Liefdesverklaring van Peter P.M. de Haan

PeterPMdeHaan_vaderzoonenpapegaai.jpg

PeterPMdeHaan_vaderzoonenpapegaai.jpg

 

Toen ik Peter vroeg om miniaturen te maken voor ‘Seizoenen van het Leven’, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek was hij meteen enthousiast. Hij vond het een prachtig idee en begon direct te fantaseren. Hij schreef: “Voor mijzelf zou het een liefdesverklaring aan het leven zijn en vooral aan de schoonheid ervan, maar voor het complete beeld niet zonder de donkere kanten…” 
  

Peter P.M. de Haan is in 1947 geboren in Bergen N.H. Hij volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam. Zijn werk is een beetje raadselachtig. Het heeft iets van een sprookje en is geschilderd in rustige kleuren. Dikwijls verwijzen zijn schilderijen en tekeningen naar mythologische en bijbelse verhalen. Zijn boodschap is nooit dwingend. Wel voel ik me uitgedaagd betekenis te zoeken. Al reflecterend en associërend wandel ik door zijn werk en leer zo mijzelf beter kennen. Voor het getijdenboek tekende hij Christophorus, Damiaan op vlinderjacht, Quo Vadis en Vader, zoon en papegaai.

Over het schilderen zegt Peter:

Schilderen is een manier om je verhouding tot het bestaan vorm te geven, om iets van je persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen. In mijn geval betekent het ook een manier om over de wereld en de mens na te denken. Ik ben echter een dromer en geen realist. Ik streef naar een bepaalde afstand tot de alledaagse werkelijkheid, zonder deze al te veel geweld aan te doen en zonder te vervallen in een maniëristische of karikaturale vertekening. Mijn geschilderde wereld moet als in een droom op de echte wereld lijken. Maar schilderen is en blijft vooral bezig zijn met vorm, kleur, licht en compositie.

 

www.peterpmdehaan.nl