Monica Boschman : nieuwe voorzitter van ons bestuur

We hebben een nieuwe voorzitter van ons stichtingsbestuur: Monica Boschman. Monica (1965) werkt als dichter, journalist en schrijfdocent. Monica vervangt Thomas Hontelez, die na zeven jaar bestuurswerk afscheid nam en nu de Pacific Crest Trail in de V.S. loopt.

Monica Boschman
Monica Boschman

Monica woont en werkt in het buitengebied van Gassel, niet ver van de Walk of Wisdom route. Daar verzorgt ze o.a. schrijfretraites en poëziecursussen. Voor haar eigen gedichten kroop ze recent in de huid van Mariken van Nieumeghen: Nieuwe Wegen voor Mariken. Een beeld van Mariken staat aan het begin van onze route. Het verhaal van Mariken is voor Monica dat “van de zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen.” Over de duivel, die Mariken in het verhaal van de Nijmeegse Stevenskerk gooit (ons begin- en eindpunt):

Je zegt dat ik van jou ben
maar met eigen handen breken
durf je niet.

Was er een laffer wapen
voor laten vallen
dan zwaartekracht?

Recent zijn we bij Monica op bezoek gegaan in Gassel, waar ze met haar gezin een oase van natuur en rust heeft geschapen. Een heerlijke plek om te werken en zijn. “Mijn missie is de kern vangen in woorden. Ik ben op zoek naar wat raakt en onder de oppervlakte leeft. Nauw verbonden met mijn werk zijn fotografie, labyrintwerk en vroege wandelingen.”

We zijn Thomas dankbaar voor zijn jarenlange betrokkenheid: goede reis broeder! En we zijn blij dat we met Monica een inhoudelijk sterke voorzitter gevonden hebben: welkom!

Gaandeweg

Iemand loopt me tegemoet
het beeld nog onbestemd.
We zien elkaar, hoe verder
op het pad, hoe naderbij.

Bij elke stap mijn rug en hoofd
wat rechter op en – en passant –
de mondhoeken iets hoger
voor het groeten, het spreken

van een goedendag.

Zo gaan we aan elkaar voorbij
raken dezelfde aarde. Waar jij
net liep, loop ik. Kwam ik mezelf
daar tegen, heb ik jou ontmoet?

Je kijkt niet om. Mijn rug
en hoofd, zij tonen nu weer
wie ik eerder was. Zonder ogen
van een ander, zonder gloed.

Monica Boschman

——
Meer over Monica Boschman

Kijk op haar website voor meer over haar dichtbundels, schrijf- en poëzieretraites.