Laatste Routenieuws

Marjoke Schulten constellatie

Miniatuur in ons pelgrimsgetijdenboek door Marjoke Schulten

laatst gewijzigd: 10 juli 2020

 1. Laatste overnachtingsnieuws
 2. Laatste routenieuws
 3. Laatste nieuws halteplaatsen
 4. Laatste nieuws horeca
 5. Tekenalert, OV schema en overig

1. Laatste ‘slaapnieuws’

Voor de meest recente lijst B&B’s inclusief gastgezinnen (staan ​​niet in routegids of op site) mail ons met vermelding van je inschrijfnummer. Vanwege Corona zijn niet alle gastgezinnen open.

 • Routegids 1e, 2e en 3e editie: opgeheven zijn natuurcamping De Bruuk bij Reichswald (kaart 10 en 11), B&B de Lavendelhoeve in Bergharen (kaart 27) en hotel de Musschenberg in Beek (kaart 5).
 • Routegids 3e editie: B&B Maldenbosrand Malden heeft  mobiele nummer B&B Bothalenshof. Juist tel: +31 (0) 6 10 110 288.
 • Routegids 4e editie: Tuinhuisje Horssen Bergharen / Afferden (kaart 29) is opgeheven.

2. Laatste routenieuws

 • Routekaart 3: homo-ontmoetingsplaats
  Strand en struiken in de bovenhoek Bisonbaai worden gebruikt als homo-ontmoetingsplaats. Meestal alleen bij goed weer en in de middag; loop in boog om de bovenhoek als je confrontatie met seksende mannen wilt voorkomen. Liever hele plek vermijden? Ga rechts bij bolletje 3 en je loopt onder het meer langs.
 • Routekaart 3: opdringende masturberende man 
  Drie wandelaars hebben geklaagd over een masturberende man die zich opdrong op het openbare wandelpad bij bovengenoemde ontmoetingsplaats. In vergelijkbare situatie vraagt ​​de gemeente/politie je om onmiddellijk 112 te bellen. Later een soortgelijke situatie melden? Bel de politie op 0900-8844.
 • Routekaart 4: prikkeldraad voor wandelpad
  Bij bolletje 3 is het paadje naar rechts na de sloot soms afgesloten door prikkeldraad i.v.m. de overtocht van koeien. Even bukken!
 • Routekaart 4: overlast door wandelaars
  Bij bolletje 8 heeft een omwonende over wandelaars geklaagd. Vriendelijk verzoek om in het Bronnenbos een hond hier aan te lijnen en je niet te ontlasten of het resultaat in ieder geval te bedekken met aarde/bladeren (overal een goed idee).
 • Routekaart 12: werk Koningsvennen voltooid
  Route licht gewijzigd. Edities routegids 1 t/m 4 slaan bij bolletje 1 rechtsaf bij bankje. Bankje is verdwenen. Volg markering rechtdoor en aan het eind rechtsaf. Natuurmonumenten werkt hier aan herstel van een oorspronkelijk moerasgebied. 
 • Routekaart 27: het smal paadje direct na het weiland bij bolletje 9 is wegens verbouwing gesloten. Ga het eerstvolgende pad links. Volg dit tot aan de asfaltweg en ga opnieuw linksaf. Na het bord welkom in Bergharen ga rechtsaf waar je bij bolletje 10 de weg zou hebben overgestoken.
 • Routekaart 28:  Neem bij bolletje 5 op de Bredeweg i.p.v. de 1e de 3e afslag links (voorbij Camping de Morgenster en een kleine paardenwei). Dit bospad volgen zigzaggend tot na de bult. Aangekomen op de kruising ga je rechts. Op de asfaltweg, dit is einde bolletje 6, ga je opnieuw rechtsaf.
 • Routekaarten 30 en 31: struinroute bij Waalstranden
  Op routekaart 30 kun je niet langer de struinroute volgen na de scheepswerf in Deest. Dat kan weer na het ‘Gemaal’. Houd rekening met bramen en brandnetels. Onder snelwegbrug op kaart 31 kun je tussen twee paaltjes door prikkeldraad (even zoeken). Aanbevolen!
 • Tip voor routekaart 32: “het Weurtsche Straatje”
  Nieuw: bij bolletje 1 is de tunnel vervangen door een wandelroute tot aan Weurt. Je wandelt parallel aan dijk, o.a. door het prachtige “Weurtsche Straatje”. Onze markering en gids worden hierop aangepast!

