Op zoek naar wijsheid op de Walk of Wisdom (1): Hubert Bruls

,
Klaas Drupsteen van Omroep Gelderland

Door Klaas Drupsteen

Wanneer ben je wijs? Hoe word je het en wat heb je er eigenlijk aan? In het tv-programma ‘Op Weg naar Wijsheid’ van Omroep Gelderland ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op die vragen.

In negen etappes heb ik de Walk of Wisdom gelopen en elke keer wandelde er een bekende Gelderlander met hem mee. Met hen sprak ik over hun leven en werk, de manier waarop ze zich ontwikkeld hebben en de wijsheid die ze in de loop der jaren hebben vergaard.

In de eerste aflevering, die op 10 januari is uitgezonden, was mijn gast Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls

‘Bruls vertelde dat wijsheid het leven zoet maakt en perspectief biedt. Zonder dát en zonder hoop kun je eigenlijk niet leven. Daarom is het vergaren van wijsheid belangrijk en dat kan alleen door ervaring op te doen. Kennis is volgens Bruls maar weinig waard als het niet doorleefd is.

Elke week leg ik aan mijn gast een wijze tekst voor. Die van Bruls kwam uit de bijbel:

Zie wijsheid als de honing voor je leven. Als je wijsheid vindt, heb je een toekomst, je hoop gaat niet verloren
(Spreuken 24:14)

Het was een voorrecht om met Hubert Bruls te kunnen wandelen en converseren op de Walk of Wisdom, waar we ondanks de boeiende gesprekken af en toe stilvielen door de schoonheid van het landschap.

Op weg naar wijsheid wordt elke zondagavond uitgezonden op TV Gelderland. De eerste uitzending is steeds om 17.20 uur en daarna is er elk uur een herhaling. Het programma is ook terug te kijken via deze link