Ontmoeting met de heilige Anna – verslag pelgrim Susanne Rasing


Inzending getijdenboek: Pelgrims kunnen een bijdrage leveren, gekoppeld aan een van de 34 routekaarten. Een selectie hiervan wordt gebundeld tot een nieuw pelgrimsgetijdenboek. Lees meer hier.

Pelgrim Susanne Rasing deelde haar gedachtes met ons, passend bij routekaart 27, Hernen – Bergharen.

Zo gezegd zo gedaan: Hup, linker been voor rechterbeen, een keer lekker diep ademhalen. Heerlijk. Ik voel me echt een globetrotter. Met je rugzak op je rug, in je t shirt, zon op je body. Ik voel dat de binnenkant van mijn borstkas meer ruimte heeft. Dit ervaar ik steeds als ik aan de wandel ben met mijn rugzak. Ik voel dat ik met deze gedachte een glimlach op mijn gezicht krijg. En ik loop verder.
Flauwe bocht naar rechts en dan weer rechtdoor. Ik blijf staan. Nee maar. Deze kerk staat er mooi statig bij. Wat sierlijk. Zo mooi tussen de bomen. Ik kijk weer op mijn kaart en zie dat ik ook die kant op moet volgens de route. Mooi, die kerk moet ik zien. Ik voel me er zo toe aangetrokken.

En daar sta ik, voor de hoofdingang van de kerk. Ik voel me onderdanig, onder de indruk van de sereniteit van het gebouw. Wat heeft deze kerk toch dat het zo anders is dan al de andere kerken die ik gezien? Ik loop naar binnen, richting het Mariabeeld. Nee, het is Maria niet. Het is Anna. Anna? O, de moeder van Maria. En ik zak neer op een bankje. Leun met mijn rug tegen de muur. Vol verwondering.

In stilte staar ik voor mij uit. Mijn gedachte gaat terug naar Santiago de Compostella, naar mijn veter met het duivenringetje waar mijn startnummer in gegraveerd staat. Deze heb ik laten zegenen aan de vrouwenkant van de kathedraal. Als je aan mij vraagt waarom ik dat toen zo deed, kan ik je er geen antwoord op geven. Heb gehoor gegeven aan mijn intuïtie. Op dat moment heb ik mogen ervaren, zittend met mijn benen opgetrokken, mijn ogen dicht: zulk mooi wit helder licht in en om mij heen. Ik doe mijn ogen open. Waar ik tegen aan kijk, ziet er gewoon uit als altijd. Ik doe mijn ogen weer dicht. Daar is het weer, helder wit licht in en om mij heen. Dus dit is de reden dat ik van de route ben afgeweken, een ontmoeting met de Heilige Anna. Alles valt samen en lijkt met elkaar verbonden.