Op camping tijdens de Fiets en Wandelbeurs – verslag

,

Afgelopen februari stonden we weer op de jaarlijkse fiets en wandelbeurs in Utrecht. Op een speciaal pelgrimsplein, gesponsord door de organisatie. Een verslag door Manja, mede coördinator van onze route.

Fiets en wandelbeurs
Foto: Fiets en wandelbeurs door Stephan de Goede

Ik denk dat we in 2016 voor het eerst op de fiets en wandelbeurs in Utrecht stonden. We wisten nog niet wat het betekende om op zo’n grote beurs te staan. We waren dan ook een beetje overdonderd door de enorme hal en de duizenden mensen. We hadden flink betaald voor een standplaats. Gelukkig werden we geïnformeerd dat dit eigenlijk helemaal niet nodig was…  

Het bijzondere van deze beurs is namelijk dat de organistie een speciaal ‘pelgrimsplein’ sponsort. Initiatieven zoals die van ons kunnen hier een gratis plekje krijgen en zelfs ook gratis koffie en thee. De organisatie wil op deze manier allerlei publiek naar de beurs krijgen en niet alleen commerciële standhouders. Een twinkeling naar de wandelaar en pelgrim dus. Volgens mij is dat gelukt. Een mooi voorbeeld hoe je door iets te schenken een deur opent en er iets moois ontstaat.

Fiets en wandelbeurs

De coördinatie van het pelgrimsplein is in handen van het Jacobs Genootschap. Eén van hun vrijwilligers – Wobien Doyer – is de ‘moeder van het plein.’ Zij zorgt al jaren voor al het regelwerk rond de standplaatsen, aankleding, toegangsbandjes, vrijwilligers voor de koffie en thee, etc. Dit jaar helaas voor de laatste keer. Ze verdient een lintje voor al haar inspanning!

Van Japan tot Friesland

Er staan op het pelgrimsplein allerlei deelnemers, van het Jacobspaad in Friesland tot de 88 Shikoku tempel pelgrimage in Japan. De standjes worden bemensd door vrijwilligers die daar zo enthousiast over zijn dat ze voorlichting willen geven over deze bijzondere tochten. Anderen hebben net als wij een eigen pelgrimstocht ontwikkeld en willen daar bezoekers mee inspireren.

Verrassing

Ik vind het altijd heel bijzonder wat er zo allemaal langs komt aan je tafel. Vaak ook pelgrims die onze tocht al gelopen hebben en dat enthousiast komen vertellen. Deze keer was er iemand die vol trots haar tatoeage liet zien: dwars op haar onderarm. Met de contouren van ons symbool Pelgrim en daaronder de Walk of Wisdom in sierlijke letters. Ze is niet de eerste met een tatoeage van ons symbool, maar het ontroerde me wel dat de route zo’n indruk op haar had gemaakt. Het symbool draagt ze nu definitief op haar arm mee!

Camping

Ondertussen komen we al 8 jaar op deze beurs. Mij geeft het een gevoel alsof we naar een camping gaan. Iedereen zijn koffertje mee met wat spulletjes, de tafel inruimen en een rondje om iedereen weer te begroeten. Iemand zei het is een soort familie en misschien is dat wel zo. Mensen die iets goeds willen doen en betekenis willen geven.

Bedankt iedereen die het de moeite waard vond om stil te staan bij ons kraampje, hun verhalen vertelden en interesse toonden in onze route! 

En natuurlijk Bedankt Wobien Doyer voor al je goede zorgen!

Meer over de Fiets en Wandelbeurs

Het thema van de Fiets en Wandelbeurs dit jaar was Polen. Kijk hier voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs.

Kijk hier voor meer informatie over ons symbool Pelgrim, door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas: “ieder mens is een unieke zaailing van Moeder Aarde.’