Marjoke Schulten constellatie

Miniatuur in ons pelgrimsgetijdenboek door Marjoke Schulten

laatst gewijzigd: 20 december 2019

Entree Stevenskerk

Ons begin- en eindpunt de Stevenskerk start per 1 augustus een pilot met entreeheffing van €2,-. Pelgrims die zich inschrijven of hun tocht beginnen/afsluiten, mogen gratis naar binnen.

Hieronder, o.a.

 • Laatste nieuws halteplaatsen (vogelringetjes)
 • Laatste nieuws overnachtingsadressen
 • Laatste nieuws route
 • OV-schema en overige info.

Opmerkingen welkom: link.

Laatste nieuws halteplaatsen

 • Neem je pelgrimsveter mee
  Sommige halteplaatsen vragen naar je pelgrimsveter als je daar het vogelringetje van de gemeente ophaalt.
 • Begin-en eindpunt Stevenskerk
  Kerk dicht? Bel op Stevenskerkhof 62 en vraag naar beheerder Rens. Hij is van maandag t/m zaterdag tussen 11.00u en 16.00u meestal aanwezig en helpt je graag verder (let wel: hij is vrijwilliger en soms een dagje weg, je kunt het niet ‘eisen’!).
  Alternatief: haal je ringetje bij Foodbar de Pelgrim, Franse Plaats 1 of Lunch bij de Bruijn op de Grote Markt, om de hoek van de kerk. Mail ons voor bijschrijving in het pelgrimsregister. Let op: bezinningscafe Open Slow is gesloten en geen halteplaats meer.
 • Vogelringetje Gennep: café Den Diepen (Milsbeek) is buiten het hoogseizoen op ma/di gesloten. Ze hebben bij de deur een vogelhuisje met ringetjes.
  Pelgrims die een ringetje ophalen, krijgen koffie met Christoffelvlaai of een Trippel met vier bitterballen voor €5,-. Christoffel geldt als de ‘beschermheilige’ voor reizigers.
 • Vogelringetje Mook-Middelaar: het vogelhuisje bij het Jachtslot hangt tijdelijk achter het houten kunstwerk van het slot buiten het hek dat om het slot is gezet vanwege renovatie.  Een alternatief is een ommetje naar herberg ’t Zwaantje. Bij besteding vanaf €5,- krijg je daar een kaars voor de zelf gebouwde boskapel. Bij overnachtingen op zo/di/wo/do krijgen pelgrims €10,- p.p. korting.
 • Vogelringetjes Loonsche Schuur door Mirjam Klever nummer 11Vogelringetje Heumen: bij de Zweef-inn in Malden krijg je koffie met appeltaart voor €5,25.
 • Vogelringetje Oss: bakker Ravenstein is vervallen. Ga naar Stadsherberg de Keurvorst of haal het ringetje bij boerderijterras de Loonse Schuur (Maasdijk 18, Neerloon), net voor Ravenstein (foto). Als de Keurvorst  dicht is op di/wo/do kun je terecht bij Fizie homestyling tegenover het café.
  Bij de Keurvorst krijgen pelgrims die hun ringetje ophalen het tweede kopje koffie gratis of een consumptie bij het diner.
 • Vogelringetje Druten: café/cafetaria Tabaksplant in Afferden heeft een vogelhuisje met ringetjes naast de midgetgolfbaan, tegenover het cafetaria.
  Let op: 
  De Verleiding in Deest, ná Afferden is gesloten en overgenomen door Italiaans restaurant la grande Nonna. Je kunt hier je ringetje voor Druten halen van wo t/m zo vanaf 15.00u (meer). Of probeer het buurthuis ertegenover (ook voor koffie!)
 • Vogelringetje Dijkmagazijn Beuningen : veel pelgrims missen het Dijkmagazijn Beuningen. Iets voor bolletje 1 op kaart 32 staat sinds kort een struinpaaltje met onze markering naar rechts, die brengt je bij het Dijkmagazijn. Volg dezelfde weg terug voor de struinroute (aanbevolen) of ga via de dijk naar Weurt.
 • Vogelringetje Weurt (Beuningen) : in Weurt kun je bij het ophaaladres café het Centrum ook koffie of thee krijgen. Openingstijden: donderdag tm zondag van 11.30 tot 16.00 uur. b.g.g. even aanbellen of bellen 024 6771214.
 • Nijmegen: aanbieding voor pelgrims: Foodbar de Pelgrim op de Franse Plaats, naast bierbrouwerij de Hemel (openingstijden). Aanbieding bier of biologische wijn met eigen gemaakte bitterballen €5,25. Lunchen bij de Bruijn Grote Markt: koffie met gebak €4,95.
  LET OP: Bezinningscafé Open/Slow is definitief gesloten.

Overnachtingsadressen

Wil je de meest recente lijst met B&B’s inclusief gastgezinnen? Mail ons onder vermelding van je inschrijfnummer.

 • Fout 3e editie routegids: B&B Maldenbosrand in Malden heeft per ongeluk 06 van B&B Bothalenshof. Juiste nr: 06 10 110 288.
 • Bij 4e editie routegids: Afferden, routekaart 29, Tuinhuisje Horssen bij Bergharen/Afferden is vervallen!
 • Bij 1e, 2e en 3e editie: Reichswald, routekaart 10 en 11, natuurcamping de Bruuk permanent gesloten.
 • B&B de Lavendelhoeve in Bergharen (kaart 27) is opgeheven net als hotel de Musschenberg in Beek (kaart 5).

