Marjoke Schulten van monumentaal naar miniatuur

MSE_het-bericht.jpg

MSE_het-bericht.jpg

Eind 2013 gingen we voor het eerst op zoek naar kunstenaars voor het hedendaags getijden- en pelgrimsboek ‘Seizoenen van het Leven’. Ik dacht meteen aan Marjoke Schulten. Haar werk zou inhoudelijk heel goed passen, maar het formaat van haar kartondrukken was veel te groot. Ik vroeg haar of zij ook miniatuurprentjes zou kunnen maken. Enthousiast als zij is, antwoordde Marjoke: ‘natuurlijk gaat dat lukken!’. Niet met de techniek die ze tot nu toe gebruikt had, maar ze kon toch nieuwe dingen leren! Nadat zij de techniek van het digitaal tekenen onder de knie had, begon ze te experimenteren met de lasercutter in het Stadslab van Rotterdam. Het werd een proces van vallen en opstaan. Zij schrijft halverwege 2014: ‘ … en dan het resultaat. Ik ben er blij mee, al heb ik wel heel veel misdrukken gehad en bijna allemaal in de laatste 10 drukgangen. Om gek van te worden. De oplage blijft op deze manier natuurlijk wel heel exclusief :-)’ 

Hoe dan ook, na een jaar experimenteren stuurde ze de eerste prent: ‘Constellatie’. Ik vond het meteen een schitterende prent. Zo verwachtingsvol, zo blijmoedig en vol hoop en verlangen. Belangrijk vind ik ook dat de monumentaliteit en helderheid van haar grote prenten ook bij de miniaturen  overeind blijft.

Daarna maakte Marjoke nog vier schitterende prenten. De techniek heeft ze nu echt onder de knie. In november mailde ze: ‘hierbij een afbeelding van het vierde prentje ’Het bericht’. De oplage is enorm: 24 stuks!!!! Ik begin het langzaam te snappen, dat drukken. Ik ga er gauw nog eentje maken en dan kom ik alles brengen!’ 

De voorwaarden waaraan de miniaturen moesten voldoen hebben geleid tot nieuwe grafische oplossingen en technieken. Daar kan Marjoke Schulten als kunstenaar en als hoofddocent vormgeving aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam trots op zijn.

Marjoke Schulten (1970) is in 1993 afgestudeerd aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten in de richting Vrije grafiek.

 

www.marjokeschulten.nl