Laatste Routenieuws

Marjoke Schulten constellatie

Miniatuur in ons pelgrimsgetijdenboek door Marjoke Schulten

laatst gewijzigd: 20 februari 2020

 • Nieuws overnachtingsadressen
 • Nieuws over de route
 • Nieuws over de halteplaatsen/vogelringetjes
 • Tekenalert, OV schema en overig

Overnachtingsadressen

Voor de meest recente lijst met B & B’s inclusief gastgezinnen (deze staan ​​niet in de routegids of op de site) mail ons met vermelding van je inschrijfnummer.

 • Fout 3e editie routegids: B&B Maldenbosrand in Malden heeft per ongeluk het mobiele nummer van B&B Bothalenshof. Juist telefoonnummer: +31 (0) 6 10 110 288.
 • Bij 4e editie routegids: Afferden, routekaart 29, Tuinhuisje Horssen bij Bergharen / Afferden is opgeheven.
 • Bij 1e, 2e en 3e editie: Reichswald, routekaarten 10 en 11: natuurcamping De Bruuk is permanent gesloten. B&B de Lavendelhoeve in Bergharen (kaart 27) is opgeheven, net als hotel de Musschenberg in Beek (kaart 5).

Laatste routenieuws

 • Hoogwater Waal: aan het begin en eind van de route loop je langs de Waal. Het is daar nu hoogwater. De route is nog wel toegankelijk, maar hier en daar modderig. Mocht het water te hoog komen, loop dan via de dijk, die altijd dichtbij is.
 • Routekaart 3: homo-ontmoetingsplaats
  Het strand en de struiken van de bovenhoek van de Bisonbaai (routekaart 3) worden gebruikt als homo-ontmoetingsplaats. Meestal alleen bij goed weer en in de middag, maar loop in een boog om de bovenhoek als je confrontatie met seksende mannen wilt voorkomen. Als je de hele plek wilt vermijden, ga je rechts bij bolletje 3 op de kaart; je loopt dan onder het meer langs.
 • Routekaart 3: masturberende man die zichzelf opdringt
  Er zijn drie klachten van wandelaars die geconfronteerd werden met een masturberende man die zich opdrong op het openbare wandelpad bij de bovengenoemde ontmoetingsplaats. In een vergelijkbare situatie vraagt ​​de gemeente / politie je om onmiddellijk 112 te bellen. Als je later een soortgelijke situatie wilt melden, kun je de politie bellen op 0900-8844.
 • Routekaart 4: Nadat je de voetgangersbrug hebt overgestoken, kom je in het Bronnenbos. Lijn een eventuele hond hier graag aan en ontlast je niet, maar wacht hiermee tot de volgende halteplaats of bedek je resultaat met wat aarde of bladeren (overal een goed idee!)
 • Routekaarten 7 en 8: winkel gesloten
  Op routekaarten 7 en 8 is er een winkelwagentje. De kleine supermarkt is echter een dierenwinkel geworden. Tenzij je van hondenvoer houdt of snoep / frisdrank (bij het tegenoverliggende tankstation), kunt je beter je boodschappen in Beek kopen (5 en 6).
 • Routekaarten 11 en 12: werk Koningsvennen voltooid
  Na café De Diepen heeft Natuurmonumenten uitgebreide reparaties uitgevoerd aan een oorspronkelijk moerasgebied. Bij kaart 12, bolletje 1, is de bank verdwenen!
 • Routekaarten 18 en 19: leuke ‘honesty bar’ is 7 dagen per week geopend
  Op kaart 18 en 19 zie je links ‘De Nieuwe Schatkuil’. Dit is een gezellig en landelijk boerderijterras met zelfbediening (koffie- / theemachine) en een grote koelkast met cake, bosbessen, sap. Ook tafel met chocolade, eigen bessenbier en andere lokale lekkernijen. Open: april – eind november, dagelijks van 08.00 – 21.00 uur. Zorg dat je contant geld bij je hebt! Link: http://www.denieuweschatkuil.nl/ 
 • Routekaarten 30 en 31: struinroute bij Waalstranden
  Op routekaart 30 kun je niet langer de wandelroute volgen na de scheepswerf (‘scheepswerf’) in Deest. Dat kan weer na het ‘Gemaal’. Houd rekening met bramen en brandnetels, of stap over prikkeldraad. Onder de snelwegbrug op kaart 31 kun je tussen twee paaltjes door het prikkeldraad (even zoeken). Zeker de moeite waard voor een avontuurlijke geest.
 • Tip voor routekaart 32: “het Weurtsche Straatje”
  Op kaart 32, bolletje 1, is de tunnel vervangen door een wandelroute die je helemaal naar Weurt kunt volgen. Je wandelt dan onder andere door het prachtige “Weurtsche Straatje” parallel aan de dijk. Markering en nieuwe gids worden dienovereenkomstig aangepast!