3. Halteplaatsen / vogelringetjes

 • Begin- en eindpunt de Stevenskerk
  De Stevenskerk is weer gedeeltelijk open, ook voor de verkoop en registratie van de Walk of Wisdom.
  De openingstijden voor publiek zijn maandag t/m zaterdag 14.00-17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur.
  Voor de Walk of Wisdom is de kerk op dinsdag t/m vrijdag vanaf 09.00-16.00 uur en op zaterdag t/m maandag vanaf 11.00-16.00 uur bereikbaar. Als de kerk dicht is kun je aanbellen bij de witte deur, waar je tegenaan loopt als je vanuit de markt de poort doorloopt. Let op: de kerk werkt met vrijwilligers en soms wegens omstandigheden gesloten.
  Buiten de openingstijden van de Stevenskerk kun je de laatste ringetjes halen bij Lunchen bij de Bruijn en Foodbar de Pelgrim (zoals vermeld in routegids).
  Vanaf 1 juli zijn er bij Van Nature geen ringetjes meer te verkrijgen.

  Mail [email protected] om bij te worden geschreven in ons register

 • Neem je pelgrimsveter mee
  Sommige halteplaatsen vragen om je pelgrimsveter wanneer je het vogelringetje van die gemeente ophaalt.
 • Vogelringetje Mook-Middelaar: Let op: het Jachtslot is gesloten net als de Landwinkel. Achter het slot hangt een vogelhuisje aan het hek, het is even zoeken.
 • Vogelringetje Grave: Er hangt een huisje bij het klooster Bij de kapucijnen in Velp.
 • Vogelringetje Oss : Bij de Loonse Schuur hangt een jampotje. Als ‘de Keurvorst’ gesloten is, kun je naar ‘Fizie homestyling’ naast het café.
 • Vogelringetje Wijchen: Er hangt een huisje bij café de Leurse Hof in Leur, rechts van de ingang.
 • Vogelringetje Druten: In Afferden hangt bij Tabaksplant een huisje tegenover de ingang bij de midgetgolf. In Deest kun je ringetje halen bij Italiaans restaurant ‘la grande Nonna’ of in Het Dorpshuis er tegenover, maar die zijn geregeld dicht. Haal je ringetje dus bij Tabaksplant.
 • Vogelringetje Beuningen
  Veel pelgrims missen het ‘Dijkmagazijn’. Net voor bolletje 1 op kaart 32 is nu een paal met onze markering die naar het Dijkmagazijn wijst. Volg zelfde route terug voor struinroute (aanbevolen) of vervolg via dijk.
  Café het Centrum in Weurt heeft ruimere openingstijden en ook ringetjes en klompen met ringetjes bij de zij-ingang links. Dicht? Bel gewoon aan of bel +31 (0) 24 6771214.

4. Horeca en winkels

 • Routekaart 7: koffie/thee bij Annet thuis
  Vlak na bolletje 10 ligt rechts B&B d’n Hoaf. Eigenaresse Annet zet met liefde koffie of thee tegen vrijwillige bijdrage.
 • Routekaart 7 : tankstation met versnaperingen
  Op routekaart 7 kun je na bolletje 10 bij de Waldgraaf naar links voor een tankstation op het eind met eten, drinken, ijs.
 • Routekaarten 18 en 19: ‘honesty bar’ 7 dagen per week
  Op kaart 18 en 19 zie je links ‘De Schatkuil’. Dit is een gezellig boerderijterras met koffie-/theemachine en grote koelkast met taart en sap. April – november, elke dag open 08.00u – 21.00u uur. Contant betalen in kistje.
 • Routekaart 24: boerderij terras
  Na bolletje 5 op kaart 24 bij “Vormer” is een nieuw Boerderijterras en – winkel.
 • Routekaart 27: supermarkt dicht, alternatief
  De supermarkt is dicht (na bolletje 10). Maar loop even door voor de forelkwekerij met groot terras en ruime openingstijden voor koffie en snacks. Eerstvolgende adres voor boodschappen daarna in Afferden bij het tankstation links tegenover halteplaats de Tabaksplant zelfgemaakte broodjes van eigenaresse.

5. Teken ​​alert!

Teken vallen niet van bomen, maar kruipen omhoog door hoog gras en struiken. Als je hier doorheen loopt, is het daarom goed om jezelf te controleren. Op deze route is dat meestal bij de ‘Ooijpolder’ (kaart 3 en 4), de ‘Duivelsberg’ (7 en 8) en het ‘Reichswald’ (9 en 10). Draag beschermende kleding zoals een lange broek of afritsbare pijpen. Of doe je broek in je sokken.

Openbaar vervoer schema

Loop de route aaneengesloten en niet in etappes: dat is ons advies! Dan kun je je bevrijden van je dagelijkse routine en kom je in het ritme van onderweg zijn.

Als je het anders wilt doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankh :  link.

Overige correcties

In de routegids bij routekaart 6 in het informatieblok staat dat de muurschildering door een tiener is gemaakt. Dat is niet correct. Het schilderij is gemaakt door de plaatselijke inwoner Nicole Aarts.

Mail ons voor aanvullingen!