Onze kanjers van het pelgrimsbureau
Samen verstuurden ze duizenden startpakketten voor pelgrims van de Walk of Wisdom: Tineke Hendriks en Salima Schipper. De vrijwilligers van ons pelgrimsbureau. We kunnen het ze niet vaak genoeg zeggen en daarom doen we het graag ook in het openbaar: jullie zijn kanjers!
Salima verstuurt meestal de startpakketten die worden aangevraagd in het weekend. Tineke doet die van door de week. Tineke beantwoordt ook alle vragen die binnenkomen via [email protected].
Vrolijke vrijwilligers
De Walk of Wisdom krijgt geen subsidie en kan niet bestaan zonder donaties voor de startpakketten en de inzet van vrijwilligers. Als vrijwilligers van het pelgrimsbureau zijn Tineke en Salima dienstbaar aan een vitale taak binnen de stichting: zonder hen kan geen pelgrim op pad. Beide vrijwilligers zijn vrolijk en actief. Ze vinden het fijn om iets bij te dragen aan de samenleving.
Maar waarom de Walk of Wisdom en het pelgrimsbureau?
Tineke: “Met pensioen en dan niks meer doen? Nee, dat zou ik nooit kunnen. Aan het begin van de Coronaperiode las ik de vacature voor “het pelgrimsbureau” van de Walk of Wisdom. Alleen die naam al prikkelde mij. Ik volgde Wendy op, wat me een hele klus leek. Maar het bleek ontzettend leuk en precies bij mij te passen. Ik hou van administratieve orde (zorgen dat de pakketjes verstuurd worden) en ook van het contact met de pelgrims (allerlei mails met vragen beantwoorden). Een afwisselende en boeiende vrijwilligersjob dus.
Alleen…….ik had zelf de Walk of Wisdom nog niet gelopen. Dat voelde toch wel als een gemis. Aan het eind van deze zomer ben ik er toch echt aan begonnen, met mijn beste vriendin Anja. Iedere donderdag een stuk van de route. En wat is het mooi! En wat genieten we ervan. We zijn er bijna aan verslaafd geraakt en de route is nu ook echt “van ons” geworden. Nog één etappe te gaan en we bezinnen ons al op wat we daarna zullen gaan doen.
Ik ben er trots op om aan de mooie Walk of Wisdom mijn bijdrage te mogen leveren. Een prachtige pelgrimstocht, en een mooie club mensen. Geluk dicht bij huis.”
Salima: “….Mijn eerste contact met de Walk of Wisdom was met een opruimactie van de Waalstranden. Ik vond dit een geweldig initiatief met betrokken mensen.
Kort daarop besloot ik de WoW te gaan lopen: wat een heerlijke wandeltocht door verrassende natuurgebieden!
Een bijzondere ervaring voor mij om nieuwe plekken te ontdekken, terwijl ik al zolang in de regio Nijmegen woon.
Toen ik in het wijkkrantje van Nijmegen Oost een oproep zag staan van de WoW voor vrijwilligers, was de stap om contact op te nemen snel gemaakt.
Ik had verwacht dat ik voorraad zou helpen aanvullen; pakketjes maken, veters knopen, dat soort dingen.
Maar Manja had iets heel anders voor me in gedachten: een paar dagen per week inschrijvingen voor startpakketjes regelen om de drukte wat te verdelen.
Dus ben ik het pelgrimsbureau ingerold en neem die rol nog steeds graag op me.
Het is een fijn gevoel iets bij te kunnen dragen aan een mooi initiatief; opgezet en gedragen door prachtige mensen.“
Binnenste buiten dansen
Leuk om te melden: Salima is ook DJ bij Swing je vrij in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dansen in een relaxte sfeer tot 00.00u. Aanbevolen! Meer: link.
En Tineke is trotse moeder van een wel heel bijzondere natuurliefhebber: Jochem Kühnen. Deze stadsvogeladviseur toverde in een paar jaar een bescheiden tuin van 7 bij 9 meter om tot misschien wel “een van de soortenrijkste stukjes Nederland” (Volkskrant). Door te kiezen voor wilde planten die ook in de omgeving voorkomen en minimaal te tuinieren, ontstond een oase aan biodiversiteit. Hij telde inmiddels meer dan 2.150 verschillende soorten aan planten en dieren, waaronder de zwartbronzen houtmetselbij, de raaf en de grote stekelwapenvlieg. Hij was onlangs bij Binnenstebuiten: link. Uit het Volkskrant artikel delen we hieronder vijf van zijn tips.
Tips van Jochem Kühnen voor een soortenrijke tuin.
1. Maak een vijvertje. Binnen de kortste keren weten enorm veel soorten dat watertje te vinden. Ofwel om in te leven, ofwel om er te drinken of te foerageren. Doe geen vissen in het vijvertje, want vissen eten zowat alles op en maken het water troebel.
2. Plant wilde, inheemse planten in de tuin. Te koop bij kwekerijen voor wilde planten. Of laat gewoon eens wat groeien dat spontaan is verschenen.
3. Maak eerst een paar wandelingen in de omgeving om te zien welke planten er van nature bloeien, in bermen bijvoorbeeld. Die soorten passen dan meestal ook goed in de tuin.
4. Dood hout in de tuin is altijd goed. Bijvoorbeeld voor nestplekken van bijen, kevers en andere dieren.
5. Gebruik geen potgrond of tuinaarde. Dat bevat vaak turf uit vernietigde veengebieden en is niet nodig voor een soortenrijke tuin. Veel wilde planten gedijen juist als de grond niet is verrijkt.
Ook contact met Tineke en Salima?
Schrijf je in als pelgrim! Link.