Laatste routenieuws en omleidingen

Laatste ‘slaapnieuws’

Voor de meest recente lijst B&B’s inclusief gastgezinnen (staan ​​niet in routegids of op site) mail ons met vermelding van je inschrijfnummer. Vanwege Corona zijn niet alle gastgezinnen open.

 • Routegids 1e, 2e en 3e editie: opgeheven zijn natuurcamping De Bruuk bij Reichswald (kaart 10 en 11), B&B de Lavendelhoeve in Bergharen (kaart 27) en hotel de Musschenberg in Beek (kaart 5).
 • Routegids 3e editie: B&B Maldenbosrand Malden heeft  mobiele nummer B&B Bothalenshof. Juist tel: +31 (0) 6 10 110 288.
 • Routegids 4e editie: Tuinhuisje Horssen Bergharen / Afferden (kaart 29) is opgeheven.

Routekaart 12: werk Koningsvennen voltooid, route licht gewijzigd. Edities routegids 1 t/m 4 slaan bij bolletje 1 rechtsaf bij bankje. Bankje is verdwenen. Volg markering rechtdoor en aan het eind rechtsaf. Natuurmonumenten werkt hier aan herstel van een oorspronkelijk moerasgebied. 

Routekaart 27: routewijziging i.v.m. afgesloten paadje bij bolletje 9! Markering is aangepast:

 • Ga bij bolletje 7 bij de asfaltweg rechtsaf en meteen linksaf de parkeerplaats van de kapelberg op.
 • Bij de poort van de kapelberg ga je linksaf (bezoek aanbevolen, vrij toegankelijk). Aan je rechterhand verschijnt een molen.
 • Afslag negeren tot je op de straat komt (Elzendweg). Sla rechtsaf en vervolg deze weg een paar honderd meter tot je linksaf kunt, natuurgebied de Elzend in. Vervolg route.

Routekaart 28: route door camping bij bolletje 5 is gesloten! Markering is aangepast:

 • Neem bij bolletje vijf op de Bredeweg de eerste afslag naar rechts.
 • Bij de t-splitsing linksaf (Strengstraat). Deze straat helemaal uitlopen. Aan je rechterhand grote weilanden en – gelukkig in de verte – een drukke weg.
 • Volgende t-splitsing rechts. Je komt al snel bij de vijfsprong van bolletje 8. Vervolg route.

Routekaarten 30 en 31: werkzaamheden Waalstranden bij Deest. Bij routekaart 30 stuit je na de scheepswerf in Deest op een groot zandwinningsproject (Geertjesgolf). Daarna zijn nieuwe klompenpaden aangelegd die het struinen een stuk makkelijker maken dankzij overstapmogelijkheden bij prikkeldraad.

Al net na het ‘Gemaal’, kun je door een poortje een groene dijk op. Via het weiland kom je bij de Waal. Hier rechts en struinen tot Weurt. Onder snelwegbrug op kaart 31 kun je tussen twee paaltjes door het prikkeldraad (even zoeken). Hoog water of dichte kudde koeien? Er zijn veel afsteekmogelijkheden terug naar de hoofdroute. Ga nooit door een kudde heen!

Routekaart 32: “het Weurtsche Straatje” .Voor routegidsen t/m vierde editie: bij bolletje 1 is de tunnel vervangen door een wandelroute tot aan Weurt. Je wandelt parallel aan dijk, o.a. door het prachtige “Weurtsche Straatje”. Onze markering en gids zijn in de vijfde editie hierop aangepast.

Routekaart 33: tip bij bolletje 4 (sluisbrug) om het verkeer te vermijden.

 • Direct na de sluis kun je door een hek een groene dijk op. Het hek zit met een touwtje dicht, na openen wel weer afsluiten.
 • Vervolg de dijk naar rechts. Je slingert langs het hek van de voormalige energiecentrale (steeds aan je linkerhand).
 • Aan het eind weer door een hek (zelfde soort touwtje). Ga rechts en meteen links, paadje over het gras. Rechts zie je een grote fabriekshal met cultuurspinnerij de Vasim. Hier zit een mooi nieuw café/terras.
 • Eerste afslag rechts, langs de muur met de grote dichtregel. Het terras ligt beneden aan je rechterhand. Doorlopen tot bij de brug de Oversteek. Via de trappen de brug op en route vervolgen (bolletje 8).

