Veelgestelde vragen

Vragen over inschrijving en startpakket

Hoe schrijf ik me in?

Inschrijven voor de Walk of Wisdom gaat door een eenmalige donatie aan de stichting. De stichting verstrekt daarop het startpakket. Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt en hoe je de tocht invult.

In het startpakket zitten o.a. de routegids, een 99mm speld van het symbool van de route en de pelgrimsveter: een schoenveter met daaraan het vogelringetje met je unieke inschrijfnummer. Aan de schoenveter verzamel je 11 vogelringetjes met de namen van de gemeenten aan de route als bewijs dat je de route hebt gelopen.

Je kunt je inschrijven voor één pelgrim, voor iemand anders als een cadeau of voor meerdere pelgrims. Minderjarige kinderen betalen minder inschrijfgeld.

Hoe gaat het na de inschrijving verder?

Na inschrijving en betaling krijg je het startpakket toegezonden. Aan de hand van de routegids en de overnachtingsadressen kun je zelf je tocht inplannen.

Bij vertrek meld je je in de Stevenskerk bij de dienstdoende vrijwilliger (openingstijden). Deze schrijft je naam, inschrijfnummer en vertrekdatum bij in het pelgrimsregister.  Bij terugkomst schrijf je je hier ook weer uit en kun je het pelgrimscertificaat getekend krijgen en worden ontbrekende vogelringetjes aangevuld.

Wanneer de kerk gesloten is, kun je aanbellen bij Stevenskerkhof 62.

Doet niemand open, dan kun je bij vertrek een briefje in de bus doen bij Kerkboog 2 (onder de poort naar de kerk) met je naam, inschrijfnummer en vertrekdatum. Bij terugkomst kun je naar Café Open Slow in de Lange Hezelstraat. Ga hiervoor de trap af tegenover de ingang van de kerk en meteen rechts. Rechtdoor blijven lopen bij het pleintje en Open Slow verschijnt na de friteszaak aan de linkerkant. Openingstijden.

Ik wil alleen de routegids, kan dat?

De Walk of Wisdom met alleen een routegids?

Nee, dat gaat niet. Als je een mooie wandeling wil, zijn er in Nederland mogelijkheden genoeg. Wij willen de pelgrimsroute laten uitgroeien tot meer dan alleen een wandelroute. De routegids is daarom onderdeel van het startpakket voor pelgrims met daarin ook de andere kenmerken van de tocht.

Kijk op wandelnet.nl naar mooie wandelroutes!

Ik wil het startpakket zonder verzendkosten kopen, kan dat?

Je kunt het startpakket zonder verzendkosten kopen in het begin- en eindpunt de Stevenskerk te Nijmegen. De Stevenskerk is vaak open tussen half elf en vijf uur en als de kerk dicht is, kun je aanbellen bij Stevenskerk 62 en vragen naar de beheerder Rens.

Kijk hier voor de actuele openingstijden: link.

Let op: je kunt in de kerk alleen losse startpakketten voor één pelgrim kopen en niet een gecombineerde voor twee personen (met 1 gids en korting). Dat zou te ingewikkeld worden voor de administratie daar.

Ik wil met kinderen lopen, krijgen zij korting?

Kinderen hebben de wijsheid! Zegt men. Daarom betalen kinderen minder inschrijfgeld wanneer ze samen lopen met een volwassene. Kijk bij het startpakket voor twee of meer personen via deze link.

Kan ik mij samen met iemand anders opgeven?

Je kunt je aanmelden als een groep van twee of drie personen via deze link.

Ik wil met een groep lopen, hoe gaat dat?

Wil je lopen met een groep van zes pelgrims of meer? Neem dan even contact opnemen met ons. Van eerdere ervaringen hebben we tips voor overnachtingen.

Eigen vertrekceremonie

In overleg kunnen we voor groepen vanaf tien personen een speciale vertrekceremonie organiseren, een fijn moment om samen de start van de tocht te markeren. We vragen dan een bijdrage voor de Valkhofkapel en de muzikant en evt. de ceremoniemeester. De hoogte hangt af van het type organisatie.

Je kunt als groep ook altijd aansluiten bij ons maandelijkse vertrekceremonie op iedere derde zaterdag, deze is gratis.

Vragen over route en overnachtingen

Kan ik de route in etappes lopen?

Loop de route aaneengesloten: dat is ons advies! Dan kom je het beste los van ‘de dagelijkse dingen’ en ervaar je het pelgrimsgevoel van onderweg zijn.

Wil je het om wat voor reden dan ook anders doen, dan moet je dat natuurlijk vooral zelf weten. Patricia Akkermans maakte een OV-schema om aan het eind van elke etappe weer met openbaar vervoer naar huis te gaan: link.

Is de route gemarkeerd?