Halteplaatsen / vogelringetjes

 • Neem je pelgrimsveter mee
  Sommige halteplaatsen vragen om je pelgrimsveter wanneer je het vogelringetje van die gemeente ophaalt.
 • Begin- en eindpunt Stevenskerkkerk
  Gesloten? Bel aan bij  Stevenskerkhof 62 en vraag om beheerder Rens. Hij is meestal aanwezig van maandag tot zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur en helpt je graag verder (let op: hij is een vrijwilliger en soms een dag weg, je kunt het niet ‘eisen’).
  Alternatief: haal je ringetje bij Foodbar de Pelgrim, Franse Plaats 1, om de hoek van de kerk of bij Lunchen bij de Bruijn, om de hoek op de Grote Markt. Mail ons voor registratie in het pelgrimsregister. Let op: Open Slow café, waar je eerst een ringetje kon krijgen, is definitief gesloten.
 • Vogelringetje Gennep: café Den Diepen (Milsbeek) is gesloten op maandag / dinsdag buiten het hoogseizoen. Ze hebben een vogelhuisje met ringetjes aan de deur. Pelgrims die een ringetje ophalen, krijgen koffie met ‘Christoffelvlaai’ of een Trippel met vier Nederlandse ‘bitterballen’ voor € 5. Christoffel is de “patroonheilige” voor reizigers.
 • Vogelringetje Mook-Middelaar: Let op: het Jachtslot is gesloten net als de Landwinkel. Er hangt  een vogelhuisje aan het hek bij een groot houten kunstwerk. Een gezellig alternatief is een omweg naar herberg ‘Het Zwaantje’. Als je € 5 of meer uitgeeft, ontvang je een kaars voor de kapel in het bos. Voor overnachtingen op zo / di / wo / do ontvangen pelgrims € 10 korting per persoon.
 • Vogelringetjes Loonsche Schuur door Mirjam Klever nummer 11Vogelringetje Heumen: bij de ‘Zweef-inn’ in Malden kun je koffie met appeltaart krijgen voor € 5,25.
 • Vogelringetje Oss : Bakkerij Ravenstein
  heeft geen ringetjes meer. Ga naar ‘Stadsherberg de Keurvorst’ of de ‘ Loonse Schuur ‘ (Maasdijk 18, Neerloon), net voor Ravenstein (foto). Als ‘de Keurvorst’ gesloten is op di / wo / do kun je naar ‘Fizie homestyling’ gaan tegenover het café.
  Bij ‘de Keurvorst’ krijgen pelgrims die hun ringetje ophalen het tweede kopje koffie gratis of een drankje bij hun diner.
 • Vogelringetje Druten : café / cafetaria Tabaksplant in Afferden heeft een vogelhuisje met ringetjes naast de minigolfbaan, tegenover de cafetaria.
  Opmerking:  ‘De verleiding’ in Deest, naar Afferden. is gesloten en overgenomen door het Italiaanse restaurant ‘la grande Nonna’. Je kunt je ringetje voor Druten hier krijgen van wo tot zo vanaf 15.00 uur ( meer ).
 • Vogelringetje ‘Dijkmagazijn’ Beuningen
  Veel pelgrims missen het Beuningense ‘Dijkmagazijn’. Net voor bolletje 1 op kaart 32 is onlangs een paal met onze markering geplaatst, dat je naar het Dijkmagazijn brengt. Volg dezelfde route terug voor de struinroute (aanbevolen) of ga via de dijk naar Weurt.
 • Vogelringetje Weurt (Beuningen): in Weurt kun je ook koffie of thee krijgen bij de pleisterplaats ‘café het Centrum’. Openingstijden: donderdag tot zondag van 11.30 uur tot 16.00 uur. Niemand daar? Bel gewoon aan of bel +31 (0) 24 6771214.
 • Nijmegen: aanbod voor pelgrims : Foodbar ‘de Pelgrim’ op Franse Plaats, naast bierbrouwerij ‘De Hemel’ ( openingstijden ). Aanbieding: bier of biologische wijn met zelfgemaakte Nederlandse bitterballen € 5,25. Bij Lunchen bij de Bruijn op de Grote Markt, om de hoek van de Stevenskerk koffie met gebak voor €4,95.
  LET OP : Het Open / Slow café aan de Lange Hezelstraat 39 is voorgoed gesloten.

Teken ​​alert!

Teken vallen niet van bomen, maar kruipen omhoog door hoog gras en struiken. Als je hier doorheen loopt, is het daarom goed om jezelf te controleren. Op deze route is dat meestal bij de ‘Ooijpolder’ (kaart 3 en 4), de ‘Duivelsberg’ (7 en 8) en het ‘Reichswald’ (9 en 10). Draag beschermende kleding zoals een lange broek of afritsbare benen. Of doe je broek in je sokken.

Openbaar vervoer schema

Loop de route aaneengesloten en niet in etappes: dat is ons advies! Dan kun je je bevrijden van je dagelijkse routine en kom je in het ritme van onderweg zijn.

Als je het anders wilt doen, kijk dan hier voor het OV-schema van Patricia Akkermans van D’ankh :  link.

Overige correcties

In de routegids bij routekaart 6 in het informatieblok staat dat de muurschildering door een tiener is gemaakt. Dat is niet correct. Het schilderij is gemaakt door de plaatselijke inwoner Nicole Aarts.

Foto jampotje ‘Loonsche Schuur’ Neerloon: Mirjam Klever

Mail ons voor aanvullingen!