Aandachtspunten

Routekaart 3: homo-ontmoetingsplaats
Strand en struiken in de bovenhoek Bisonbaai worden gebruikt als homo-ontmoetingsplaats. Meestal alleen bij goed weer en in de middag; loop in boog om de bovenhoek als je confrontatie met seksende mannen wilt voorkomen. Liever hele plek vermijden? Ga rechts bij bolletje 3 en je loopt onder het meer langs.

Routekaart 3: opdringende masturberende man 
Drie wandelaars hebben geklaagd over een masturberende man die zich opdrong op het openbare wandelpad bij bovengenoemde ontmoetingsplaats. In vergelijkbare situatie vraagt ​​de gemeente/politie je om onmiddellijk 112 te bellen. Later een soortgelijke situatie melden? Bel de politie op 0900-8844.

Routekaart 4: prikkeldraad voor wandelpad
Bij bolletje 3 is het paadje naar rechts na de sloot soms afgesloten door prikkeldraad i.v.m. de overtocht van koeien. Even bukken!

Routekaart 4: overlast door wandelaars
Bij bolletje 8 heeft een omwonende over wandelaars geklaagd. Vriendelijk verzoek om in het Bronnenbos een hond hier aan te lijnen en je niet te ontlasten of het resultaat in ieder geval te bedekken met aarde/bladeren (overal een goed idee eigenlijk).

Laatse nieuws halteplaatsen / vogelringetjes

Neem je pelgrimsveter mee
Sommige halteplaatsen vragen om je pelgrimsveter bij het ophalen van een vogelringetje.

Begin- en eindpunt de Stevenskerk
De Stevenskerk is weer gedeeltelijk open, ook voor startpakketten. Voor publiek: ma t/m za 14.00-17.00 uur, zo 12.00-17.00 uur.  Voorpelgrims: di t/m vrij 09.00-16.00 uur en za t/m ma 11.00-16.00 uur.
Kerk dicht? Bel bij witte deur, waar je tegenaan loopt als je vanuit de Markt de poort doorloopt. Let op: de kerk werkt met vrijwilligers en is soms wegens omstandigheden gesloten. Haal dan de laatste ringetjes bij Lunchen bij de Bruijn of Foodbar de Pelgrim (zie routegids). Vanaf 1 juli zijn er bij Van Nature geen ringetjes meer te verkrijgen.
Mail [email protected] om met je vertrek- en aankomstdatum te worden bijgeschreven in ons deelnemersregister.

Vogelringetje Mook-Middelaar: Let op: het Jachtslot is gesloten net als de Landwinkel. Er hangt een vogelhuisje met ringetjes aan het hek bij de moestuin voor het jachtslot. 

Vogelringetje Grave: Er hangt ook een huisje bij het klooster Bij de kapucijnen in Velp.

Vogelringetje Oss: Bij de Loonse Schuur hangt een jampotje. Als ‘de Keurvorst’ gesloten is, kun je naar ‘Fizie homestyling’ naast het café.

Vogelringetje Wijchen: Er hangt een huisje bij café de Leurse Hof in Leur, rechts van de ingang.

Vogelringetje Druten: In Afferden hangt bij Tabaksplant een huisje tegenover de ingang bij de midgetgolf. In Deest kun je een ringetje halen bij Italiaans restaurant ‘la grande Nonna’ of in Het Dorpshuis er tegenover, maar die zijn geregeld dicht. Haal je ringetje dus bij Tabaksplant.

Vogelringetje Beuningen: veel pelgrims missen het mooie ‘Dijkmagazijn’. Net voor bolletje 1 op kaart 32 is nu een paal met onze markering. Ga hier naar rechts voor het Dijkmagazijn. Volg dezelfde route terug voor struinroute (aanbevolen) of vervolg via dijk (saai).