De route is overal gemarkeerd met uitzondering van het Reichswald in Duitsland, waar we geen toestemming hebben. Je kunt de route echter ook daar vrij gemakkelijk lopen dankzij de routegids met 34 detailkaarten en puntsgewijze beschrijving. Voor pelgrims is een GPS-track beschikbaar.

Hoe zit het met overnachtingsadressen?

Overzicht overnachtingsadressen

In het startpakket zit een routegids met adressen van veel B&Bs, campings en hotels langs de route. De volledige lijst met B&Bs staat op de site (link).

In de bevestigingsmail van je inschrijving staat een handig uitprintbare lijst met 10 pagina’s van alle adressen, inclusief gastgezinnen waar je kunt overnachten tegen vrijwillige bijdrage of tarief vrienden op de fiets (€19,- tot €22,-).

Weinig budget?
Maak gebruik van de gastgezinnen via bovengenoemde uitprintbare adreslijst of wordt voor €8,- lid van vrienden op de fiets. Er zijn dan +- 75 gezinnen langs de route om te overnachten.  Een andere optie: couchsurfing. Dit is gratis.

Mail [email protected] met vermelding van je inschrijfnummer als je de bevestingsmail niet (meer) hebt om de adreslijst te krijgen.

Valt er ook wat te beleven en te zien?

Binnenweg

De Walk of Wisdom is bedoeld als een pelgrimsroute: wat er in je omgaat is belangrijker dan wat er buiten je te zien is.

Dat neemt niet weg dat we volgens velen een prachtige route hebben. Je gaat door drie provincies en twee landen, van nieuwe wildernis in de Ooijpolder tot on-Nederlandse hoogteverschillen in Berg en Dal, een uitgestrekt woud (Reichswald), een van de mooiste bossen van Nederland (Jansberg), de Mookerhei, de moerassen van de Hatertse Vennen en oude vestingstadjes als Grave en Ravenstein en de heerlijkheid Leur en Hernen.

Een van de weinige kastelen in Nederland die nooit is belegerd (Hernen) ligt aan de route net als een bijzondere openlucht kruisgang van kunstenaar Jac Maris (Bergharen). Begin- en eindpunt is de zelfverklaarde oudste stad van Nederland: Nijmegen. Het gezicht van die stad is ons begin- eindpunt: de Middeleeuwse Stevenskerk. Ga er vooral op zoek naar een heilig verklaarde vrouw met baard (sint Ontcommer) en een grote uitvoering van ons symbool Pelgrim, die tegen een muur staat geschroefd.

Meer informatie over de route.

Ik wil met een hond lopen, kan dat?

De Walk of Wisdom met een hond

Op twee plekken na kun je de route overal lopen met een hond al zul je die in natuurgebieden wel moeten aanlijnen. Kijk bij de ingang van elk gebied goed op het bordje van de natuurbeheerder.

Wanneer je langs weilanden loopt waar koeien grazen, lijn je hond dan ook aan en ruim de poep op. De uitwerpselen van honden kunnen een bacterie dragen (neospora) die misgeboorten veroorzaakt bij drachtige koeien, daar wil je als pelgrim niet de aanstichter van zijn.

Uitzonderingen voor de hond

Er zijn twee plekken waar je een stukje moet omlopen omdat de hond niet welkom is:

 • Routekaart 3, bij bolletje 7 kun je niet het klaphek door. Ga hier rechts en de eerste straat links (Kruisstraat). Bij een tweesprong links aanhouden (Koudedijk) en rechtdoor bij de viersprong. Hier kom je samen met de route (kaart 4, bolletje 5) en loop je naar het voetveer.
 • Routekaar 27, bij bolletje 10 mag je niet link door het heggetje maar moet je rechtdoor blijven lopen op de Elzendweg. De route komt hier weer uit bij routekaart 28, bolletje 3.

Overnachtingen met de hond

Bij de pagina met vernachtingsadressen hebben we aangegeven waar de hond welkom is bij “tips” (link). Dit staat ook aangegeven bij de lijst met gastgezinnen (link)

Als je de route hebt uitgelopen, horen we graag of je tips hebt voor overnachtingsadressen die goed zijn met een hond, zodat we je ervaring kunnen delen. Neem hiervoor contact met ons op.

Foto in de Stevenskerk

Veel pelgrims willen een foto van zichzelf voor het beeld van ons symbool de Pelgrim in de Stevenskerk. Officieel mogen er geen honden de kerk in, maar sommige vrijwilligers knijpen een oogje dicht. Vraag het even beleefd en als het niet mag, heb dan respect voor de plichtsgetrouwheid van de dienstdoende vrijwilliger: dankzij hem of haar is de kerk ueberhaupt open!

Waar kan ik het beste de auto parkeren?

Wie niet met het OV wil komen, maar met de auto kan deze op een paar handige manieren gratis parkeren. De tips komen van onze Facebook-groep ‘pelgrims van de Walk of Wisdom’, een goede plaats voor de meeste recente info, tips en hulpaanbod.

