Marjoke Schulten constellatie

Miniatuur in ons pelgrimsgetijdenboek door Marjoke Schulten

laatst gewijzigd: 26 maart 2019

Het laatste nieuws over de route, de halteplaatsen, het OV-schema, de overnachtingsadressen en andere tips.

Overnachtingsadressen

Er komen adressen bij en er vallen adressen af! Mail ons onder vermelding van je inschrijfnummer voor de complete lijst met gastgezinnen.

 • Fout 3e editie routegids: Malden bij B&B Maldenbosrand is de 06 per ongeluk die van B&B Bothalenshof. Het juiste is 06 10 110 288.
 • Nieuws bij 4e editie routegids: Afferden, routekaart 29, Tuinhuisje Horssen bij Bergharen/Afferden is vervallen!

Laatste routenieuws

 • Routekaart 1: hoogwater bij de Ooijpolder
  !LIJKT OPGELOST!
  Door de vele regen begin maart is de voetgangersbrug de Ooypoort onder de oude Waalbrug niet altijd toegankelijk. Ga in dat geval niet de brug op, maar rechtsaf naar de straat. Hier ga je links. Doorlopen en bij de eerste weg links, bij het Duits-Hollands gemaal. Volg de dijkweg tot voorbij de huizen en ga dan de eerste weg links. Deze slingerende weg vervolgen en je komt uit op de route bij het terras van Roosje (het kopje koffie op de kaart). Hier de route vervolgen.
 • Routekaart 3: homo-ontmoetingsplaats 
  Het strandje en de bosjes van de bovenste hoek van de Bisonbaai (routekaart 3) worden gebruikt als homo-ontmoetingsplaats. Meestal alleen bij mooi weer en na het middaguur, maar loop in een boog om het bovenste hoekje als je confrontatie met sexende mannen wil voorkomen. Wil je de plek in het geheel vermijden, ga dan bij bolletje 3 op routekaart 3 rechtsaf; je gaat dan onder het meer langs.
 • Routekaart 3: masturberende potloodventer
  Er zijn drie klachten van wandelaars die op het wandelpad bij de bovenstaande homo-ontmoetingsplaats geconfronteerd werden met een masturberende potloodveter. Indien je geconfronteerd wordt met een soortgelijke situatie vraagt de gemeente / politie je direct 112 te bellen. Wil je later melding maken van een soortgelijke situatie, dan kun je dat doen via 0900-8844.
 • Routekaart 7 en 8: winkel dicht
  Bij routekaart 7 en 8 staat een boodschappenwagentje. De kleine supermarkt is echter een dierenwinkel geworden. Tenzij je van hondenbrokken houdt of snoep/frisdrank wilt (tankstation er tegenover), doe je er goed aan je boodschappen in te slaan in Beek (5 en 6).
 • Routekaart 11 en 12: werkzaamheden Koningsvennen gereed 
  Natuurmonumenten heeft na café de Diepen omvangrijke herstelwerkzaamheden gedaan aan een oorspronkelijk moerasgebied. Bij kaart 12, bolletje 1 is de bank verdwenen!
 • Routekaart 30: werkzaamheden uiterwaarden 
  Bij routekaart 30 wordt in de uiterwaarden gewerkt, dit betekent dat je op sommige gedeelten niet altijd de struinroute kunt nemen, maar vaak gewoon ook wel. De situatie verandert met de week.
 • Routekaart 32: nieuwe routemogelijkheid
  Bij kaart 32, bolletje 1 is het tunneltje vervangen door een struinroute die je kunt volgen tot en met Weurt. Je loopt via het “Weurtse Straatje” parallel onder aan de dijk langs. De routemarkering en nieuwe gids worden hierop aangepast: het straatje is mooi!
  Nog voor bolletje 1 staat een paaltje met wandelmarkering  rechts, die brengt je bij het Dijkmagazijn Beuningen (vogelringetje). Je kunt daarna dezelfde weg terug voor de struinroute (aanbevolen) of verder via de dijk naar Weurt.

