Nijmegen getijdenstad

mooiboek.jpg

De hedendaagse variant van de beroemde middeleeuwse getijdenboeken van de Gebroeders van Limburg is klaar! Het meest succesvolle exportproduct van Nijmegen krijgt daarmee een vervolg.

Om 8.55 uur stonden er drie pallets met Seizoenen van het Leven, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek op de stoep. Nieuwsgierig en vol verwachting scheurden we het plastic weg… De a’s en o’s waren niet van de lucht. Het is een heel mooi boek geworden. We zijn er blij mee. Het eerste ritueel van de nieuwe pelgrimsroute de Walk of Wisdom is hiermee in gang gezet. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina insturen voor toekomstige uitgaven.

De presentatie van het boek en de opening van de Walk of Wisdom is op 21 juni om 12.30 uur in de Stevenskerk Nijmegen. Daar zijn veel kunstenaars en schrijvers aanwezig om uw boek te signeren (meer informatie).

Nijmegen is al lange tijd de stad van de getijdenboeken. De drie Nijmeegse gebroeders van Limburg maakten in de Middeleeuwen rijk geïllustreerde gebedenselecties in opdracht van edellieden. De boeken zijn waarschijnlijk de meest waardevolle exportproducten die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. De Belles Heures en Très Riches Heures zijn een vast onderdeel van topcollecties van het New York Metropolitan Museum en de Bibliothèque nationale de France in Parijs. Zij zijn elk vele miljoenen euro’s waard.

Getijdenboeken

Van oudsher wordt in christelijke kloosters op vaste uren gebeden. Die uren worden getijden genoemd; ze geven structuur aan het kloosterlijk leven. In het middeleeuwse Europa raakten ook niet-religieuzen met het ritme van deze getijden vertrouwd: de kloosters waren alom tegenwoordig en de kloosterlingen luidden steevast voor het bidden de klok. Vrome burgers zegden bij het horen van die klokken vaak een kort gebed op (het schietgebedje) en rijke edellieden begonnen met de uitgave van persoonlijke gebedenselecties. Zo ontstonden lekenversies van de ingewikkelde gebedenseries van de kloosterlingen: de getijdenboeken.