Op het lijf geschreven: een herinnering aan wat je hebt beleefd

,

Mensen willen een herinnering van wat ze hebben beleefd op hun tocht. Tegenwoordig zijn het vooral foto’s en filmpjes, maar het kunnen ook kleine dingetjes zijn bijvoorbeeld een steentje, een beeldje of een veertje. Mensen willen graag vasthouden wat ze hebben meegemaakt om af en toe even terug te keren naar het verleden.

Het verbaasde en verwonderde me toen de eerste foto van een tattoo van de Walk of Wisdom binnenkwam. Een pelgrim had de vorm van de route van de Walk of Wisdom als een rozenkrans op haar enkel laten tatoeëren. Een herinnering aan haar net overleden, gelovige moeder én haar pelgrimstocht. Tatoeages komen tegenwoordig veel voor, maar wat me ontroerde was dat iemand de Walk of Wisdom zo belangrijk vond om het voor heel haar leven op haar lichaam te willen hebben. Daarna volgde er nog meer tatoeages: het beeld van ons pelgrimsymbool op een kuit. Iemand ontmoette zelfs een pelgrim die het symbool in haar hals had laten tatoeëren! Het was ook voor de ontwerpers van ons symbool Huub en Adelheid Kortekaas een fijne verrassing.

Nu zat ik laatst naar een documentaire te kijken. Het ging over de stad Amsterdam en wat ik niet wist was dat Amsterdam vroeger een pelgrimstad was. Pelgrims gingen op pad ter boetedoening naar een plek waar een mirakel met hostie was gebeurd. Bij terugkomst moesten ze dan wel een bewijs hebben dat ze de pelgrimstocht hadden gelopen. Dat deden ze onder andere door een tatoeage te zetten. Immers, een document kon je kwijtraken, maar op het lichaam was het een bewijs voor altijd. Zo gek is het dus eigenlijk niet dat een pelgrim een tatoeage laat zetten. Er zijn natuurlijk meer manieren om een herinnering te bewaren. Ik ben benieuwd of er pelgrims zijn die ook een bijzonder aandenken van de Walk of Wisdom hebben en dat met ons willen delen.

Manja Bente, co-coördinator Walk of Wisdom ([email protected] )