Halteplaatsen/vogelringetjes

 • Neem je pelgrimsveter mee
  Sommige halteplaatsen vragen naar je pelgrimsveter als je daar het vogelringetje van de gemeente ophaalt.
 • Begin-en eindpunt Stevenskerk
  Kerk dicht? Bel op Stevenskerkhof 62 en vraag naar beheerder Rens. Hij is van maandag t/m zaterdag tussen 11.00u en 16.00u meestal aanwezig en helpt je graag verder (let wel: hij is vrijwilliger en soms een dagje weg, je kunt het niet ‘eisen’!).
  Alternatief: haal je ringetje bij Foodbar de Pelgrim, Franse Plaats 1, om de hoek van de kerk. Mail ons voor bijschrijving in het pelgrimsregister. Let op: bezinningscafe Open Slow, waar je ook een ringetje kon halen, is definitief gesloten.
 • Vogelringetje Gennep: café Den Diepen (Milsbeek) is buiten het hoogseizoen op ma/di gesloten. Ze hebben bij de deur een vogelhuisje met ringetjes.
  Pelgrims die een ringetje ophalen, krijgen koffie met Christoffelvlaai of een Trippel met vier bitterballen voor €5,-. Christoffel geldt als de ‘beschermheilige’ voor reizigers.
 • Vogelringetje Mook-Middelaar: Let op: het vogelhuisje bij het schuurtje van het Jachtslot is weg! Haal je ringetje in de Landwinkel achter het slot of grabbel in het vogelhuisje dat daar hangt.
  Een gezellig alternatief is een ommetje naar herberg ’t Zwaantje. Bij besteding vanaf €5,- krijg je een kaars voor de kapel in het bos. Bij overnachtingen op zo/di/wo/do krijgen pelgrims €10,- p.p. korting.
 • Vogelringetjes Loonsche Schuur door Mirjam Klever nummer 11Vogelringetje Heumen: bij de Zweef-inn in Malden krijg je koffie met appeltaart voor €5,25.
 • Vogelringetje Oss: bakker Ravenstein is vervallen.
  Ga naar Stadsherberg de Keurvorst of haal het ringetje bij boerderijterras de Loonse Schuur (Maasdijk 18, Neerloon), net voor Ravenstein (foto). Als de Keurvorst  dicht is op di/wo/do kun je terecht bij Fizie homestyling tegenover het café.
  Bij de Keurvorst krijgen pelgrims die hun ringetje ophalen het tweede kopje koffie gratis of een consumptie bij het diner.
 • Vogelringetje Druten: café/cafetaria Tabaksplant in Afferden heeft een vogelhuisje met ringetjes naast de midgetgolfbaan, tegenover het cafetaria.
  Let op: 
  De Verleiding in Deest, ná Afferden is gesloten en overgenomen door Italiaans restaurant la grande Nonna. Je kunt hier je ringetje voor Druten halen van wo t/m zo vanaf 15.00u (meer).
 • Vogelringetje Beuningen: in Weurt kun je bij het ophaaladres café het Centrum ook koffie of thee krijgen. Openingstijden: donderdag tm zondag van 11.30 tot 16.00 uur. b.g.g. even aanbellen of bellen 024 6771214.
 • Nijmegen: aanbieding voor pelgrims: Foodbar de Pelgrim op de Franse Plaats, naast bierbrouwerij de Hemel (openingstijden). Aanbieding bier of biologische wijn met eigen gemaakte bitterballen €5,25. Bezinningscafé Open/Slow aan de Lange Hezelstraat 39, onder aan de heuvel van de kerk (openingstijden) – is sinds april 2019 gesloten.

Teken alert!

Teken vallen niet uit bomen, maar kruipen omhoog via lang gras en struiken. Wanneer je hierdoor heen loopt, is het dan ook goed je te controleren. Op de route is dat vooral in de Ooijpolder (kaart 3 en 4), de Duivelsberg (7 en 8) en het Reichswald (9 en 10). Draag beschermende kleding, zoals een lange broek of afritsbare pijpen. Of doe je broekspijpen in je sokken.

OV-schema

Loop de route aaneengesloten en niet in étappes: dat is ons advies! Dan kom je lekker los van je dagelijkse dingen en in het ritme van het onderweg zijn.

Wil je het toch anders doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankhlink.

Andere correcties

In de routegids staat bij routekaart 6 in het informatieblokje dat de muurschildering is gemaakt door een tiener. Dat is onjuist. De schildering werd gemaakt door buurtbewoonster Nicole Aarts.

Foto vogelringetjes Loonsche Schuur Neerloon: Mirjam Klever

Mail ons voor aanvullingen!