 • Parkeer de auto bij de Limoskazerne aan de Groesbeekseweg in Nijmegen. Vanaf daar 1,5 kilometer naar de Stevenskerk of bus 5 naar het centrum.
 • Nijmegen-Oost is de veiligste buurt van Nijmegen, je kunt je auto waar nog geen betaald parkeren is met weinig risico een week kwijt en met de bus of lopend naar het centrum (overzicht betaalzones).
 • Parkeer je auto bij station Nijmegen-Lent of Ravenstein en pak daar de trein naar Nijmegen centrum.

Is er bagagevervoer mogelijk?

Er zijn pelgrims die omwille van beperkingen of voor het comfort vragen naar bagagevervoer. Kijk bij overnachtingen bij tips (het eerste blokje: link) voor adressen die aan bagagevervoer doen.

Andere tips:

 • Neem een week je intrek bij een B&B of gastgezin in Nijmegen. Vanaf veel plekken op de route kun je gemakkelijk terug met de bus naar het centrum van Nijmegen.
 • BnB Veldzicht in Horssen bij Bergharen biedt aan om je overal op de route op te halen. Je kunt daar ook mee eten.
 • Zet een tent of caravan op camping de But in Groesbeek. Deze is tot laat in de avond goed te bereiken met OV, bus 5 Nijmegen-Groesbeek, uitstappen halte Dekkerswald.

Is de route veilig voor een vrouw alleen?

We krijgen wel eens de vraag of de route veilig is om te lopen als vrouw alleen. Vooral tegen het alleen lopen in het uitgestrekte Reichswald (routekaart 10-12) zien sommige vrouwen op. Als stichting kunnen we alleen tips geven om hiermee om te gaan. Het lopen van de tocht is je eigen verantwoordelijkheid en je zult naar eigen inzicht moeten handelen zoals ook bij andere gelegenheden. Tot nu toe zijn ons geen grote incidenten bekend.

Tips voor als je je niet veilig voelt:

 • neem een fluitje mee.
 • neem een wandelstok mee of zoek een tijdelijke, grote stok in het bos.
 • houd een mobieltje op zak.
 • vraag een vriend of vriendin om een stuk met je mee te lopen.
 • vraag in onze facebookgroep ‘pelgrims van de Walk of Wisdom’ of je mee kunt lopen met anderen.
 • Loop mee via de serie stiltewandelingen ‘de Walk of Wisdom in een jaar rond’ of de vijfdaagse wandelweek in augustus (zie agenda).
 • geniet van de wandeling en laat je die niet afpakken door de paar klootzakken die er op de wereld rondlopen!

Wat is het risico op teken en de ziekte van Lyme

De natuur is prachtig, maar niet alleen lief: ook rond Nijmegen loop je het risico van een beet door de kleine bloedzuiger genaamd teek. Een teek kan besmet zijn met Lyme en je ziek maken als je haar niet binnen 24 uur verwijdert.
Enkele tips
 • Teken vallen niet uit bomen, maar klimmen vanuit de grond op naar hoog gras en struikgewas. Controleer je zelf goed als je hier doorheen bent gelopen.
 • Draag een lange broek en doe de pijpen in je sokken. De teek klimt over je broek omhoog, vindt geen vlees om zich in vast te bijten en laat los (daag!).
 • Aan de WoW route kom je hoog gras tegen met name in de Ooijpolder, na de Duivelsberg (Groesbeek) en in het Reichswald.

Andere vragen

Waarom de Stevenskerk, jullie zijn toch niet religieus?

De Stevenskerk is niet alleen een kerkgebouw, maar ook een inspirerend en cultureel trefpunt in een van de mooiste monumenten van Nijmegen. Er worden concerten gegeven en de Radboud Universiteit houdt hier haar plechtigheden. Wanneer je er geweest bent, begrijp je waarschijnlijk vanzelf waarom we het hebben uitgekozen als centrum van de route.

Waarom heet de route Walk of Wisdom?

We zochten iets dat verbindt over de grenzen van cultuur en land en tegelijk uitnodigt tot verdieping. Dat is wijsheid geworden. Iedereen heeft een bron van wijsheid: je intuitie en ervaring, de mogelijkheid om te leren van anderen of de natuur. Wijsheid ontstijgt aan puur eigen belang en is tegelijk niet zweverig. Niemand kan voor een ander beslissen wat wijsheid is, dat is afhankelijk van de persoon en de situatie. Je kunt de wijsheid niet afdwingen, ze heeft ruimte nodig. Een pelgrimstocht is zo’n ruimte.

Waarom geen Nederlandse titel?

We gebruiken een Engelstalig woord, vanwege onze ambitie een wereldwijde route te laten groeien. Het Engels is de ‘lingua franca’ van deze tijd. Wat wijsheid in het Chinees is, weten we nog niet.

Overigens hebben we een solide Nederlandse ondertitel: ‘pad van je eigen wijsheid’.