Marjoke Schulten constellatie

Miniatuur in ons pelgrimsgetijdenboek door Marjoke Schulten

Laatste nieuws overnachtingsadressen

We hebben een uitvoerige, uitprintbare lijst met overnachtingsadressen inclusief gastgezinnen. Deze lijst is veel uitgebreider dan de routegids. De link  zit in je bevestigingsmail van inschrijving of mail ons onder vermelding van je inschrijfnummer. Alle B&B’s staan ook op de website: link.

 • Pelgrims met inschrijfnummer 1.500-3.000 let op: het tel. nr van B&B Maldenbosrand is per ongeluk die van B&B Bothalenshof. Het juiste nummer van Malden Bosrand is 06 10 110 288.
 • Het tuinhuisje in Horssen bij Bergharen/Afferden is helaas vervallen ivm verhuizing!

Laatste routenieuws

 • Homo-ontmoetingsplek Bisonbaai
  Het door bosjes omringde strandje van de bovenste hoek van de Bisonbaai (routekaart 3) wordt bij mooi weer gebruikt als homo-ontmoetingsplaats. Het gebeurt meestal na de middag en de meeste wandelaars zijn er dan al aan voorbij. Wil je het risico op confrontatie met sexende mannen zoveel mogelijk uitsluiten, loop dan pas over het strand na het hoekje of sla bij bolletje 3 op de routekaart rechtsaf. Je gaat dan onder het meer langs.
  De politie vraagt 112 te bellen wanneer je met een masturberende man wordt geconfronteerd. De bewuste man maakt zich schuldig aan ‘schending van de eerbaarheid’ en is strafbaar.
 • Teken alert! 
  Teken vallen niet uit bomen, maar kruipen via lang gras en struiken omhoog. Wanneer je door lang gras of varens loopt, is het dan ook goed je te controleren. Op de route is dat vooral in de Ooijpolder (kaart 3 en 4), de Duivelsberg (7 en 8) en het Reichswald (9 en 10). Draag beschermende kleding, zoals een lange broek of afritsbare pijpen. Of doe je broekspijpen in je sokken.
 • Omleiding Reichswald ivm veel omgevallen bomen
  In het Reichswald (routekaart 11) liggen nog steeds veel omgevallen bomen bij de Freudenberg. Volg deze omleiding als je geen zin hebt in een klauterpartij (overigens best avontuurlijk).
  (1) Op kaart 11 bij punt 1 ga je op de kruising (paaltjes 98C en 63C) rechtdoor (i.p.v. rechtsaf)
  (2) Afslagen negeren tot je bij een asfaltweg komt (Karterspielerweg). Ga hier rechtsaf.
  (3) Het eerste pad naar links sla je in (je bent dan bij punt 3 van de beschrijving waar je oorspronkelijk de weg over moest steken).
 • Werkzaamheden Koningsvennen Milsbeek
  Na het Reichswald en café den Diepen heeft de Natuurmonumenten de Walk of Wisdom tijdelijk verlegd i.v.m. werkzaamheden. Volg de aanwijzingen ter plekke of kijk op deze link.
 • Ontbrekend bordje Heumensoord
  Bij Heumensoord (kaart 16), mist na bolletje drie een bordje naar rechts. Dit wordt binnenkort hersteld. Volg de routebeschrijving (na de Romeins wachtpost tweede weg rechts).
 • Werkzaamheden uiterwaarden Beuningen
  Bij routekaart 30 en 32 wordt in de uiterwaarden gewerkt, dit betekent dat je op sommige gedeelten niet altijd de struinroute kunt nemen, maar vaak gewoon ook wel. De situatie verandert met de week.
 • Werkzaamheden Waalbrug
  Bij routekaart 33 zijn er werkzaamheden voor de brug de Oversteek (de ‘handtas’). Je kunt op de brug komen, maar de routebeschrijving klopt hier niet.

Halteplaatsen

 • Begin-en eindpunt Stevenskerk: kerk dicht? Bel aan op Stevenskerkhof 62 en vraag naar beheerder Rens. Hij is tussen 11.00u en 16.00u meestal toch aanwezig en helpt je graag verder (let wel: hij is vrijwilliger en is soms een dagje weg, je kunt het niet ‘eisen’!).
  Is ook hij niet ‘thuis’? Haal je ringetjes in bezinningscafé Open/Slow  (openingstijden) Lange Hezelstraat 39, onder aan de heuvel van de kerk of bij Foodbar de Pelgrim, Franse Plaats 1. Je kunt ons mailen voor bijschrijving in het pelgrimsregister van de kerk.
 • Vogelringetje Gennep: café Den Diepen (Milsbeek) heeft bij de deur een vogelhuisje met ringetjes.
  Pelgrims die een ringetje ophalen, krijgen koffie met Christoffelvlaai of een Trippel met vier bitterballen voor €5,-. Christoffel geldt als de ‘beschermheilige’ voor reizigers.
 • Vogelringetje Mook-Middelaar: Jachtslot Mookerheide is voorlopig dicht.
  Haal je ringetje in de Landwinkel achter het slot of grabbel in het vogelhuisje dat daar hangt. Het vogelhuisje bij het schuurtje is weg!
  Een gezellig alternatief is een klein ommetje naar herberg ’t Zwaantje. Bij besteding vanaf €5,- krijg je een kaars voor de kapel in het bos. Bij overnachtingen op zo/di/wo/do krijgen pelgrims €10,- p.p. korting.
 • Vogelringetjes Loonsche Schuur door Mirjam Klever nummer 11Vogelringetje Heumen: bij de Zweef-inn in Malden krijg je koffie met appeltaart voor €5,25.
 • Vogelringetje Oss: bakker Ravenstein is vervallen.
  Ga naar Stadsherberg de Keurvorst of haal het ringetje bij boerderijterras de Loonse Schuur (Maasdijk 18, Neerloon), net voor Ravenstein (foto). Als de Keurvorst nog dicht is op di/wo/do kun je ook terecht bij Fizie homestyling tegenover het café!
  Bij de Keurvorst krijgen pelgrims die hun ringetje ophalen het tweede kopje koffie gratis of een consumptie bij het diner.
 • Vogelringetje Druten: café/cafetaria Tabaksplant in Afferden heeft een vogelhuisje met ringetjes naast de midgetgolfbaan, tegenover het cafetaria.
  Let op: 
  De Verleiding in Deest, ná Afferden is bankroet, haal je ringetje dus in Afferden bij de Tabaksplant!
 • Vogelringetje Nijmegen: behalve in de Stevenskerk kun je terecht in het bezinningscafé Open/Slow of Foodbar de Pelgrim.
  Open/Slow ligt aan de Lange Hezelstraat 39, onder aan de heuvel van de kerk (openingstijden). Aanbieding voor pelgrims: koffie met gebak voor €5,-.
  De Pelgrim ligt op de Franse Plaats in, naast bierbrouwerij de Hemel (openingstijden). Aanbieding bier of biologische wijn met eigen gemaakte bitterballen €5,25.

OV-schema

Loop de route aaneengesloten en niet in étappes: dat is ons advies! Dan kom je lekker los van je dagelijkse dingen en in het ritme van het onderweg zijn.

Wil je het toch anders doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankhlink.

Foto vogelringetjes Loonsche Schuur Neerloon: Mirjam Klever

Mail ons voor aanvullingen!