Laatste routenieuws

 • Routekaart 3: homo-ontmoetingsplaats 
  Het strandje en de bosjes van de bovenste hoek van de Bisonbaai (routekaart 3) worden gebruikt als homo-ontmoetingsplaats. Meestal alleen bij mooi weer en na het middaguur, maar loop in een boog om het bovenste hoekje als je confrontatie met sexende mannen wil voorkomen. Wil je de plek in het geheel vermijden, ga dan bij bolletje 3 op routekaart 3 rechtsaf; je gaat dan onder het meer langs.
 • Routekaart 3: masturberende potloodventer
  Er zijn drie klachten van wandelaars die nabij bovenstaande homo-ontmoetingsplaats op het openbare wandelpad geconfronteerd werden met een masturberende potloodveter. In een soortgelijke situatie vraagt de gemeente / politie je direct 112 te bellen. Wil je later melding maken van een soortgelijke situatie, dan kun je dat doen via 0900-8844.
 • Routekaart 4: Persingen
  Bij bolletje 3 worden recent koeien geleid, wat zorgt voor modder en prikkeldraad, waar je dan onderdoor moet. Wil je dit avontuur voorkomen, ga dan bij bolletje 2 niet links de brug over, maar rechtdoor. Op de verharde weg (Koudedijk) ga je links. Rechtdoor lopen tot kruising, waar je de officiële route oppikt (rechtdoor naar voetveer).
 • Routekaart 4: Bronnenbos
  Bij bolletje 7 ga je een voetgangersbrug over naar natuurgebied het Bronnenbos en een verstild klinkerpad. Vriendelijk verzoek een eventuele hond hier aan te lijnen en je niet te ontlasten – als je echt niet anders kan, begraaf het dan netjes of bedek het onder bladeren (is trouwens overal een goed idee!).
 • Routekaart 7 en 8: winkel dicht
  Bij routekaart 7 en 8 staat een boodschappenwagentje. De kleine supermarkt is echter een dierenwinkel geworden. Tenzij je van hondenbrokken houdt of snoep/frisdrank wilt (tankstation er tegenover), doe je er goed aan je boodschappen in te slaan in Beek (5 en 6).
 • Routekaart 11 en 12: werkzaamheden Koningsvennen gereed 
  Natuurmonumenten heeft na café de Diepen omvangrijke herstelwerkzaamheden gedaan aan een oorspronkelijk moerasgebied. Bij kaart 12, bolletje 1 is de bank verdwenen!
 • Routekaart 17: koffie/thee op eco landgoed/aardenhuis
  In Malden kom je op routekaart 17 langs een interessant nieuw ecologisch landgoed: Kiemkracht64. Op zaterdagen kun je er koffie en thee drinken en wat bio boodschappen doen op de Hatertseweg 7a. Het ligt direct aan de weg en er staat een groot bord KIEMKRACHT voor de oprijlaan.
 • Routekaart 18 en 19: fraaie ‘honesty-bar’ 7 dagen per week open
  Op de routekaart 18 en 19 zie je links op de kaart ‘De Nieuwe Schatkuil’ staan. Dit is een gezellig en landelijk boerderijterras met zelfbediening (koffie/thee automaat) en grote ijskast met taart, blauwe bessen, sap. Ook tafel met chocola, eigen bessenbier en andere lokale lekkernijen. Open: april – eind nov, 08.00u-21.00u alle dagen. Zorg dat je contant geld op zak hebt! Link: http://www.denieuweschatkuil.nl/ 
 • Routekaart 24: nieuwe boerderijwinkel met koffiehoekje
  Bij de Vormer bij bolletje 4 is do/vrij/za een knus nieuw koffiehoekje in de monumentale boerderij (winkel) de Vormer. Je loopt er langs. Een aanrader ook voor wat boodschappen van streekproducten.
 • Routekaart 30 en 31: struinstranden Waal
  Bij routekaart 30 kun je na de scheepswerf in Deest niet meer de struinroute nemen. Dat kan weer vanaf het Gemaal. Houd rekening met bramen en brandnetels of een overstap bij prikkeldraad. Onder de snelwegbrug op kaart 31 kun je tussen twee paaltjes door (even zoeken). Zeer de moeite waard voor de avontuurlijke geest. In oudere edities van onze routegids staat hier een kopje koffie voor slot Doddendaal, dit is alleen voor de zondag.
 • Tip bij routekaart 32: ‘het Weurtsche Straatje’
  Bij kaart 32, bolletje 1 is het tunneltje vervangen door een struinroute die je kunt volgen tot en met Weurt. Je loopt dan o.a. via het fraaie “Weurtsche Straatje” parallel aan de dijk.  Markering en nieuwe gids worden hierop aangepast.

Teken alert

Teken vallen niet uit bomen, maar kruipen omhoog via lang gras en struiken. Wanneer je hierdoor heen loopt, is het dan ook goed je te controleren. Op de route is dat vooral in de Ooijpolder (kaart 3 en 4), de Duivelsberg (7 en 8) en het Reichswald (9 en 10). Draag beschermende kleding, zoals een lange broek of afritsbare pijpen. Of doe je broekspijpen in je sokken. Periode: april- oktober.

OV-schema

Loop de route aaneengesloten en niet in étappes: dat is ons advies! Dan kom je lekker los van je dagelijkse dingen en in het ritme van het onderweg zijn.

Wil je het toch anders doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankhlink.

Andere correcties

In de routegids staat bij routekaart 6 in het informatieblokje dat de muurschildering is gemaakt door een tiener. Dat is onjuist. De schildering werd gemaakt door buurtbewoonster Nicole Aarts.

Foto vogelringetjes Loonsche Schuur Neerloon: Mirjam Klever

Mail ons voor aanvullingen!