Laatst bijgewerkt: 19 maart 2023

Aandachtspunten

Extra aandacht voor routekaart 9, de bijtende hond: zie onder!

Startprocedure: wie vertrekt, wordt in de Stevenskerk niet meer bijgeschreven in het pelgrimsregister. Dat doen we nog alleen bij aankomst. Je bent bij je start nog steeds van harte welkom in de kerk om bv. een kaarsje aan te steken in de stiltekapel. Meer.

Routekaart 3: Openbare seksplek
Strand en struiken in de uiterste bovenhoek van de Bisonbaai worden gebruikt als openbare seksplek voor homoseksuele mannen. Meestal alleen bij goed weer en in de middag. Je loopt er een stuk vandaan en hogerop, maar toch wordt het door sommige wandelaars als confronterend ervaren. Je kunt in een boog om de hoek heen lopen. Liever de hele plek vermijden? Ga rechts bij kaart 3, bolletje 3 en je loopt onder het meer langs naar halteplaats Oortjeshekken.

Routekaart 3: opdringende masturberende man 
Drie wandelaars hebben geklaagd over een masturberende man die zich opdrong op het openbare wandelpad bij bovengenoemde ontmoetingsplaats. In vergelijkbare situatie vraagt ​​de gemeente/politie je om onmiddellijk 112 te bellen. Later een soortgelijke situatie melden? Bel de politie op 0900-8844.

Routekaart 4: prikkeldraad voor wandelpad
Bij bolletje 3 is het paadje naar rechts na de sloot soms afgesloten door prikkeldraad i.v.m. de overtocht van koeien. Even bukken!

Routekaart 4: overlast door wandelaars en honden
Bij bolletje 8 heeft een omwonende over wandelaars geklaagd. Vriendelijk verzoek om in het Bronnenbos een hond hier aan te lijnen en je niet te ontlasten of het resultaat in ieder geval te bedekken met aarde/bladeren (overal een goed idee eigenlijk).

Routekaart 9: bijtende hond!
We hebben meerdere klachten over een agressieve en bijtende hond bij bolletje 2. Langs de openbare weg liggen hier de erven van een boerderij (Elsenhof, Schwarzländer Weg 5). De hond zat altijd in een grote kennel, maar het laatste jaar ook vaak niet. De gemeente is inmiddels een procedure gestart tegen de eigenaar en hebben signalen dat de situatie nu is opgelost. Laat het ons weten als je toch problemen krijgt. Liever geen risico lopen? Je kunt omlopen (zie onder). Van de kant van de boer kwam wel de klacht dat wandelaars zomaar in de stal gaan kijken of hun afval in zijn bakken deponeren. Niet doen graag!

Hond ontlopen? Ga bij kaart 8 bolletje 6 op de klinkerweg niet linksaf, maar rechtdoor. Je komt dan vanzelf op de in onbruik geraakte spoorlijn. Ga hier linksaf. Na de tweede spoorwegovergang zit je weer op de route: kaart 9, bolletje 2 en 3. Blijf de spoorbaan volgen en volg beschrijving van bolletje 3.

Ben je gebeten? Het advies is om ons te berichten (mail ons)  en aangifte te doen via deze link van de gemeente in Kranenburg en de bewuste ambtenaar te mailen: [email protected] ten behoeve van de procedure.

Routekaart 10: omgevallen boom
Bij bolletje 7 is aan de viersprong een boom omgevallen. Het paadje schuin rechts is daardoor moeilijker te vinden. Loop eventueel door en pak de volgende afslag naar rechts. Als snel kom je bij een huis midden in het bos (bolletje 8). Je bent weer op de route.

Routekaart 20: werkzaamheden brug
Bij bolletje 3 ga je over de brug richting Grave. Deze brug zijn ze aan het renoveren. Gedurende de zomer wordt de brug voor een tijd afgesloten. Er is dan een pendeldienst.

Routekaart 32: broedseizoen
Bij de struinstukken vanaf bolletje 4 kom je op sommige afgesloten stukken tegen vanwege broedseizoen. Even omlopen via de dijk, die parallel aan de route loopt.

