Een wandelroute of een ritueel?

De Walk of Wisdom is opgezet als een pelgrimsritueel, waarbij je een week gaat lopen met telefoon en internet zoveel mogelijk uit. Hoe pak je het aan?

Carly liep alleen, met een tentje en zonder zelfs maar een camera. Keito en Josselijn liepen ter ere van Keito’s overleden vrouw Clare. Marlou nodigde mensen uit die in haar leven belangrijk waren en liep met elk een stukje van de route of ging ’s avonds ergens samen eten.

Hoe je de tocht aanpakt, staat iedereen vrij. Loop er alleen niet zomaar aan voorbij. Een pelgrimsroute is juist een kans om stil te staan bij wat belangrijk is in je leven. Inschrijven? Link.

De vijf poten van een pelgrim

Volgens rituelen begeleidster Christiane Berkvens-Stevelinck zijn er vijf mogelijke sleutelmomenten bij een pelgrimage: natuurlijke momenten in de tocht, waar je diepgang kunt toevoegen door stil te staan bij wat er in je omgaat.

(1) Voorbereiding. De tijd voordat je op pad gaat.
(2) Begin. Het moment dat je de eerste stappen op de route zet.
(3) Midden. Wanneer je los bent gekomen en nog een stuk te gaan hebt.
(4) Eind. Wanneer je de tocht hebt afgerond.
(5) Een tijd nadien.

Vertrekceremonie door Jan van der Pennen

Verdieping en coaching

Als stichting doen we iets met deze bezinningsmomenten via onze oriëntatiemiddagen, vertrekceremonies en verhalen- en terugkommiddagen (zie agenda). Halverwege de route ligt een logboek in een fraai kapelletje en bij ons begin- en eindpunt de Stevenskerk is een stiltekapel voor een bezinningsmoment.

Ook werken we samen met twee coaches die allebei de route hebben gelopen: Lidia van Engeland en Ted van Rijt. Ze bieden een op de pelgrimstocht afgestemde coaching die aansluit bij de suggesties van Christiane: een gesprek een paar weken voor je vertrekt, een gesprek halverwege de tocht en een na afloop.

De coaching van Ted of Lidia is voor wie dat wil beschikbaar vanaf april 2018 en ze hanteren een voorlopig pionierstarief van €75,- voor het hele traject van drie gesprekken.

Meer over de coaching

Foto wandelaar: Bart Kouwenberg
Foto vertrekceremonie: Jan van der Pennen