Café het Centrum in Weurt heeft ruimere openingstijden en klompen met ringetjes bij de zij-ingang links. Dicht? Bel gewoon aan of bel +31 (0) 24 6771214.

Laatste nieuws horeca

Routekaart 7: koffie/thee bij B&B d’n Hoaf
Vlak na bolletje 10 ligt rechts B&B d’n Hoaf. Eigenaresse Annet zet met liefde koffie of thee tegen vrijwillige bijdrage.

Routekaart 7 : tankstation met versnaperingen
Op routekaart 7 kun je na bolletje 10 bij de Waldgraaf naar links voor een tankstation op het eind met eten, drinken, ijs.

Routekaart 9: bakkerij terras
Als café halteplaats Niederrhein gesloten is, weten veel pelgrims Bakkerij Dercks te vinden in het centrum van Kranenburg, vlakbij de (katholieke) pelgrimskerk. Met terras en binnencafé.

Routekaarten 18 en 19: honesty bar’ 7 dagen per week
Op kaart 18 en 19 zie je links ‘De Schatkuil’. Dit is een gezellig boerderijterras met koffie-/theemachine en grote koelkast met taart en sap. April – november, elke dag open 08.00u – 21.00u uur. Contant betalen in kistje.

Routekaart 24: boerderij terras
Na bolletje 5 op kaart 24 bij “Vormer” is een nieuw Boerderijterras en – winkel.

Routekaart 27: supermarkt dicht, alternatief
De supermarkt is dicht (na bolletje 10). Maar loop even door voor de forelkwekerij met groot terras en ruime openingstijden voor koffie en snacks. Eerstvolgende adres voor boodschappen daarna in Afferden bij het tankstation links tegenover halteplaats de Tabaksplant zelfgemaakte broodjes van eigenaresse.

Routekaart 30: restaurant, café en snackbar Deest
In Deest zit restaurant Nonna en wijkcentrum het Dorpshuis. Dicht? De snackbar aan het Kerkplein is elke dag open en heeft van alles.

Routekaart 31: terras Winssen
In Winssen is nu vlakbij de dijktempel van Kortekaas (bolletje 1) een terras en restaurant: de Arend. Woensdag – Zondag vanaf 11.30u

Routekaart 32: horeca bij halteplaatsen Beuningen en Weurt
Dijkmagazijn Beuningen heeft in de zomermaanden in het weekend een pop-up terras. Café het Centrum in Weurt is nu open van woensdag t/m zondag van 12.30u tot 00.30u. Lunchkaart op terras, schuin tegenover een bijzonder beeld van Huub en Adelheid Kortekaas, de ontwerpers van ons symbool.

Routekaart 33: hip café bij brug de Oversteek
Bij bolletje 1 ligt naast de brug de Oversteek een oude fabriekshal: de Vasim. Dit is nu een cultuurspinnerij met hip café en terras. Aanrader!

Teken ​​alert! Teken vallen niet van bomen, maar kruipen omhoog door hoog gras en struiken. Als je hier doorheen loopt, is het daarom goed om jezelf te controleren. Op deze route is dat meestal bij de ‘Ooijpolder’ (kaart 3 en 4), de ‘Duivelsberg’ (7 en 8) en het ‘Reichswald’ (9 en 10). Draag beschermende kleding zoals een lange broek of afritsbare pijpen. Of doe je broek in je sokken.

Openbaar vervoer schema: loop de route aaneengesloten en niet in etappes: dat is ons advies. Dan kun je je bevrijden van je dagelijkse routine en kom je in het ritme van onderweg zijn.

Als je het anders wilt doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankh :  link. Het schema is uit 2016, updates welkom!

Overige correcties: in de routegids bij routekaart 6 in het informatieblok staat dat de muurschildering door een tiener is gemaakt. Dat is niet correct. Het schilderij is gemaakt door de plaatselijke inwoner Nicole Aarts.

Mail ons voor aanvullingen