Alleen bij hoogwater of veel regen

Routekaart 1: hoogwater?
De brug de Ooypoort bij bolletje 11 staat dan soms onder water.
– Ga in dat geval bij de brug rechtsaf, de trappen op naar de weg. Boven links af. De woonboten zijn aan je linkerkant.
– Daarna de eerste afslag links. Je loopt over een sluis (Hollands Duits Gemaal).
– Rechtdoor blijven lopen en de eerste weg linksaf tussen huizen door. Je loopt nu de uiterwaarden in.
– Na 200m ga je linksaf en vervolgens rechts een platte brug over, je bent nu bij bolletje 13. Vervolg route.

Routekaart 3 en 4: kans op blubber en gladheid
Heeft het een paar dagen achter elkaar veel geregend? Dan is er in de Ooijpolder vaak blubber en kans op gladheid. Avontuur voor de een, aanleiding tot omweg voor de ander. Je kunt meestal via een dijk of straatje er omheen. Bereid je voor op vieze schoenen en zorg eventueel voor een stok voor houvast.

Laatse nieuws halteplaatsen (vogelringetjes)

Neem je pelgrimsveter mee
Verschillende halteplaatsen vragen om je pelgrimsveter bij het ophalen van een vogelringetje.

Begin- en eindpunt de Stevenskerk
Kerk dicht (openingstijden)? Bel aan bij witte deur, waar je tegenaan loopt als onder de poort doorloopt vanuit de Markt. Soms is er een verhuring en hebben de vrijwilligers geen tijd, heb hier respect voor. Ga dan naar Lunchen bij de Bruijn of Foodbar de Pelgrim (zie routegids).
Mail [email protected] om met je aankomstdatum te worden bijgeschreven in ons deelnemersregister.

Vogelringetje Mook-Middelaar: Let op: het Jachtslot is nog gesloten net als de Landwinkel. Het vogelhuisje zit aan het informatiebord vlakbij de zwarte poort die toegang geeft tot de pluktuin tegenover het slot.  Sinds kort hangt ook een vogelhuis bij de ingang van Natuurbegraafplaats de Mookerheide, iets verderop. We vragen nog om een preciezere locatie-aanduiding! Adres: Heumensebaan 18, 6584 CL Molenhoek

Vogelringetje Grave: Als je geen ringetjes kunt krijgen bij de Gouden Leeuw of de VVV,  er hangt een vogelhuisje met ringetjes bij het klooster Bij de kapucijnen in Velp, na Grave (routekaart 21, bolletje 6).

Vogelringetje Oss: Bij de Loonse Schuur in Neerloon hangt een jampotje. Als ‘de Keurvorst’ in Ravenstein gesloten is, kun je naar de VVV bij Donato’s er tegenover of loop een stukje door naar Fiezie Homestyling op Mgr. Zwijsenstraat 3. Met heel hartelijke eigenaren waar je ook wat kunt drinken en zelfs een voetenbadje kunt krijgen.

Vogelringetje Wijchen: Er hangt een huisje bij café de Leurse Hof in Leur, rechts van de ingang.

Vogelringetje Druten: In Afferden hangt bij Tabaksplant een huisje tegenover de ingang bij de midgetgolf. In Deest kun je een ringetje halen bij Italiaans restaurant ‘la grande Nonna’ of in Het Dorpshuis er tegenover, maar die zijn geregeld dicht. Haal je ringetje dus bij Tabaksplant.

Vogelringetje Beuningen: veel pelgrims missen het mooie ‘Dijkmagazijn’. Je vindt de afslag net voor bolletje 1 op kaart 32. Je stuit daar op een klaphek voor een heuvel. Ga iets terug en naar de dijk voor het Dijkmagazijn. Gemist? Haal je vogelringetje in de Waalgaard in Weurt. Deze ligt aan de dijk aan het begin van het dorp net voordat je aan je linkerhand een grote plas water krijgt. De ‘zelfpluk boomgaard’ heeft beneden de dijk een groot informatiebord met vogelhuisje met onze ringetjes.

Let op: Café het Centrum in Weurt is gesloten.

Dit zijn de wijzigingen voor de edities 1 t/m 4 van onze routegids.

  • Kijk voor in je routegids welke editie je hebt
  • Onze routemarkering volgt de wijziging, dus bij twijfel: volg de markering!

Routekaart 10
Bij bolletje 9 is het overwoekerde paadje tussen herinneringsborden boswachters afgesloten.
Neem de eerst volgende weg links en daarna het schuine pad rechts. Je bent weer op de route. 

Routekaart 12
Werk Koningsven voltooid, route licht gewijzigd.
Het bankje bij bolletje 1 is verdwenen. Volg nu markering rechtdoor en ga aan eind rechtsaf richting het bos.

