Nieuwe ambassadeur: Herre Dijkema, directeur RBT KAN

Herre Dijkema is directeur van het regionaal bureau voor toerisme van de regio Arnhem-Nijmegen en gaat ons helpen met het op de kaart zetten van de Walk of Wisdom. Herre heeft vele contacten in binnen-en buitenland en een heel team aan deskundigen op het gebied van marketing.

De samenwerking voelt soms een beetje vreemd: wij zien onze pelgrimsroute niet als ‘product’ om ‘in de markt te zetten’, terwijl we voor Herre natuurlijk wel een middel zijn om meer toeristen naar de regio te halen. Aan de andere kant hopen wij dat meer pelgrims de Walk of Wisdom vinden zodat een nieuwe pelgrimstraditie ontstaat. Bij die zoektocht kan Herre ons helpen.

Pelgrims zijn met hun doorlopende bezoek een duurzame vorm van toerisme. Het is mooi als hun bestedingen bijdragen aan een vitaal en gezond platteland en voor pelgrims zelf is het alleen maar fijn als er onderweg goede voorzieningen zijn om te eten en overnachten. Met respect voor elkaars verschillen kunnen Walk of Wisdom en het bureau voor toerisme dan ook veel voor elkaar betekenen.

Herre, leuk dat je een ambassadeur van onze pelgrimsroute wil zijn. Heb je zelf een pelgrimsroute gelopen of ken je mensen die dat gedaan hebben? 

Pelgrimsroutes heb ik zelf niet gelopen, maar wel meerdaagse delen van lange-afstandswandelingen zoals het Maarten van Rossumpad. Mijn ervaring is dat meerdaags lopen altijd een vorm van rust en ruimte voor gesprek biedt; bij pelgrimsroutes zal dat nog meer het geval zijn.

De Walk of Wisdom is een pelgrimsroute in eigen land, los van een religie. Een week lopen met telefoon en internet uit. Hoe kijk jij hier vanuit je eigen expertise tegen aan. 

Wij merken dat we steeds meer verschillende groepen bezoekers mogen ontvangen in de regio en verschillende bezoekers hebben ook verschillende behoeften: zo zijn er ook steeds meer bezoekers die op zoek zijn naar onthaasting en ontspanning: even weg van het drukke bestaan. Zo zijn er al campings waar bewust geen WiFi is om op die manier tegenwicht te bieden aan de informatie-maatschappij waar je altijd “aan” staat.

Het wandelgebied rondom Nijmegen wordt door veel pelgrims als schitterend en ongelooflijk divers ervaren. Ken je daar zelf plekken waar je warme herinneringen aan hebt?

Wij hebben een jachthond die we graag vaak en lang uitlaten: één van de plekken waar we graag lopen is Beek-Ubbergen en dan met name de N70-wandelroute. Een bijna on-Nederlands landschap om de rand van heuvel en uiterwaarden met prachtige vergezichten.

Wat is wijsheid volgens jou zelf eigenlijk?

Wijsheid wordt naar mijn idee vaak verward met het hebben van (veel) kennis, maar voor mij gaat wijsheid over vragen stellen. Door vragen te stellen word je wijzer dan door antwoorden te geven.