Op weg naar wijsheid op de Walk of Wisdom (4): Tjitske Jansen

,

Door Klaas Drupsteen

Wanneer ben je wijs? Hoe word je het en wat heb je er eigenlijk aan? In het tv-programma ‘Op Weg naar Wijsheid’ van Omroep Gelderland ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op die vragen.

In negen etappes heb ik de Walk of Wisdom gelopen en elke keer wandelde er een bekende Gelderlander met me mee. Met hen sprak ik over hun leven en werk, de manier waarop ze zich ontwikkeld hebben en de wijsheid die ze in de loop der jaren hebben vergaard.

In de vierde aflevering, die op 31 januari is uitgezonden, is dichteres en schrijfster Tjitske Jansen te gast. ,,Als kunstenaar sta je stil bij waar veel mensen aan voorbij gaan”, zeg zij.

Volgens haar zijn we altijd maar druk met wat geweest is of nog moet komen. Te weinig in het nu en dat is jammer, want we zijn human beings, geen human doings.

Tjitske denkt dat schrijven haar wijzer maakt omdat het een middel is om onaangepast te durven zijn, oorspronkelijk te blijven en zo oprecht mogelijk te zijn. Dat is voor haar een vorm van wijsheid. Ze probeert steeds liefdevoller te worden. Een zegen voor wie haar ontmoet.

‘Op weg naar wijsheid’ is te bekijken op de site van Omroep Gelderland