Patricia van de Camp, schoonheid en kwetsbaarheid

PCP4.jpg

PCP4.jpg

Voor ‘Seizoenen van het Leven’, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek, maakte Patricia van de Camp een serie van vier foto’s van 10 x 10 cm. Samen vormen ze een mysterieus geheel. De sobere en krachtige beelden spreken onmiddellijk aan en roepen vragen op. Wordt er een levensloop verbeeld? Een aantal menselijke emoties getoond? Kwetsbaarheid aan de orde gesteld? Reïncarnatie verbeeld? Iedereen zal zijn eigen associaties hebben. Het beeld ontroert en is spannend.

Dat lege kussen, het kind dat zich daarachter verbergt en de kwetsbaarheid van de naakte mens doen mij denken aan het Bijbelse verhaal waarin Adam en Eva uit het paradijs worden verdreven. Maar ach, er valt zoveel te bedenken en te associëren bij haar werk. Dat is juist de kwaliteit ervan. Toen ik er weer een tijdje naar stond te kijken viel mij plots een titel in: ‘Alles is ijdelheid en het najagen van wind…’. Wat zou uw titel zijn?

Enige jaren geleden maakte ik voor het eerst kennis met het werk van Patricia van de Camp. Op een kunstbeurs in Rotterdam zag ik een prachtige serie foto’s van parmantige kleine meisjes in hun mooiste jurk. Deze foto’s van Patricia van de Camp vielen mij op door hun schoonheid. Maar er moest meer zijn. Alléén schoonheid kan mij zo niet raken. In de portretten kon ik iets zien van de persoontjes die deze meisjes al zijn, nog niet vertroebeld door clichés en vooroordelen. De wereldkinderen van Patricia roepen associaties op met onschuld en kwetsbaarheid, liefde en tederheid, hoop en vertrouwen. Dat zie ik graag verbeeld. 

Patricia van de Camp is in 1969 in Utrecht geboren. Zij volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (grafische vormgeving/fotografie) en de Königlich Dänische Kunstakademie Kolding Denemarken (grafiek en illustratie).

www.patriciavandecamp.nl