Welk gebaar kan de wereld redden?
Het idee van de route ontstond in 2008 n.a.v. een bachelorscriptie Rituele Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Professor Ronald L Grimes daagde zijn studenten uit een ritueel te bedenken ‘dat de wereld kon redden’. Zijn bedoeling was speels, maar Damiaan Messing nam de uitdaging serieus en zocht op basis van het werk van Grimes naar rituele mogelijkheden. Als casestudy gebruikte hij de missie van milieubeweging de Kleine Aarde om mensen te inspireren tot een duurzame levensstijl.
Earth Pilgrimages
Hieruit volgde de opzet voor de Earth Pilgrimages, een pelgrimstocht die je zou lopen als uiting van een persoonlijk voornemen tot een duurzame levensstijl (“walk the talk”). Een route naar de meest duurzame stad van een continent, culminerend in een Earth Landmark: een soort kathedraal, maar los van een religie, door de beste architecten van de wereld ontworpen als eerbetoon aan het leven op aarde. Hoewel Damiaan samen met zijn broer Martijn het idee serieus onderzocht, bleek de uitvoering te hoog gegrepen.
Walk of Wisdom
In 2010 kwam het idee buiten het kader van de Kleine Aarde terug, dit keer meer beschouwend en zonder de opzet om mensen te veranderen. De naam werd Walk of Wisdom en het idee van een wereldwijde route werd nu klein begonnen, op een pioniersroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Samen met Manja Bente en de kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas werd een stichting opgericht die van 2011 tot 2015 het plan uitwerkte tot de huidige vorm.
Lees hier de Engelstalige bachelorscriptie of de Nederlandstalige samenvatting. Lees hier het ritueel ontwerp voor de Earth Pilgrimages en hier voor de pioniersfase_Walk_of_Wisdom.