Ons nieuwe getijdenboek is uit! (eerste hoofdstuk)
Het eerste hoofdstuk van Op weg naar wijsheid – ons nieuwe getijdenboek – is uit. Het verscheen als e-boek (pdf) en bevat 88 pagina’s verslagen van (gast)pelgrims, poëzie en kunst.
Je kunt het downloaden voor €9,99. Van de opbrengst financieren we de volgende hoofdstukken en het papieren boek. Meer.
Gebaar om de wereld te redden
Op een golf van warme belangstelling werd het e-boek zaterdag 3 september in ons begin- eindpunt de Nijmeegse Stevenskerk gepresenteerd.
Het boek is net als onze pelgrimsroute een middel om uit te dragen dat we als mensen ten diepste met elkaar en de natuur verbonden zijn. Dat bewustzijn is een bron van betekenis en inspiratie om vanuit te handelen.
Is dat bewustzijn van verbondenheid ook een kompas voor de menselijke soort als geheel: de homo sapiens – de “verstandige, wijze mens”? Verdienen we die titel eigenlijk?!
De goede boodschap van het leven zelf
Volgens de pionier van de Walk of Wisdom – Damiaan Messing – moet de mens die titel van homo sapiens nog verdienen. Geschokt door wat we elkaar en de planeet aandoen, is hij al meer dan dertig jaar op zoek naar een nieuw, groot verhaal dat mensen kan inspireren tot meer liefde voor elkaar en voor de planeet. In zijn zoektocht stuitte hij daarvoor op een belangrijke kandidaat: het grote verhaal van het leven zelf. Een pelgrimage van 3,5 miljard jaar over de aarde, uitwaaierend in een biljoen aan vormen en soorten.
“Mijn eigen spiritueel ontwaken is vreemd genoeg mede begonnen bij een van de grootste atheïsten van deze tijd: Richard Dawkins. Deze evolutiebioloog schreef een schitterend boek: het verhaal van onze voorouder. Hierin vertelt hij het verhaal van de evolutie eens niet van het begin van het leven tot nu, culminerend in de mensheid. Die versie van het verhaal leidt volgens Dawkins tot narcisme. Alsof de hele evolutie alleen maar draait om de mens.
Dawkins vertelt het verhaal juist andersom: vanuit de mensheid naar het allereerste begin. Een pelgrimstocht naar de gezamenlijke voorouder van héél het leven. In deze evolutie-achterwaarts blijkt dat we op de schouders van reuzen staan. Niet enkel de genieën uit de menselijke geschiedenis, maar ook en vooral het genie van het leven zelf. Het leven dat onafhankelijk van de mens op talrijke momenten schitterende ontdekkingen deed, van de kunst van het vliegen, tot het zien, van het onderwater ademen tot de fotosynthese en de spijsvertering.”
“Dawkins wordt verweten dat hij het leven reduceert tot het niveau van de genen. Voor mij doet dat helemaal niets af aan het wonder dat het leven is. Voor de korte tijd van ons bestaan dragen we dat wonder verder door de tijd en ruimte. Door middel van onze kinderen, onze ideeën of door het werk dat we doen voor organisaties die van die ideeën een vorm zijn. Totdat ook wij mensen uitgestorven zijn zoals het overgrote deel van de soorten. Het leven, echter, gaat door. In nieuwe vormen, in nieuwe gedaanten. “
Damiaan vond dit zo’n mooi verhaal dat hij ooit overwoog om ‘evangelist van het leven ‘ te worden. Het was voor zijn gevoel een nieuw, groot verhaal dat mensen bij elkaar kon brengen en in verbinding met het ecosysteem van de wereld. Toen hij echter leerde hoeveel bloed er in de geschiedenis is gevloeid vanuit bezieling voor grote verhalen, haakte hij af. Uiteindelijk heeft hij met Manja Bente en de hulp van vele anderen de Walk of Wisdom ontwikkeld.
