Rituelen en symbolen

De Walk of Wisdom is opgezet vanuit liefde voor de natuur. De mens stamt af van de natuur, is onderdeel van de natuur. De natuur biedt troost en rust. Haar creativiteit is een grote bron van inspiratie en levenskracht.

Om onze liefde voor de natuur over te dragen, ontwikkelden we een verstilde en veelzijdige pelgrimsroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Èn een paar symbolen en rituelen.

Pelgrim

Het belangrijkste symbool van de Walk of Wisdom heet Pelgrim. Het is een verbeelding van de mens als zaailing van de wereld, een plantje dat ontkiemt. Het werd speciaal voor ons ontworpen door Huub en Adelheid Kortekaas.

Dit kunstenaarsduo maakt al meer dan 50 jaar kunst waarin spiritualiteit en organische vormen belangrijk zijn. Hun werk staat in het Stedelijk Museum in Amsterdam en hun atelier – vlak aan onze route – werd recent erkend als Rijksmonument.

Rituelen en symbolen

Pelgrim symbool

“De indrukken die ik opgedaan heb, zitten in mijn hart en ziel. Daarom heb ik geen foto’s gemaakt. Dus ga zelf deze ervaring aan, om te ervaren hoe mooi het is.” – Carly van Kempen

Meer dan pad van je eigen wijsheid

Met Pelgrim roepen Huub en Adelheid op tot levenskunst: “Elk mens heeft een eigen, unieke kiemkracht”. Er is maar één persoon met jouw potentieel van leven. Probeer daar iets moois mee te doen. Niemand anders dan jij kan dat doen.

Daarnaast roepen Huub en Adelheid op tot medeverantwoordelijkheid voor de schepping. Je bent méér dan alleen jezelf. Je bent ook uitdrukking van het grotere geheel waaruit je afkomstig bent: “Ieder mens is een zaailing van Moeder Aarde”. Dat vraagt om zorg voor de habitat die jou mogelijk maakt.

Op de Walk of Wisdom

Een 2,2 meter hoog beeld van Pelgrim vormt het begin- en eindpunt van onze route in de Nijmeegse Stevenskerk. Het is ook onze markering en dus je gids onderweg.

Pelgrims die zich inschrijven, krijgen een 99mm speld van Pelgrim in bamboe. Voor heel wat pelgrims begint de tocht met het opspelden van het symbool op de jas of tas. Voel je vrij (en als je het doet: maak ‘m goed vast!).

Pelgrimsveter

Het tweede symbool van de Walk of Wisdom is de pelgrimsveter.

We zochten naar een creatief alternatief van het pelgrimspaspoort. Hierin laten pelgrims naar bijvoorbeeld Santiago de Compostella stempels zetten van plaatsen waar ze doorheen lopen. Het leek ons een wat kneuterig ritueel, maar bij ons vooronderzoek ervoeren we zelf dat zo’n paspoort snel uitgroeit tot een betekenisvol souvenir.

Leren niet kopiëren – was echter de les van onze adviseur professor Rituele Studies Ronald L Grimes. Manja Bente kwam daarop met de pelgrimsveter: een schoenveter waaraan je vogelringetjes rijgt met de plaatsnamen van de route. Grappig: pas later ontdekten we dat onze Nijmeegse pelgrimsroute op een vliegende vogel lijkt, een duif…

Wie zich inschrijft, krijgt de pelgrimsveter in het startpakket. De veter is sinds 2019 gemaakt van kurk. Er zit een uniek metalen vogelringetje aan met je inschrijfnummer. We begonnen met nummer 1 (die kreeg Manja) en zijn inmiddels ver over de 11.000.

Vervolg rituelen en symbolen: zie onder.

Symbool pelgrimsroute