Intermedi-Art – Seizoenen van het Leven – bevat geen gebeden, maar verhalen van bekende en onbekende Nederlanders over een belangrijke levenservaring. Hedendaagse kunstenaars maakten speciaal voor het boek kleine kunstwerken (miniaturen). De populaire editie van het boek had reproducties van de kunstwerken en is inmiddels uitverkocht. Er verscheen echter ook een bijzondere uitgave met alle originele kunstwerken erin gebonden. Deze staat nog steeds in de Stevenskerk, naast het beeld van Pelgrim bij het begin- en eindpunt van de tocht.
Bijdragen kwamen o.a. van Tommy Wieringa, Joke Hermsen en Jan Terlouw.
We werken nu aan ons tweede Op Weg naar Wijsheid.
Afbeelding: Constellatie door Marjoke Schulten, één van de miniaturen.