“Voor verbondenheid heb je eerst vrijheid nodig”
Damiaan: “De kracht van het moderne pelgrimeren ligt in het uitgangspunt van vrijheid. Pelgrims die vandaag de dag lopen over oude religieuze paden of nieuwe trails, roemen allemaal de eenvoud en verbondenheid van het onderweg zijn. Het complexe bestaan wordt teruggebracht tot de planning van een dagmars: eten, drinken, slapen. Je lijf. Onder het stof van de wandeling vallen verschillen in status weg en iedereen deelt dezelfde horizon, ongeacht geloof of afkomst. Het creëert een cultuur van elkaar helpen en respect voor ieders ruimte.
Dat is het grote verhaal dat we met de Walk of Wisdom uit willen dragen, gekoppeld aan moderne waarden als zorg voor de Aarde. Waar de grote verhalen uit de geschiedenis beginnen vanuit een grote, verbindende Waarheid die voor iedereen zou gelden, vertrekt het moderne pelgrimeren juist vanuit de persoonlijke vrijheid die door iedereen anders wordt ingevuld. Eerst de vrijheid, dan de verbondenheid. Andersom leidt tot dwang en bloedvergieten.”
Lied om de wereld te redden
Troubadour Mark Schilders sloot hier vervolgens op aan. Verbouwereerd vertelde hij dat hij was gevraagd om een lied te schrijven ‘dat de wereld moest redden. ‘ “Alsof ik een pauze-nummer ben. Een leuk, romantisch gebaar waarvan iedereen weet dat het toch niet kan. Maar fuck, ik gelóóf juist dat je met een lied de wereld kunt redden. Sterker nog, toen ik aan het lied begon, zat ik er doorheen. Ik was lichamelijk moe en geestelijk uitgeteld. Maar al schrijvende kwam mijn goede zin terug. Kreeg ik weer lol in het leven. En ik besefte: ja, met dit lied kan ik de wereld redden. Al is het alleen het stukje van de wereld dat ik ben.”
Mark zong zijn lied en nodigde aan het eind iedereen uit om te dansen. Wat we prompt deden, om te beginnen aan ‘een rondje om de kerk. De Stevenskerk – waar de presentatie was – is het begin- en eindpunt van de 136 kilometer lange Walk of Wisdom rondom Nijmegen. Deze ronde vatten we in een rondje van 15 minuten samen.
Aardengelen
Bij terugkomst vertelde mede ontwikkelaar Manja Bente over haar betrokkenheid bij het milieu en de Aarde, die voor de inspiratie onder de Walk of Wisdom heel belangrijk is. ” ‘De wereld is van iedereen’, staat er bij mij in de buurt achter op een muur geschreven. Niet alleen van jou en mij en iedereen. Ook van de planten en dieren. Die zorg en liefde wil ik in mijn leven en met deze route een plek geven.”
Het was Manja die de kunstenaar Marlieke Overmeer bij Op weg naar wijsheid betrok. Marlieke maakte voor de Walk of Wisdom een serie van zeven Aardengelen, geheel in lijn met Marliekes filosofie dat iedereen zomaar voor even een engel voor je kan zijn. Of dat nu de buschauffeur onderweg is of een pelgrim die je tegenkomt.
Klein gebaar om de wereld te redden
Marlieke Overmeer ontwierp ook een ‘klein gebaar om de wereld te redden.’ Iedere aanwezige kreeg het na afloop, om mee naar huis te nemen, na het aansteken van een kaars bij de wereldvredesvlam.
Wil je weten wat het gebaar is? We hebben er nog een paar liggen en gaan er binnenkort iets mee doen.
Go Pilgrim go
Met een knipoog naar de internationale droom van de Walk of Wisdom werd aan het eind van de presentatie iedereen uitgezwaaid met ons vertrouwde pelgrimslied Ga pelgrim ga. Het was speciaal door Mark Schilders en Marjolein Pieks naar het Engels vertaald: “Go pilgrim, go. Every step of the road will reveal what you know. So go, pilgrim, go… ”
Door Marjolein Pieks
Download het e-boek
Wonderfluit
En wie zich afvraagt: wie was toch die muzikant die zo schitterend fluit speelde tijdens de ceremonie? Dat was Monique Appels. “Alles resoneert”: meer.