Routekaart 14
Drukke nieuwe mountainbike route! Om die te ontlopen, is de route aangepast op deze en de volgende kaart:
– Ga bij bolletje 10 na klaphek rechts en meteen weer rechts. Volg het zandpad langs hek en heide.

Routekaart 15
– Ga bij bolletje 1 bij de T-splitsing linksaf, steek de mountain route over en ga bij volgende kruising rechts.
– Bij bolletje 2 rechtdoor, voorbij kas links. Aan eind trapje af en links (Jachtslot ligt rechts van je).
– Bij bolletje 3 in bocht naar rechts, links en meteen weer rechts. Na water (l’ eau d’ amour) rechts aanhouden, rechtdoor tot asfaltweg, daar links.
– Bij bolletje 4 aan het eind drukke weg oversteken en vóór spoorkuil rechtsaf het bos in. Vervolg route.

Routekaart 27
Bij bolletje 9 is het paadje afgesloten. De markering en nieuwe gids zijn daarom aangepast:

– Ga bij bolletje 7 bij de asfaltweg rechtsaf en meteen linksaf de parkeerplaats van de kapelberg op.
– Bij de poort van de kapelberg ga je linksaf (bezoek aanbevolen, vrij toegankelijk). Aan je rechterhand verschijnt een molen.
– Afslag negeren tot je op de straat komt (Elzendweg). Sla rechtsaf en vervolg deze weg een paar honderd meter tot je linksaf kunt, natuurgebied de Elzend in. Vervolg route.

Routekaart 28
Route is aangepast i.v.m. overlast. Het paadje langs de camping bij bolletje 5 is nu gesloten.
– Neem bij bolletje vijf op de Bredeweg de eerste afslag naar rechts.
– Bij de t-splitsing linksaf (Strengstraat). Deze straat helemaal uitlopen. Aan je rechterhand grote weilanden en in de verte  een drukke weg.
– Volgende t-splitsing rechts. Je komt al snel bij de vijfsprong van bolletje 8. Vervolg route.

Routekaart 32
Het gebied hier is heringericht.
– bij bolletje 1 is de tunnel vervangen door een wandelroute tot aan Weurt. Je hoeft nu niet de dijk op, maar kunt tenzij het hoogwater is doorstruinen tot en met Weurt, o.a. door het historische “Weurtsche Straatje”.

Routekaart 33
Route is gewijzigd om minder over asfalt te hoeven lopen.
– Vanaf bolletje 4 ga je direct na sluisbrug links de trap af. Onderaan rechts en vervolgens links door hek, dit hek zit met een touwtje dicht (na openen wel weer afsluiten).
– Via grasdijk naar omheining van oude energiecentrale / toekomstig energiepark. Rechtsom dijk langs omheining helemaal volgen.
– Aan het eind door hek (zelfde soort touwtje), op klinkerweg rechts en op T- splitsing links.
– Op volgende T-splitsing rechts richting brug De Oversteek.
– Onder de brug links via de trappen de brug op en bovenaan rechts de Waal over. Route vervolgen

Dit zijn de wijzigingen voor de editie 5 van onze routegids.

  • Kijk voor in je routegids welke editie je hebt
  • Onze routemarkering volgt de wijziging, dus bij twijfel: volg de markering!

Routekaart 10
Bij bolletje 9 is het overwoekerde paadje tussen herinneringsborden boswachters afgesloten.
Neem de eerst volgende weg links en daarna het schuine pad rechts. Je bent weer op de route. 

Routekaart 14
Drukke nieuwe mountainbike route! Om die te ontlopen, is de route aangepast op deze en de volgende kaart:
Ga bij bolletje 10 na klaphek rechts en meteen weer rechts. Volg het zandpad langs hek en heide.
(Wil je naar het NS-station ga dan na het klaphek links de trap af).

Routekaart 15
– Ga bij bolletje 1 bij de T-splitsing linksaf, steek de mountain route over en ga bij volgende kruising rechts.
– Bij bolletje 2 rechtdoor, voorbij kas links. Aan eind trapje af en links (Jachtslot ligt rechts van je).
– Bij bolletje 3 in bocht naar rechts, links en meteen weer rechts. Na water (l’ eau d’ amour) rechts aanhouden, rechtdoor tot asfaltweg, daar links.
– Bij bolletje 4 aan het eind drukke weg oversteken en vóór spoorkuil rechtsaf het bos in. Vervolg route.

