Loop behalve door de prachtige omgeving van Nijmegen ook door het landschap van je eigen binnenste. Dat is waar een mooie wandelroute een pelgrimstocht wordt. Maar er valt genoeg te zien onderweg op deze route.
Stevenskerk
De Stevenskerk is een van de mooiste en oudste monumenten van Nijmegen. De kerk heeft altijd al een grotere functie gehad dan alleen kerkgebouw. Zo werden hier vroeger de stadsrechten bewaard in een kast met acht sloten waarvan de sleutels verdeeld waren over verschillende notabelen in de stad. De Radboud universiteit gebruikt de Stevenskerk voor plechtigheden.
De kerk ontwikkelt zich tot algemeen inspirerend trefpunt of zoals de directrice Heleen Wijgers stelt: een “tempel zonder drempel”. Een interessant en waardig begin- en eindpunt van de Walk of Wisdom.
Foto’s: Patrick van Bree
Foto’s Stevenskerk.nl
Mariken van Nimweghen
Aan het begin en einde van onze route staan twee bijzondere beelden uit het verhaal van Mariken van Nimweghen.
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls noemt Mariken van Nimweghen de beroemdste Nijmegenaar die nooit bestaan heeft. Het klopt: vrijwel iedereen kent het Middeleeuwse verhaal van het meisje dat zeven jaar met de duivel Moenen leeft. Wanneer ze met hem wil breken, gooit hij haar van hoog boven de Stevenskerk naar beneden. Mariken overleeft en gaat op pelgrimstocht naar Rome om raad en vergiffenis te vragen van de paus. Ze gaat op zoek ‘naar haar eigen verhaal’ (Heimweelied, Marjolein Pieks/Ben Dirks).
Een beeld van Mariken staat aan het begin van de route. Een beeld van de duivel Moenen aan het eind. Beeld Moenen: Piet Killaars. Beeld Mariken van Nimweghen: Vera van Hasselt. Foto’s: Bart Kouwenberg.
Foto’s door Bart Kouwenberg
De Ooijpolder
Vanuit het centrum van Nijmegen sta je binnen een kilometer al midden in de natuur: de befaamde Ooijpolder.
Een voorbeeldgebied voor hoe we met het landschap in Nederland om kunnen gaan. Boeren, overheid en natuurbeschermers werken hier samen. Zo is er binnen korte tijd een uitgestrekt natuurgebied ontstaan met overloop voor het water, nieuwe wildernis en struingebied voor natuurliefhebbers. Boeren krijgen betaald om mee het landschap te onderhouden in ruil voor boerenlandpaden waar je als wandelaar langs kilometerslange weilanden loopt omzoomd door struikgewas die barsten van biodiversiteit.
Meer: via Natura.
Wylerberg
Bij Beek Ubbergen op de Duivelsberg staat een expressionistische villa van Otto Bartning, in 1921 ontworpen in opdracht van Marie Schuster Hiby. Het werd een idealistisch gebouw waarin muziek, dans, beeldende kunst en literatuur in ere gehouden moesten worden. Van boven lijkt ‘Huize Wylerberg’ een grote kristal die in de helling van de stuwwal is neergelegd. Buiten en binnen komen de kristallijnen terug, met name in de muziekzaal.
Cultuurlandschap en vogels
De villa is nu eigendom van Staatsbosbeheer en huist onder meer de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Op zondag en woensdag zijn er miniatuur landschappen te bezichtigen van de mooiste stukken agrarisch cultuurlandschap in Nederland. De vereniging wil met het deltaplan ´Nederland weer mooi´ 200.000 kilometer aan akkerranden en weilandzomen aanwenden voor herstel van het agrarisch cultuurlandschap: http://www.nederlandscultuurlandschap.nl.
De concertzaal in Huize Wyerberg wordt beheerd door SOVON vogelonderzoek Nederland die er regelmatig concerten met een groen thema organiseert: https://www.sovon.nl/nl/groene-concerten. Ook worden er vogels geringd voor onderzoek.
Meer over Bartning
Otto Bartning geldt als mede grondlegger van het Bauhaus en ontwierp experimentele kerken, gemeenschapshuizen en kapellen. In 1924 kreeg hij een eredoctoraat theologie aan de universiteit van Köningsbergen vanwege zijn “inspirerende tastbare vormen waarin het onnoembare voelbaar is”.
Sint Jansberg
Op zo’n 45 kilometer van het startpunt kom je door een van de mooiste bossen van Nederland: de sint Jansberg. Het bos ligt op de stuwwal van Nijmegen waar beken ontspringen en op de heuvels een sprookjesachtig landschap is ontstaan.
Je wandelt door een heuse beukenkathedraal! Meer: Natuurmonumenten.
Een bijzonder klooster
In Velp (N-Br.) kom je langs een bomenrijke oprijlaan richting een bijzonder 18e eeuws klooster. Het werd ooit gebouwd door de Kapucijnen. De kapucijnen zijn onderdeel van de Franciscanen die bekend staan om hun verbondenheid met de natuur. Stichter Franciscus van Assisie schreef het Zonnelied waarin hij alle wezens en zelfs de zon en de maan bezingt als broeders.
De Kapucijnen zijn inmiddels vertrokken en het pand is in nieuwe handen. Je kunt er nog steeds overnachten en de fraaie kapel is dagelijks open. Loop vooral even binnen!
Wil je in het klooster overnachten, reserveer dan tijdig via: reserveringen.emmausklooster@
Pelgrims krijgen helaas geen korting meer, bekijk hier de tarieven: Emmausklooster Velp (N-Br).
Drie-eenheid
Het klooster in Velp maakt deel uit van drie religieuze gebouwen bij elkaar: de Drie-Eenheid. Dit bestaat behalve uit het Kapucijnenklooster ook uit kasteelklooster Bronckhorst uit de 19de eeuw en een oud Romaans kerkje (het Vincentiuskerkje), uit de 10de eeuw.
In de weekenden zijn er vaak kunstexposities in het oude Romaanse Vincentiuskerkje. Het is dan ook te bezichtigen. Het Bronckhorstklooster is niet toegankelijk voor publiek.
Kijk op de website van het emmausklooster.
Zonsondergangmars
Op een goed uur lopen van de finish passeer je in Nijmegen de Oversteek (kaart 33). Eén voor één gaan hier iedere zonsondergang 48 lantaarns aan in het tempo van een langzame mars. Dit ter herinnering aan de 48 geallieerden die in 1944 op deze plek sneuvelden voor onze vrijheid. Uit respect voor de soldaten lopen Nederlandse veteranen vrijwel iedere avond met de lantaarns mee: de Sunset March.
Je bent welkom om mee te lopen en de mars je eigen thema mee te geven. Verzamelen bij de liftuitgang boven op de brug. In de nabijgelegen Honigfabriek kun je de zonsondergang afwachten. Daar is een ambachtelijke smeltkroes met een bierbrouwerij, café en restaurant.
Video: Martijn Schinkel, Het Derde Beeld