Op te richten pelgrimshuis te Mook zoekt vrijwilligers

Een van onze vrijwilligers – Ryon Groenen – wil graag een pelgrimshuis beginnen in Mook en zoekt hiervoor vrijwilligers. Lees hier de toelichting die Marjolein Pieks in overleg met haar schreef.

De route van de Walk of Wisdom loopt pal langs het Maasdorp dat gelegen is in Noord Limburg aan de voet van de Mookerheide. Al hier biedt Ryon pelgrims van de Walk of Wisdom een slaapplek aan in haar huis te Mook.   

Ryon is een  gastvrouw. Ze maakt voor haar vele wandelgasten een kamer en ontbijt klaar. Pelgrims  geven haar een vrijwillige bijdrage en schrijven in een gastenboek.  Ryon besloot twee jaar geleden om in Mook een pelgrimshuis op te richten. Om meerdere pelgrims een eenvoudige slaap plek te kunnen geven.  Zodoende ging Ryon op zoek naar een andere en wat grotere locatie voor de pelgrims die ze met hart en ziel te kunnen ontvangen.  Om het initiatief te kunnen realiseren, hoopt Ryon op  trouwe vrijwilligers die affectie hebben met pelgrimeren.  

Het pelgrimshuis moet zowel onderdak bieden aan individuele wandelaars als aan groepen.  Ryon houdt ervan om mensen van hart tot hart te ontmoeten. Van toekomstige vrijwilligers, verlangt ze dat ze net als zij affiniteit hebben met pelgrimeren.  Zelf was Ryon enkele jaren geleden in Spanje vrijwilliger bij een pelgrimsaccomodatie. Ze verrichtte er schoonmaakwerk, ze kookte voor de gasten, maakte ontbijt en ontving pelgrims . Van haar vrijwilligers verwacht Ryon dezelfde werkzaamheden die onderling verdeeld kunnen worden. Vrijwilligers hoeven geen alleskunners te zijn. Een naam voor het pelgrimshuis heeft Ryon nog niet. De locatie is nog niet bekend. 

Ryon pelgrimeerde in een aantal landen. Helaas kan ze door een blessure nog niet beginnen aan de Walk of Wisdom. Evengoed ziet ze haar gastvrouwschap in Mook als de inkeer waartoe de eigentijdse pelgrimstocht van de Walk of Wisdom uitnodigt. Het Mookse pelgrimshuis van Ryon beschikt over mogelijkheden tot bezinning en rust al is er ook volop ruimte om te kletsen en te luisteren. Er zijn dekens maar gasten dienen zelf een slaapzak mee te nemen. De opzet is minimalistisch en sober. Ryon betoogt dat minimalisme bij pelgrimeren hoort als waardering voor het kleine. Het is niet de bedoeling dat het pelgrimshuis een hotel is of daarop lijkt. Overnachten blijft  op basis van een vrijwillige donatie. Vrijwilligers maken deze accommodatie mogelijk.  

Ryon is een trouwe vrijwiliger bij de Walk of Wisdom die in 2015 werd opgericht door pioniers Damiaan Messing en Manja Bente. Ze knoopt onder meer de pelgrimsveters waar (de al meer dan 4000) wandelaars hun ‘vogelringetjes’ aan bevestigen. De pelgrimsroute van de Walk of Wisdom voert in 136 kilometer rondom Nijmegen langs bossen, velden, polders, beekjes en dijklandschap en nodigt wandelaars uit om te bezinnen. Even geen telefoon, geen internet of luidruchtige en lange gesprekken maar een tocht die de drukke en snelle westerse wereld eventjes uit zet.  

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of meer informatie over de plannen van Ryon of de Walk of Wisdom? Bel of mail Ryon voor een afspraak…. [email protected] 

De initiatiefneemster van het Mookse pelgrimshuis.
Samen met de vrijwilligers kunnen we dit  realiseren.  
Pelgrimsgroet Ryon 

Foto’s: Walk of Wisdom, Mookerheide, Heidy Verbeet