Routekaart 27
Bij bolletje 9 is het paadje afgesloten. De markering en nieuwe gids zijn daarom aangepast:

– Ga bij bolletje 7 bij de asfaltweg rechtsaf en meteen linksaf de parkeerplaats van de kapelberg op.
– Bij de poort van de kapelberg ga je linksaf (bezoek aanbevolen, vrij toegankelijk). Aan je rechterhand verschijnt een molen.
– Afslag negeren tot je op de straat komt (Elzendweg). Sla rechtsaf en vervolg deze weg een paar honderd meter tot je linksaf kunt, natuurgebied de Elzend in. Vervolg route.

Routekaart 28
Route is aangepast i.v.m. overlast. Het paadje langs de camping bij bolletje 5 is nu gesloten.
– Neem bij bolletje vijf op de Bredeweg de eerste afslag naar rechts.
– Bij de t-splitsing linksaf (Strengstraat). Deze straat helemaal uitlopen. Aan je rechterhand grote weilanden en in de verte  een drukke weg.
– Volgende t-splitsing rechts. Je komt al snel bij de vijfsprong van bolletje 8. Vervolg route.

Routekaart 33
Route is gewijzigd om minder over asfalt te hoeven lopen.
– Vanaf bolletje 4 ga je direct na sluisbrug links de trap af. Onderaan rechts en vervolgens links door hek, dit hek zit met een touwtje dicht (na openen wel weer afsluiten).
– Via grasdijk naar omheining van oude energiecentrale / toekomstig energiepark. Rechtsom dijk langs omheining helemaal volgen.
– Aan het eind door hek (zelfde soort touwtje), op klinkerweg rechts en op T- splitsing links.
– Op volgende T-splitsing rechts richting brug De Oversteek.
– Onder de brug links via de trappen de brug op en bovenaan rechts de Waal over. Route vervolgen

Dit zijn de wijzigingen voor de editie 6 van onze routegids.

  • Kijk voor in je routegids welke editie je hebt
  • Onze routemarkering volgt de wijziging, dus bij twijfel: volg de markering!

Routekaart 10: Bij bolletje 9 is het overwoekerde paadje tussen de herinneringsborden van de boswachters definitief afgesloten. Neem in plaats daarvan de eerst volgende weg links en daarna het schuine pad rechts. Je bent weer op de route. 

Routekaart 14
Drukke nieuwe mountainbike route! Om die te ontlopen, is de route aangepast op deze en de volgende kaart:
Ga bij bolletje 10 na klaphek rechts en meteen weer rechts. Volg het zandpad langs hek en heide.
(Wil je naar het NS-station ga dan na het klaphek links de trap af).

Routekaart 15
– Ga bij bolletje 1 bij de T-splitsing linksaf, steek de mountain route over en ga bij volgende kruising rechts.
– Bij bolletje 2 rechtdoor, voorbij kas links. Aan eind trapje af en links (Jachtslot ligt rechts van je).
– Bij bolletje 3 in bocht naar rechts, links en meteen weer rechts. Na water (l’ eau d’ amour) rechts aanhouden, rechtdoor tot asfaltweg, daar links.
– Bij bolletje 4 aan het eind drukke weg oversteken en vóór spoorkuil rechtsaf het bos in. Vervolg route.

Laatste nieuws horeca

In veel plaatsjes kom je de horeca zo tegen, maar op sommige stukken, vooral naar het einde toe, moet je maar net weten waar wat is. Daarom hieronder wat tips.

Routekaart 7: koffie/thee bij B&B d’n Hoaf
Vlak na bolletje 10 ligt rechts B&B d’n Hoaf op de Waldgraaf 3. Eigenaresse Annet zet met liefde koffie of thee tegen vrijwillige bijdrage.

Routekaart 7 : tankstation met versnaperingen
Op routekaart 7 kun je na bolletje 10 bij de Waldgraaf naar links voor tankstation Argos op het eind met eten, drinken, ijs. Breiter Weg 13, Wyler.

Routekaart 9: bakkerij terras
Als café halteplaats Niederrhein gesloten is, weten veel pelgrims Bakkerij Dercks te vinden in het centrum van Kranenburg, vlakbij de (katholieke) pelgrimskerk. Met terras en binnencafé. Grosse Strasse 73-75.

