Manja Bente: de symbolische eerste pelgrim van de Walk of Wisdom

b2ap3_thumbnail_Manja-Bente.jpg

b2ap3_thumbnail_Manja-Bente.jpg

In elke organisatie zijn er mensen die op de achtergrond ontzettend veel werk verrichten terwijl ze op de voorgrond nauwelijks zichtbaar zijn. Deze mensen verdienen respect en op zijn tijd een publieke blijk van erkenning. Binnen de Walk of Wisdom is dat Manja Bente. 

Manja heeft zich sinds en zelfs vóór de oprichting van de stichting (2011) laten gelden als inspirerende en stabiele kracht achter de ontwikkeling van de route. Ze is steun en toeverlaat voor pionier Damiaan en bedacht het concept van de pelgrimsveter en de vogelringetjes, waarmee ze de route vrolijkheid en lichtheid meegaf. De leren schoenveter blijkt een uitstekend en stijlvol symbool voor verbinding en de vogelringetjes zijn een groot succes: pelgrims hamsteren ze. En wie had ooit kunnen bedenken dat de vorm van de route uiteindelijk ook die van een vliegende duif zou worden? Manja had het van tevoren niet zo ontworpen, het bleek pas achteraf.  

Als blijk van waardering heeft Manja bij de opening op 21 juni als eerste pelgrim het icoon uitgereikt gekregen uit handen van burgemeester Bruls. 

Sommige mensen kunnen niet genoeg bedankt worden, Manja is er zo een en we hopen dat ze nog lange tijd bij de route betrokken wil blijven! 

Foto Manja: Jacinta Kogelman

b2ap3_thumbnail_Foto-Heleen-Lithmaat-van-pelgrimsveter.jpg

Foto pelgrimsveter met vogelringetjes eerste gemeente (Berg en Dal): Heleen Litmaath met partner Martijn van Bergen.