Routekaarten 18 en 19: honesty bar’ 7 dagen per week
Op kaart 18 en 19 zie je links ‘De Schatkuil’. Dit is een boerderijterras met koffie-/theemachine en grote koelkast met taart en sap. April – november, elke dag open 08.00u – 21.00u uur. Contant betalen in kistje. Schatkuilsestraat 7.

Routekaart 24: boerderij terras
Na bolletje 5 op kaart 24 bij “Vormer” is een nieuw Boerderijterras en – winkel. Vormseweg 10 Wijchen. Link.

Routekaart 27: Bergharen – supermarkt dicht, alternatief
De supermarkt is dicht (na bolletje 10).

  • Loop iets verder door naar forel vijver Forel op Dorpsstraat 39 met groot terras en ruime openingstijden voor koffie en snacks (link).
  • B&B de Donk op routekaart 28 (na bolletje 6) heeft vaak koffie/thee tegen vrijwillige bijdrage, er staat dan een bord langs de weg. Strengstraat 5.
  • Eerstvolgende adres voor boodschappen is in Afferden bij het tankstation links tegenover halteplaats de Tabaksplant met zelfgemaakte broodjes van eigenaresse.
  • In Afferden vind je ook iets van de route landwinkel de Zandroos met lunchcafé wat door diverse mensen van harte wordt aangeraden: https://zandroos.nl/, Van Heemstraweg 48.

Routekaart 30: restaurant, café en snackbar Deest
In Deest zit restaurant Nonna en wijkcentrum het Dorpshuis. Dicht? De snackbar aan het Kerkplein is vrijwel elke dag open en heeft van alles. Op 250 meter van de dijk en onze route.

Routekaart 31: terras en supermarkt Winssen
In Winssen is vlakbij de dijktempel van Kortekaas (bolletje 1) een caféterras en restaurant: de Arend. Een paar honderd meter verder ligt een supermarkt.

Routekaart 32: horeca bij halteplaatsen Beuningen en Weurt
Dijkmagazijn Beuningen heeft in de zomermaanden in het weekend een pop-up terras. Café het Centrum is helaas gesloten vanwege het verdrietige overlijden van de eigenaresse. Er is in Weurt wel een snackbar.

Routekaart 33: bij brug de Oversteek
Bij bolletje 1 ligt naast de brug de Oversteek een oude fabriekshal: de Vasim. De cultuurspinnerij met hip café en terras is nu gesloten, maar gaat binnenkort weer open is de verwachting.

Laatste ‘slaapnieuws’

Voor de meest recente lijst B&B’s inclusief gastgezinnen (staan ​​niet in routegids of op site) mail ons met vermelding van je inschrijfnummer.

  • Het klooster in Velp (N-Br) is in andere handen, kijk op de website Emmausklooster voor de mogelijkheden.
  • Routegids 1e, 2e en 3e editie: opgeheven zijn natuurcamping De Bruuk bij Reichswald (kaart 10 en 11), B&B de Lavendelhoeve in Bergharen (kaart 27) en hotel de Musschenberg in Beek (kaart 5).
  • Routegids 3e editie: B&B Maldenbosrand Malden heeft  mobiele nummer B&B Bothalenshof. Juist tel: +31 (0) 6 10 110 288.
  • Routegids 4e editie: Tuinhuisje Horssen Bergharen / Afferden (kaart 29) is opgeheven.

Let op! Vanwege Corona zijn niet alle gastgezinnen open.

Teken ​​alert! Teken vallen niet van bomen, maar kruipen omhoog door hoog gras en struiken. Als je hier doorheen loopt, is het daarom goed om jezelf te controleren. Op deze route is dat meestal bij de ‘Ooijpolder’ (kaart 3 en 4), de ‘Duivelsberg’ (7 en 8) en het ‘Reichswald’ (9 en 10). Draag beschermende kleding zoals een lange broek of afritsbare pijpen. Of doe je broek in je sokken.

Openbaar vervoer schema: loop de route aaneengesloten en niet in etappes: dat is ons advies. Dan kun je je bevrijden van je dagelijkse routine en kom je in het ritme van onderweg zijn.

Als je het anders wilt doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankh :  link. Het schema is uit 2016, updates welkom!

Overige correcties: in de routegids bij routekaart 6 in het informatieblok staat dat de muurschildering door een tiener is gemaakt. Dat is niet correct. Het schilderij is gemaakt door de plaatselijke inwoner Nicole Aarts.

Mail ons voor aanvullingen